Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 20:41

Κυπαρισσία: Κοινή σύσκεψη φορέων Μεσσηνίας και Ηλείας για το Πύργος - Τσακώνα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κυπαρισσία: Κοινή σύσκεψη φορέων Μεσσηνίας και Ηλείας για το Πύργος - Τσακώνα (βίντεο)

 

Είναι ζήτημα ζωής η υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα σημειώνουν οι σύλλογοι από Μεσσηνία και Ηλεία που ένωσαν τις δυνάμεις και τις φωνές τους σε ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης.

Το απόγευμα της Κυριακής ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος από τους δύο νομούς σε κοινή σύσκεψη στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έδειξαν πιο αποφασισμένοι και πιο ενωμένοι από ποτέ, πιο διεκδικητικοί για το αυτονόητο: Έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα κλείσει το οδικό δαχτυλίδι της Πελοποννήσου και θα λειτουργήσει αμφίδρομα και για τις δύο περιοχές, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα παρέχει ασφάλεια για τους ίδιους τους πολίτες της περιοχής.

Αυτό που αποφασίστηκε στη διευρυμένη σύσκεψη είναι να συγκροτηθεί μια ολιγομελής επιτροπή που θα «τρέχει» και θα παρακολουθεί το θέμα. Κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα, ενώ στόχος τους είναι η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό που αναμένεται στις 16 του μηνός στην Καλαμάτα ώστε να του θέσουν προσωπικά το ζήτημα. Παράλληλα ζητούν τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων και των φορέων, ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

«Το αυτονόητο, η υλοποίηση του δρόμου, μας έφερε εδώ, όπως και η θέληση της τοπικής κοινωνίας. Είναι μια πρώτη συνάντηση ώστε να πιέσουμε τα κέντρα αποφάσεων και να διεκδικήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης τόνισε πως σαν σύλλογος μαζί με το Επιμελητήριο Ηλείας από το 2014 φωνάζουν για αυτό το δρόμο. Υπογράμμισε πως πρέπει να πιέσουν όλοι μαζί σαν μια γροθιά και σε κάθε επαφή τους να θέτουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Μόνο ανάπτυξη και οφέλη μπορεί να φέρει αυτός ο δρόμος» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσος Καρνάρος συμπληρώνοντας πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν πρέπει να το παλέψουν με σύμπνοια και συνεχείς προσπάθειες.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επισήμανε πως δεν νοείται ανάπτυξη και τουρισμός χωρίς αυτοκινητόδρομο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου επισήμανε πως «αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πολύ δυνατό, οι παραγωγικές δυνάμεις δύο νομών είναι μαζί. Ο δρόμος είναι ζωτικής σημασίας και μας αφορά όλους».

«Είναι ένα έργο πνοής, για αυτό πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Λεωνίδας Ράλλης.

«Χωρίς υποδομές δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε άλλες περιοχές και άλλες χώρες» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος θα πρέπει να παρέχει τις υποδομές, τις οποίες η περιοχή έχει ανάγκη.

«Δεν μπορείς να "τρέξεις" ακολουθώντας τις εξελίξεις με έναν τέτοιο δρόμο, δεν μπορούμε να έχουμε έναν δρόμο καρμανιόλα, είναι επιτακτική ανάγκη για όλους μας να γίνει» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος.

«Ο δρόμος έχει μεγάλη σημασία με αμφίδρομη σχέση και οφέλη και για τη Μεσσηνία και για την Ηλεία» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας: «Δεν πρέπει να δεχθούμε καμία δικαιολογία, είναι η ανάγκη του κόσμου να επιβιώσει. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο».

Τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εξέφρασε ο πρόεδρός του Βαγγέλης Ξυγκώρος. «Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σας, είναι το πρώτο αίτημα που θα θέσουμε στον πρωθυπουργό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος τόνισε πως πρέπει να μπει ο πήχης ψηλά, αλλά και να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο διεκδίκησης.

«Είμαστε μια περιοχή με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων όλο το χρόνο και δεν έχουμε οδικούς άξονες» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος, συμπληρώνοντας πως η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά χρειάζεται υποδομές όπως είναι ο δρόμος.

Τη συμπαράσταση όλων των ετεροδημοτών σε αυτή την κοινή προσπάθεια εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος.

Τέλος ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς επισήμανε πως ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι ένα από τα 3 εμβληματικά έργα της Μεσσηνίας. Σημείωσε πως το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα έχει διαφορετική μελετητική ωριμότητα (είναι πιο ώριμο) από το Πύργος - Καλό Νερό. Έκανε αναδρομή στο τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι εύκολες λύσεις στα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα δεν υπάρχουν, εξέφρασε την άποψη πως το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με τη διαδικασία παραχώρησης και δεσμεύτηκε ότι θα το θέσει και στον πρωθυπουργό.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Όσον αφορά το κοινό ψήφισμα που κατέληξαν αυτό αναφέρει:

«Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Είναι ζήτημα ζωής»

Οι συμμετέχοντες στη διευρυμένη συνεδρίαση των προεδρείων των Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας, που συγκροτούν το κοινό μέτωπο για την διεκδίκηση του αυτονόητου, ήτοι την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, η οποία διεξήχθη την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 18:30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας στην Κυπαρισσία,

Αφού συζήτησαν διεξοδικά για το μείζονος σημασίας θέμα του κοινού μετώπου, μεταφέροντας την αγωνία, την απογοήτευση αλλά και την ισχυρή άποψη των μελών των συλλόγων που αντιπροσωπεύουν, και της κοινωνίας που θεσμικά σε επαγγελματικό / επιχειρηματικό / βιοτεχνικό / αγροτικό τομέα εκπροσωπούν:

Εκφράζουν την απαίτηση υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να κινδυνεύουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε έναν δρόμο – «καρμανιόλα», όπως είναι μέχρι σήμερα ο δρόμος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Κάποτε, πριν πολλές δεκαετίες, μπορεί να έμοιαζε σαν διάδρομος προσγείωσης αεροπλάνου, γιατί για την εποχή του, τότε, ήταν πράγματι πρωτοποριακός και ασφαλέστερος σε σχέση με κακοτράχαλους δρόμους που προϋπήρχαν για τις μετακινήσεις και μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.

Σήμερα όμως είναι «καρμανιόλα» που έχει στοιχίσει και στοιχίζει εκατοντάδες αθώες ανθρώπινες ψυχές που χάνονται στην άσφαλτο.

Σήμερα ο δρόμος - «καρμανιόλα» θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Πρέπει να μπει τέλος στον άδικο φόρο αίματος που πληρώνουν αθώοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι μετακινούνται στο δρόμο αυτό για τις δουλειές τους, τις υποχρεώσεις τους, την εκδρομή τους, ή και τη βόλτα τους.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδράνεια και μοιρολατρία.

Παράλληλα, ο σημερινός δρόμος υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Από το δρόμο αυτό εξυπηρετείται οδικώς το εμπόριο της Πελοποννήσου, η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων των περιοχών μας καθώς και οι εξαγωγές από το Λιμάνι των Πατρών και της Ηγουμενίτσας, ενώ σε αυτόν διέρχονται χιλιάδες επισκεπτών της Πελοποννήσου κάθε χρόνο εξυπηρετώντας και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις. Μέσω αυτού συνδέονται τα λιμάνια της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, της Κυλλήνης και του Κατάκολου όπως και τα αεροδρόμια της Καλαμάτας αλλά και του Αράξου.

Ο δρόμος Πύργος - Τσακώνα - Καλό Νερό εξυπηρετεί τις ανάγκες συνολικά της Πελοποννήσου καθώς και των Ιονίων Νήσων.

Είναι τμήμα του Δυτικού Άξονα, το νότιο τμήμα της λεγόμενης Αδριατικής Οδού που ξεκινά από την Τεργέστη και δια μέσω της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας καταλήγει στην Ελλάδα.

Ο οδικός άξονας σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και προωθήθηκε ώστε να ενώνει την πρωτεύουσα τη Ελλάδος με Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο, Καλό Νερό, Τσακώνα με κατάληξη στην Καλαμάτα δια μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου που ήδη έχει κατασκευαστεί, ώστε η Πελοπόννησος να καλύπτεται οδικώς από δύο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους οι οποίοι θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες μεταφορών Ελλήνων καθώς και ξένων επισκεπτών, όπως και αγαθών από και προς κάθε γωνιά του πλανήτη και κυρίως της Ευρώπης.

Για όλους αυτούς τους λόγους: Διεκδικούμε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση.

Διεκδικούμε την ασφάλεια στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών.

Απαιτούμε την υλοποίηση κατασκευής του οδικού άξονα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Ζητάμε την ενεργό και έμπρακτη στήριξη όλων των κομμάτων, όλων των βουλευτών και πολιτικών στελεχών, όλων των Αυτοδιοικητικών Αρχών καθώς και των φορέων και συλλόγων, όπως και των κατοίκων, Μεσσηνίας και Ηλείας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση σε ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να προωθηθούν διαδικασίες, να ξεπεραστούν προβλήματα, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει το συντομότερο η υλοποίηση κατασκευής του οδικού άξονα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Αναμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Είναι ζήτημα ζωής!

Το παρόν ψήφισμα θα αποσταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στα Γραφεία των Προέδρων/Γραμματέων Κομμάτων Βουλής των Ελλήνων, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στους Υφυπουργούς Υποδομών και Μεταφορών,

στους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους Βουλευτές Μεσσηνίας και Ηλείας, στους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους Προέδρους Περιφερειακών Συμβουλίων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους επικεφαλής παρατάξεων των Περιφερειακών Συμβουλίων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους Δημάρχους των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας, στους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας και μέσω αυτών σε όλους τους Επικεφαλής Παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας, καθώς και να κοινοποιηθεί στα Μ.Μ.Ε.

Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφουν οι κάτωθι: Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων, Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως, Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης, Εμπορικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Μελιγαλά, Εμπορικός Σύλλογος Ολυμπίας, Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογος Ιδιοκτήτων Αγοραίων Ταξί Νομού Ηλείας, Σύλλογος Εστίασης Πύργου, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Ένωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών Μεσσηνίας, Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Ηλείας».

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER