Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 09:05

Επιπλέον προβλήματα από την πανδημία στους χρήστες ναρκωτικών

Επιπλέον προβλήματα από την πανδημία στους χρήστες ναρκωτικών

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Σημαντικά προβλήματα επιβίωσης αντιμετώπισαν την περίοδο του lockdown αρκετοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όπως η πρόσβαση σε τροφή, στέγη και καθαρό νερό, ενώ συγχρόνως μειώθηκε και η πρόσβασή τους στις ουσίες που χρησιμοποιούν. Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” δημοσιεύει έρευνα του Οργανισμού το 2020, σύμφωνα με την οποία η πανδημία έφερε επιπλέον προβλήματα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτήσεις καθώς πρόκειται για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που βίωσαν τον αντίκτυπο της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ιεράρχησαν τις δυσκολίες της περιόδου του lockdown ως εξής:

  • Θέματα σχετικά με τη χρήση (διαθεσιμότητα ουσίας χρήσης κ.ά.): 27,2%.
  • Σίτιση: 24,1%.
  • Δυσκολίες μετακίνησης εξαιτίας των περιορισμών: 17,3%.
  • Στέγαση: 12,3%.
  • Πρόσβαση σε καθαρό νερό: 8%.
  • Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: 8%.

 

ΤΟ ΚΕΘΕΑ “ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ”

Το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με νόμιμες ή παράνομες εξαρτήσεις και τις οικογένειές τους, μέσα από ένα δίκτυο υπηρεσιών σε διαφορετικές πόλεις της Πελοποννήσου. Χώροι πρώτης επαφής με το πρόγραμμα αποτελούν τα Συμβουλευτικά του Κέντρα στην Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Πάτρα και τον Πύργο. Εκεί προσφέρονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και προετοιμασίας, σε όσους το επιθυμούν, για ένταξη στην θεραπευτική κοινότητα “Κύτταρο”.

Η θεραπευτική κοινότητα διαμονής "Κύτταρο”, όπου γίνεται η κύρια φάση θεραπείας, βρίσκεται έξω από την πόλη της Καλαμάτας. Η λειτουργία της στηρίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών της. Μέσα σε κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας και αλληλοβοήθειας, αντιμετωπίζουν τα αίτια της εξάρτησής τους και μαθαίνουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών τους. Αναπληρώνουν τα εκπαιδευτικά τους κενά, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές κ.ά. δραστηριότητες, καλλιεργούν προσωπικά ενδιαφέροντα, αλληλεπιδρούν με την τοπική κοινωνία και προετοιμάζονται για την κοινωνική τους επανένταξη.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η θεραπευτική πορεία ολοκληρώνεται στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης στην Καλαμάτα. Είναι μονάδα εξωτερικής παρακολούθησης η οποία διαθέτει ξενώνα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν τα μέλη της έως ότου βρουν δουλειά. Στο στάδιο αυτό στόχος είναι η ομαλή και ισότιμη ένταξη στην κοινωνία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση καθώς και στην πρόληψη της υποτροπής. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης στο στενό τους περιβάλλον, μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης της Καλαμάτας, καθώς και στα Πολυδύναμα Κέντρα του Ναυπλίου, της Πάτρας και του Πύργου. Στα Κέντρα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς, συγγενείς και φίλους, καθώς και ατομικές και ομαδικές συναντήσεις συμβουλευτικής και υποστήριξης. Τα Κέντρα απευθύνονται σε συγγενείς και σημαντικούς άλλους, ανεξάρτητα από το αν ο δικός τους άνθρωπος είναι ενταγμένος σε θεραπεία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Και στις 4 πόλεις όπου διαθέτει μονάδες, το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” προσφέρει επίσης τη δυνατότητα υποστήριξης μέσα από μη εντατικό πρόγραμμα θεραπείας εξωτερικής παρακολούθησης. Η θεραπευτική αυτή πρόταση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις καθημερινές υποχρεώσεις ατόμων τα οποία διατηρούν σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας και αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με παράνομες όσο και με νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο). Παρέχεται  εξατομικευμένη θεραπεία σε εξωτερική βάση, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την κατάχρηση ή την εξάρτηση και τα συνακόλουθα προβλήματα, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από το οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον. Στην Πάτρα υποστηρίζονται επίσης έφηβοι χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους. Εφόσον υπάρχει ανάγκη εντατικότερης και πιο μακροχρόνιας παρέμβασης, οι έφηβοι μπορούν να προετοιμαστούν και να παραπεμφθούν στο εξειδικευμένο πρόγραμμα εφήβων και οικογενειών ΚΕΘΕΑ “Στροφή” στην Αθήνα, όπου λειτουργεί ξενώνας. Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” υλοποιεί, επίσης, πρόγραμμα συμβουλευτικής κρατουμένων στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα και στις φυλακές Ναυπλίου.