Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 12:28

Αντιδράσεις για απόφαση Αποκεντρωμένης για κληροδότημα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον

 

Έντονες αντιδράσεις και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Κυπαρισσίας και της Τριφυλίας γενικότερα έχει προκαλέσει η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για την εκποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Αυτό αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης του προϋπολογισμού του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Κληροδότημα Γεωργίου Αλεξόπουλου του Θεμιστοκλέους», η οποία πάρθηκε την 1η Ιουνίου και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «αποφασίζει την εν μέρει έγκριση της υπ’ αριθ. 2/2022 απόφασης του Δ.Σ. του ιδρύματος αναφορικά με τον προϋπολογισμό οικ. έτους 2022, ο οποίος τροποποιήθηκε από την υπηρεσία μας».

Και αφού αναφέρει τα ποσά συμπληρώνει ότι εγκρίνεται «με τις παρακάτω προϋποθέσεις: 1. Η διάθεση των πιστώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της συστατικής πράξης του κληροδοτήματος και του Ν. 4182/2013. 2. Οι δαπάνες θα καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και θα στηρίζονται σε νόμιμα δικαιολογητικά. 3. Η Δ.Ε. του κληροδοτήματος θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων και θα προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, όπως προβλέπεται από το από 31-8-1955 Ν.Δ/γμα (ΦΕΚ 246/8-9-1955). 4. Η διαδικασία της εκποίησης θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4182/2013. Το προϊόν της εκποίησης θα διατεθεί για την υλοποίηση του σκοπού του διαθέτη».

Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη ανησυχία στην περιοχή, καθώς όλοι μιλούν για μια πράξη αντίθετη με τη διαθήκη του δωρητή, αλλά και για υπονόμευση της παρουσίας του νοσοκομείου αν εξαλειφθούν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει και ο Σύλλογος Φίλων Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, σε ανακοίνωση της προέδρου του Δ.Σ. Χάιδως Παναγιωτοπούλου, που προμηνύει την προσφυγή σε ένδικα μέσα για ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης τονίζοντας πως στόχος είναι να αξιοποιηθεί η περιουσία που ανήκει στο νοσοκομείο.

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

"Με έκπληξη και αγανάκτηση λάβαμε γνώση της με αρ. πρωτ. 57601/1-6-2022 απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία εντελώς αυθαίρετα, αβασάνιστα, χωρίς την όποια τεχνικοοικονομική μελέτη, αποφάσισε ότι η Δ.Ε.(;) ιδρύματος(;) του κληροδοτήματος θα προχωρήσει στην εκποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου στο σύνολό της! Πρόκειται για μια απόφαση σκανδαλώδη διότι: 1) Πρώτα και κύρια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση, την οποία και παραβαίνει, του ευεργέτη της πόλης Κυπαρισσίας και όλης της περιοχής της Δυτικής Μεσσηνίας και Ηλείας  Γεωργίου Αλεξόπουλου, που διέθεσε όλη την ακίνητη περιουσία του για την ανέγερση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, τη λειτουργία του και τη συντήρησή του, και μάλιστα όρισε με διάταξη τελευταίας βούλησης, η οποία υπερισχύει έναντι οποιασδήποτε άλλης βούλησης και απόφασης οποιουδήποτε διοικητικού οργάνου, η περιουσία αυτή να μην απαλλοτριωθεί εις το διηνεκές (δηλαδή να μην πωληθεί ποτέ), προκειμένου να αποφέρει έσοδα στο Νοσοκομείο για τη λειτουργία του και τη συντήρησή του. 2) Η απόφαση αυτή λήφθηκε, σε αντίθεση με την 2/2022 απόφαση του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας (ΝΜ Καλαμάτας και Κυπαρισσίας) με την οποία ενεγράφη στον προϋπολογισμό έτους 2022, ποσό 101.000 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 55.000 ευρώ προοριζόταν για δαπάνη μελέτης συντήρησης κτηρίου της κεντρικής αγοράς στην Κυπαρισσία και ποσό 46.000 ευρώ για συντήρηση και επισκευή του ιδίου κτηρίου, πίστωση την οποία απέρριψε και αντ’ αυτής παραγγέλλει την εκποίηση όλης της περιουσίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας!

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν, ακατανόητα και ακατάληπτα προς το παρόν, που γεννούν πολλά ερωτηματικά και απορίες !

Παρόλα αυτά ο σύλλογός μας πιστός στις καταστατικές αρχές του, τις οποίες και μόνο υπηρετεί, μακριά από οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, τιμώντας την ψήφο όλων των συμπολιτών μας που μας εμπιστεύτηκαν, πρωταρχικά δε υπηρετεί την προάσπιση των συμφερόντων του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας, το οποίο είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός εξουσιαστής, κύριος και ωφελούμενος από την περιουσία αυτού, σύμφωνα με τη διαθήκη - διάταξη τελευταίας βούλησης του αείμνηστου Γεωργίου Αλεξόπουλου.

Καλούμε το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και την εντολή του για εκποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Να συμμορφωθεί με την προαναφερόμενη απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου για την πίστωση που απαιτείται για τη μελέτη και τη συντήρηση του κτηρίου της κεντρικής αγοράς Κυπαρισσίας και καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας και της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, όπως άμεσα προβούν σε ενέργειες και ένδικα μέσα, προκειμένου στο τέλος-τέλος να υπερασπιστούν τον προϋπολογισμό και πίστωση που οι ίδιοι αποφάσισαν και η Αποκεντρωμένη τους ακύρωσε".

Δηλώνουμε την αγανάκτησή μας, την αντίθεσή μας στην απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και ότι θα προσβάλλουμε και θα πετύχουμε με κάθε ένδικο μέσο την αναστολή εκτέλεσης της απόφασής του και στο τέλος την ακύρωση αυτής. Θα αγωνιστούμε με όλη μας την ψυχή, με όλες τις δυνάμεις μας και με όλους του δυνατούς και νόμιμους τρόπους, η περιουσία του Νοσοκομείου μας να παραμείνει σε αυτό και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η περιουσία του Νοσοκομείου μας του ανήκει και θα του ανήκει!

Οποιαδήποτε άλλη τυχόν σκοπιμότητα να είστε σίγουροι φίλοι μας ότι θα αποκαλυφθεί και σύντομα θα βγει στο φως γιατί "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον"».

Κ.Μπ.