Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 10:22

Ανοιχτή επιστολή σε δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από την ομάδα “Λύσεις λογικής για Νέδοντα και ρέματα”

Γράφτηκε από την
Ανοιχτή επιστολή σε δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από την ομάδα “Λύσεις λογικής για Νέδοντα και ρέματα”

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Καλαμάτας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε η διαδικτυακή ομάδα “Λύσεις λογικής για Νέδοντα και ρέματα” ενόψει της επικείμενης συζήτησης για τη Μελέτη Αντιπλημμυρικών Επιπτώσεων των αντιπλημμυρικών.


Την ανοιχτή επιστολή εκ μέρους της ομάδας υπογράφει ο Ηλίας Μπιτσάνης.

Αναλυτικά η επιστολή:

"Κύριε Δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Το βουλευόμενο σώμα της Καλαμάτας καλείται πλέον να αποφανθεί για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προγραμματιζόμενου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση στην οποία το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αποδείξει ότι θεωρεί πως το μέλλον της πόλης χαράσσεται με κριτήριο τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν σε αυτή και ότι οι αποφάσεις γι΄αυτά λαμβάνονται στον τόπο μας. Οτι μπορεί να έχει φωνή απέναντι σε φαραωνικές επιλογές της κεντρικής εξουσίας που απειλούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα και περιβαλλοντικά.
Η υπόθεση της αντιπλημμμυρικής προστασίας έχει μακριά ιστορία στον τόπο μας και συνδέεται με τραγικές στιγμές για τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτόν. Τελευταία στιγμή αυτής της αλληλουχίας γεγονότων ήταν οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του 2016 όταν χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Και κάποια στιγμή θα έρθει αναπόφευκτα η σειρά της επόμενης για την οποία κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής.
Ολα αυτά καθιστούν εξαιρετικά αναγκαία την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη ζώνη απορροής των νερών στο μέτωπο της πόλης (και φυσικά των οικισμών που έχουν διοικητικά ενσωματωθεί σε αυτή). Οταν έγινε η δίκη για τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016, οι κατηγορούμενοι αρμόδιοι του δήμου ισχυρίστηκαν πως υπήρχαν μελέτες οι οποίες δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν ή δεν χρηματοδοτήθηκαν. Και ενώ θα περίμενε να πραγματοποιηθεί αυτό μαζί με τα προβλεπόμενα έργα για παρεμβάσεις στο Νέδοντα η μελέτη των οποίων πήγαινε και ερχόταν ανάμεσα στις υπηρεσίες, εμφανίζεται μελετητής και εκτελεστής ενός φαραωνικής έμπνευσης έργου, η εταιρία που κατασκεύασε τον αυτοκινητόδρομο. Ενα έργο που για να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα στον αυτοκινητόδρομο οδηγεί όλα τα νερά στο Νέδοντα, στου οποίου την τσιμεντένια κοίτη γίνονται ευρύτατες επεμβάσεις και καταστρέφονται όλες οι υποδομές που είχαν δημιουργηθεί, με ανυπολόγιστο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος.
Θεωρούμε ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, να απορριφθεί η μελέτη ακριβώς γιατί έχει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και να αναζητηθούν “λύσεις λογικής για το Νέδοντα και τα ρέματα”. Λύσεις που υπάρχουν και έχουν προταθεί από δημοτικούς παράγοντες αλλά και επιστημονικούς φορείς, λύσεις στη βάση των οποίων από την περίοδο της δεκαετίας του 1930 έχει προστατευτεί αποτελεσματικά η πόλη από τις πλημμύρες του Νέδοντα.
Το δίλημμα “νέα στα έργα της μελέτης ή δεν έχει αντιπλημμυρικά” είναι εκβιαστικό και ανέντιμο. Η κεντρική εξουσία έχει κάθε λόγο να το παρουσιάζει ως τέτοιο αποκρύπτοντας ότι ούτε ευκαιρία είναι αλλά ούτε και “τσάμπα” θα γίνει. Θα πληρωθεί και μάλιστα πανάκριβα με τη μέθοδο των εικονικών διοδίων και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου, δηλαδή από εμάς τους ίδιους.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ακολουθώντας τις υποδείξεις της εξουσίας, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα δεχθούν να “ανατιναχθεί” ο κεντρικός άξονας της πόλης και μαζί κρίσιμες λειτουργίες της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Σε αυτή την επιλογή δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες, κυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί παράγοντες, αλλά μόνον το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της. Και ελπίζουμε με την ευθυκρισία σας πέρα από τις δεσμεύσεις της εξουσίας και τα ψεύτικα διλήμματα, να απορρίψετε τη μελέτη και να απαιτήσετε την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων που μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά την πόλη και να μετατρέψουν το νερό από “κατάρα” όπως αντιμετωπίζεται, σε “ευλογία” όπως μπορεί να μετατραπεί.

Για την ομάδα στο fb “Λύσεις λογικής για Νέδοντα και ρέματα”

Ηλίας Μπιτσάνης"


NEWSLETTER