Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 15:45

Καλαμάτα: Στη φθινοπωρινή κίνηση προσβλέπουν οι επαγγελματίες εστίασης - Πτώση του τζίρου το καλοκαίρι

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Στη φθινοπωρινή κίνηση προσβλέπουν οι επαγγελματίες εστίασης - Πτώση του τζίρου το καλοκαίρι

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το καλοκαίρι για την εστίαση στην Καλαμάτα.

Με εξαίρεση τον Αύγουστο, οι υπόλοιποι μήνες δεν συνδυάστηκαν με την αναμενόμενη κίνηση, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση στους τζίρους έως 20% σε σχέση με πέρυσι. Ο στόχος έτσι για επιστροφή στα νούμερα στην τελευταία χρονιά προ πανδημίας, το 2019, δεν ευδοκίμησε, με τους επαγγελματίες πλέον να ευελπιστούν    πως οι αφίξεις από το εξωτερικό τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου θα σώσουν σε ένα βαθμό την παρτίδα.

Οπως είπε στην «Ε» ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, το Πάσχα και ο Μάιος βοήθησαν τα μαγαζιά της Καλαμάτας να δουλέψουν με καλούς ρυθμούς, ωστόσο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της ακρίβειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, με αποτέλεσμα να περιορίζει την κατανάλωση ή ακόμα και την έξοδο του.

«Παρότι η Καλαμάτα είχε φουλ πληρότητες όσο αφορά τη διαμονή, η εστίαση κινήθηκε σε χαμηλές πτήσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού, με εξαίρεση τον τελευταίο όπου είχαμε με βάση την κίνηση και τους τζίρους έναν Αύγουστο από τα παλιά» σημείωσε, τονίζοντας πως οι αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στους καταλόγους είναι της τάξεως του 25 έως 30%, με αποτέλεσμα η πτώση του πραγματικού τζίρου να είναι δεδομένη, ενώ και η κερδοφορία όπως είπε έχει συμπιεστεί κυρίως λόγω του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων,    τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το υγραέριο, όσο και με το ρεύμα.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ

Σε ερώτηση της “Ε” αν το φετινό καλοκαίρι μπόρεσε να περάσει έστω σε αριθμούς τα δύο προηγούμενα όπου συνδυάστηκαν με περιορισμούς και μέτρα κατά της πανδημίας, ο Ανδρέας Ζαγάκος γνωστοποίησε πως πολύς κόσμος επέλεξε τότε μέρη όπως η Καλαμάτα λόγω της εύκολης πρόσβασης και του γεγονότος πως δεν χρειάζονταν πιστοποιητικά όπως στα πλοία. Παράλληλα, εξήγησε πως η ευρύτητα χώρου προς αποφυγή συνωστισμών λειτούργησε θετικά ώστε η Μεσσηνία γενικότερα να γίνει πόλος έλξης, ωστόσο η φετινή θερινή σεζόν η οποία δεν θύμισε σε τίποτα τα περασμένα χρόνια λόγω της κατάργησης των μέτρων, έκανε αναπόφευκτα πολλούς έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες να προτιμήσουν και πάλι τα νησιά. «Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να μας προβληματίσει και να σχηματοποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, ξέροντας τι ζητάμε και από ποιους το ζητάμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με πέρυσι η πτώση στους τζίρους κυμάνθηκε από 10 έως 20%.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Σχετικά με τη στήριξη που είδαν και βλέπουν τα μαγαζιά από πλευράς θαμώνων, ο ίδιος έκανε γνωστό πως οι Έλληνες επισκέπτες ήταν αυτοί που βοήθησαν κυρίως στην κατανάλωση. «Επιπρόσθετα όταν οι καλοκαιρινές άδειες των Ελλήνων τελειώνουν τότε φαίνονται περισσότερο οι ξένοι, με κύριο παράδειγμα το Σεπτέμβριο. Το αεροδρόμιο έχει βοηθήσει τα μέγιστα, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να εκσυγχρονιστεί    έτσι ώστε να αυξηθούν και οι αφίξεις. Ιταλοί και Γάλλοι ήταν μεταξύ άλλων αυτοί που επέλεξαν τις συγκεκριμένες πτήσεις φέτος, οπότε πρώτη προτεραιότητα της περιοχής πρέπει να είναι η διατήρηση των πτήσεων και η αναβάθμιση    του αεροδρομίου, η οποία θα κάνει και τη διαφορά σχετικά με τους ξένους επισκέπτες.

ΠΡΩΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Εφόσον το καλοκαίρι κύλησε χωρίς μέτρα και οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για συνέχιση αυτής της φιλοσοφίας τουλάχιστον κατά το ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν, ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής ανέφερε πως ο κόσμος έχει συνηθίσει να προσέχει πλέον σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και γι’ αυτό δεν επανέρχεται ενδεχομένως η συζήτηση αναφορικά με την επιβολή περιορισμών. «Ελπίζουμε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν και την ακρίβεια που έχει καταβάλει τον κόσμο, σε ένα καλό Σεπτέμβριο αρχικά και σε ένα χειμώνα ναι μεν άγνωστο αλλά καλό από πλευράς τουλάχιστον επισκέψεων τα Σαββατοκύριακα. «Ευελπιστούμε σε μια κίνηση όπου θα δώσει τουλάχιστον τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επανέλθουν σε καλύτερα νούμερα σε σχέση με τα δύο περασμένα χρόνια και φυσικά να επιβιώσουν, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ

Με τις ανατιμήσεις να δοκιμάζουν εδώ και ένα χρόνο τις επιχειρήσεις, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε αυτές θα πιάσουν ταβάνι, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να σημειώνει διακυμάνσεις. «Τα είδη που προμηθεύεται ένα κατάστημα εστίασης, είτε φαγητά είτε ποτά, αυξάνονται συνεχώς, ενώ δεν μπορούμε δυστυχώς να έχουμε    σαφή έλεγχο των προμηθειών λόγω της κατάστασης αυτής, ιδίως σε μικρές επιχειρήσεις με λίγα άτομα. Το ράλι των αυξήσεων επηρεάζει σαφώς και τους πελάτες μας οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλώνουν παιδιά και συντηρούν σπίτια, με αποτέλεσμα τα χρήματα που περισσεύουν για διασκέδαση, ψυχαγωγία και φαγητό έξω να μειώνονται, δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα στην αγορά. Το ζητούμενο είναι πότε θα επιστρέψει το κλίμα των περασμένων ετών, ούτως ώστε επαγγελματίες και πελάτες να επανέλθουν στους παλιότερους ρυθμούς τους» σχολίασε.

«ΑΧΤΑΡΜΑΣ» Η ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Αναφορικά με τα παράπονα για την ηχορύπανση που παρατηρείται στη Ναυαρίνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να υποβαθμίζεται το τουριστικό προφίλ της πόλης, ο κ. Ζαγάκος έκανε λόγο για έναν κυκλοφοριακό αχταρμά. «Δεν ξέρω σε τι επίπεδο πρέπει να γίνει μια συνεννόηση και ποιος πρέπει να προκαλέσει μια τέτοια κουβέντα, ωστόσο χρειάζονται δραστικές λύσεις όσο αφορά την ηχορύπανση, την οδική συμπεριφορά με κύριο παράδειγμα τις προσπεράσεις στη διπλή γραμμή και το πάρκινγκ. Μέχρι να γίνουν οι πράξεις που θα ανοίξουν τους κάθετους δρόμους και θα δημιουργήσουν χώρους στάθμευσης, δεν θα έχουμε κάποια κυκλοφοριακή αλλαγή στην Παραλία. Η κακή αυτή λειτουργία άλλωστε δεν πέρασε απαρατήρητη από τα social media,    καθώς είχαμε έντονα παράπονα από επισκέπτες» δήλωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μεσογείων όπου την παρομοίασε με κόλαση, λόγω της μη μονοδρόμησής της.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας με τους επαγγελματίες της πόλης είχε το περασμένο διάστημα συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας. Τότε, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν επιχειρηματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο και στο Ιστορικό Κέντρο, με επίκεντρο το θέμα της επέκτασης, κατά μία ώρα, του ωραρίου μουσικής. Σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό, ο Ανδρέας Ζαγάκος διευκρίνισε πως το θέμα έμεινε ανοιχτό, καθώς η συζήτηση γίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο και όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί μια γενικότερη γραμμή. «Μιλώντας για περιορισμούς, αυτό που προβάλει ως κεντρικό νόημα ο ελληνικός τουρισμός στο εξωτερικό είναι η διασκέδαση και το τραπέζι δίπλα στην παραλία με το ούζο, πράγματα που στην ουσία απαγορεύει φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον μέσο επαγγελματία. Αν θέλουμε να έχουμε τουρισμό πρέπει να καταλάβουμε πως κάποιες δραστηριότητες συνοδεύονται από κάποιες οχλήσεις οι οποίες μπορούν να είναι ανεκτές από το γενικό σύνολο» κατέληξε.


NEWSLETTER