Κυριακή, 04 Αυγούστου 2013 08:00

Θολό το τοπίο με την μείωση του ΦΠΑ

Γράφτηκε από την

Η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης φαίνεται ότι δεν έχει απασχολήσει σημαντικά τους καταναλωτές και, όπως ομολογούν οι περισσότεροι, δεν θα είχαν καν κοιτάξει την απόδειξη για να συγκρίνουν τις τιμές, αν δεν τους ρωτούσαμε. Πάντως μετά από δύο μέρες εφαρμογής του μέτρου φαίνεται ότι πολλοί καταστηματάρχες στην Καλαμάτα κρατάνε ίδιες τις τιμές.

Η "Ε" μίλησε με κόσμο που συχνάζει σε μαγαζιά στην Παραλία της Καλαμάτας, αλλά και στην κεντρική πλατεία για να διαπιστώσει κατά πόσο η μείωση από το 23% στο 13% έχει περάσει στην κατανάλωση. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα καταστήματα έχουν διατηρήσει το ΦΠΑ στο 23% στις αποδείξεις που κόβουν και έχουν κρατήσει ίδιες τις τιμές. Αλλα πάλι έχουν περάσει στις ταμειακές μηχανές τους την αλλαγή του ΦΠΑ και έχουν παράλληλα μειώσει και την τιμή. Ειδικά τον καφέ κάποια καταστήματα τόσο στην Παραλία όσο και στο κέντρο της Καλαμάτας τον χρεώνουν φθηνότερο κατά 0,20 ευρώ και 0,30 ευρώ.

Οικονομικές βρίσκει τις τιμές στον καφέ στα παραλιακά μαγαζιά επισκέπτρια στην πόλη της Καλαμάτας, συγκρίνοντάς τες με τις αντίστοιχες σε καφετέριες και μαγαζιά στην Αθήνα. "Με 2,30 ευρώ τον καφέ δεν παραπονιέμαι για την τιμή", ανέφερε. Πάντως τακτικός θαμώνας και λάτρης του ελληνικού καφέ, λέει ότι συνεχίζει να πληρώνει τον ελληνικό του 1,70 ευρώ, όπως και πριν τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο Δημήτρης Μπογέας λέει πως κάποια μαγαζιά στην παραλία της Ναυαρίνου έχουν ρίξει τις τιμές τους και στον τελικό λογαριασμό μιας παρέας φαίνεται μια μείωση περίπου 1 ή και 2 ευρώ. Θεωρεί πάντως πως οι καταστηματάρχες δεν έχουν περιθώρια να ρίξουν τις τιμές, ενώ και ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να βγει και να ξοδέψει.

Ο Γιάννης Μαγγανάς λέει ότι οι τιμές παραμένουν ίδιες στην παραλιακή, παρά τη μείωση του ΦΠΑ. Και επισημαίνει ότι ο καθένας επιλέγει να συχνάζει εκεί που βλέπει πως οι τιμές είναι λογικές και προσιτές, άσχετα από την εφαρμογή ή μη του μέτρου.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στις τιμές μετά την μείωση του ΦΠΑ, λέει άλλος θαμώνας σε κατάστημα της Ναυαρίνου. Και σχολιάζει σκωπτικά πως προσπαθούν οι κυβερνώντες να περάσουν ως... κατόρθωμα την μείωση του ΦΠΑ, αλλά την αύξησή του στο 23% δεν την... διαφήμισαν ανάλογα.

Η Μαρία Πιέρρου λέει πως οι τιμές έχουν παραμείνει οι ίδιες και πως ό,τι πλήρωνε πριν τη μείωση του ΦΠΑ για την ίδια παραγγελία, πληρώνει και τώρα.

Η Αμαλία Καμαρινοπούλου κοιτάζει την απόδειξή της και προσέχει ότι όχι μόνο έχει περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην ταμειακή, αλλά και στον τελικό λογαριασμό. Οπως παρατηρεί ήδη ο καφές κατέβηκε από τα 2,20 ευρώ, στα 2 ευρώ.

Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και τις γύρω καφετέριες οι θαμώνες λένε ότι δεν παρατήρησαν κάποια αλλαγή στις τιμές. Πολλοί μάλιστα προσπαθούν να θυμηθούν πόσο πλήρωναν πριν το καφέ, αλλά δεν είναι σίγουροι αν η μείωση πέρασε στην κατανάλωση. Αλλοι πάλι επισημαίνουν ότι το προηγούμενο βράδυ (σ.σ. στις 1 Αυγούστου, πρώτη μέρα εφαρμογής της ρύθμισης) βγήκαν για φαγητό και διαπίστωσαν ότι διαφορά στις τιμές δεν υπήρχε.

"Στην ταμειακή έχει περάσει η μείωση του ΦΠΑ αλλά έχω την αίσθηση ότι στην ίδια τιμή που πλήρωνα τον καφέ πριν, τον πληρώνω και τώρα", αναφέρει θαμώνας. Ενας άλλος λέει ότι δεν βλέπει διαφορά στην τιμή, ενώ και το προηγούμενο βράδυ που βγήκε για φαγητό δεν παρατήρησε καμία αλλαγή στις τιμές. "Πριν πλήρωνα τον καφέ 3,10 ευρώ, όσο δηλαδή θα τον πληρώσω και σήμερα", λέει ένας τρίτος θαμώνας.

"Ιδιες είναι οι τιμές", παρατηρεί ο Βασίλης Ξυνός και σχολιάζει ότι η μείωση του ΦΠΑ σε μερικά είδη ή μεμονωμένα στην εστίαση δεν είναι κίνητρο για να καταναλώσει ο κόσμος περισσότερο.

Ο Παντελής Δούβας πάντως βλέπει διαφορά και ο διπλανός του τον διαβεβαιώνει ότι έπεσε 0,30 ευρώ ο καφές στο μαγαζί που συχνάζουν στην πλατεία. Σημειώνει ωστόσο πως "το κυρίαρχο για να πετύχει η εφαρμογή του μέτρου είναι να καταβάλουν οι επαγγελματίες τον ΦΠΑ και να κόβονται αποδείξεις".

 

Ν.Κ.