Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 13:30

“Ξεθώριασαν” οι “τοίχοι καλοσύνης” στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας φαίνεται πως έχει περάσει η πρωτοβουλία των “τοίχων καλοσύνης”, προσπάθεια που ξεκίνησε με αισιοδοξία το 2016, αλλά έχει αφεθεί στην τύχη της μετά από 8 χρόνια.

Αποκλειστικός στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να φύγουν από τους κάδους σκουπιδιών οι σακούλες με "καθαρό φαγητό" και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο και όσοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να τις αφήνουν όμορφα στις κρεμάστρες.

Σύμφωνα με το Google Maps, τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν τα περασμένα χρόνια οι σχετικές κρεμάστρες ανέρχονταν σε 22, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός αυτός μειώθηκε αισθητά είτε λόγω φθοράς είτε κάποιας ανθρώπινης παρέμβασης. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ε", το 2020 οι “τοίχοι της καλοσύνης” που είχαν απομείνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήταν 11, ενώ σήμερα είναι ακόμα λιγότεροι.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

Οι εμπνευστές της δράσης στην Καλαμάτα είχαν σημειώσει πριν δύο χρόνια στην “Ε” πως ως ομάδα είχαν την προοπτική να επισκευάσουν κάποιους και να συμπληρώσουν μερικούς. Επίσης σε κάποιους τοίχους το πλάνο περιελάμβανε ζωγραφική, σχέδιο που όμως έμεινε στα χαρτιά.

Ανατρέχοντας μάλιστα κάποιος σήμερα στα social media προκειμένου να βρει πληροφορίες, θα διαπιστώσει πως η σχετική σελίδα στο Facebook είναι ανενεργή από το 2017. Αναγνώστης της “Ε” που προσπάθησε πολλές φορές να έρθει σε επικοινωνία μέσω της σελίδας θέλοντας να συνδράμει στην ανανέωση των τοίχων, είπε πως το μόνο που του ανέφεραν μέσω messenger ήταν πως χρειάζονται εθελοντές ώστε οι ξύλινες κατασκευές να ανανεωθούν ή να δημιουργηθούν νέες, μη προχωρώντας ωστόσο σε περαιτέρω πληροφορίες. Το μόνο που του κατέστησαν σαφές είναι πως η δημιουργία μιας νέας κρεμάστρας ή η επιδιόρθωση κάποιας είναι καλοδεχούμενη και δεν χρειάζεται άδεια.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ

Ενας ακόμα λόγος που κάνει επιτακτική την ανανέωση και επέκταση των “τοίχων καλοσύνης” είναι η συμμετοχή και η προσφορά του κόσμου. Καθημερινά, στις γειτονιές όπου έχουν απομείνει, όπως στην οδό Κορώνης, δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που αφήνουν σακούλες με τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Επιπλέον, επιχειρήσεις εστίασης δείχνουν να κινούνται στο σκεπτικό αυτό, τοποθετώντας κρεμάστρες στους χώρους τους. Πρόσφατο παράδειγμα το “Coel CoffeeSports” στην οδό Ακρίτα, που έκανε γνωστό πως τοποθέτησε δικιά του κρεμάστρα στον εξωτερικό χώρο, τονίζοντας πως “κάποιοι άνθρωποι έχουν πραγματική ανάγκη τη βοήθεια όλων μας”. Στον αντίποδα, έχει γίνει λόγος για κατάχρηση της πρωτοβουλίας αυτής από Ρομά, που μαζεύουν τα πράγματα για να τα πουλήσουν στη συνέχεια.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ… ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ

Επιπλέον, ένα ακόμα δείγμα πως η ανάγκη για επιστροφή των “τοίχων καλοσύνης” είναι απαραίτητη, είναι το γεγονός πως οι κάδοι σκουπιδιών σε γειτονιές της πόλης ολοένα και γεμίζουν με ρούχα και παπούτσια που δεν χρειάζονται πολίτες. Πέρα από το χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Καλαμάτας, στο δρόμο προς το πεδίο βολής όπου υπάρχουν ειδικοί κάδοι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που άφηναν ό,τι δεν τους χρειαζόταν στις κρεμάστρες της δράσης, επιλογή που δεν έχουν πλέον.

TO MΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ

Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι άνθρωποι που οραματίστηκαν και υλοποίησαν τους “τοίχους καλοσύνης” είναι πως «ό,τι δεν σου χρειάζεται άφησέ το σε κάποιον άλλον, μπορεί να είναι χρήσιμο. Ό,τι σου χρειάζεται πάρτο». Η φιλοσοφία των τοίχων ξεκίνησε από το Ιράν, όπου εκεί οι άνθρωποι -φτωχοί οι περισσότεροι- έβαζαν καρφιά στους τοίχους και κρεμούσαν ό,τι δεν χρησιμοποιούσαν, γιατί αν κάτι ήταν άχρηστο σε αυτούς σε κάποιον άλλον μπορεί να ήταν χρήσιμο.

«Ως ομάδα κινούμαστε με κριτήριο την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή προσφορά και τις αγνές προθέσεις των συνανθρώπων μας. Επίσης δεν επιβάλλουμε σε κανέναν να ακολουθήσει τη δική μας λογική και ιδεολογία. Ο καθένας που αποφασίζει να εφαρμόσει την ιδέα μας στη γειτονιά του είναι ελεύθερος να το κάνει με όποιον τρόπο θέλει και με δική του ευθύνη. Παράλληλα, ως ομάδα προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και άλλους συμπολίτες μας στην έννοια της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μία μπουκιά φαγητό και δεν θέλουμε κανένας συνάνθρωπός μας να ψάχνει στα σκουπίδια. Δεν ξεκινήσαμε αυτή τη δράση σε καμία περίπτωση για την προσωπική μας προβολή παριστάνοντας τους “καλούς” και “φιλάνθρωπους”» τόνιζε στο παρελθόν η ομάδα της Καλαμάτας μέσω της “Ε”.

Με τις προβλέψεις για το οικονομικό κλίμα τους επόμενους μήνες να είναι δυσοίωνες, η λογική λέει πως ύστερα από 8 χρόνια οι “τοίχοι καλοσύνης” όχι μόνο πρέπει να επιστρέψουν στον αρχικό τους αριθμό αλλά να αυξηθούν, τη στιγμή που πολύτιμα πράγματα καταλήγουν στους κάδους σκουπιδιών λόγω απουσίας της συγκεκριμένης δράσης.