Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 13:45

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για τον δρόμο προς Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για τον δρόμο προς Φιλιατρά

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων αυτή τη Κυριακή, με μοναδικό θέμα το δρόμο Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα γίνει ενημέρωση των έως τώρα πεπραγμένων και από κοινού λήψη αποφάσεων για τις περαιτέρω κινήσεις. Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί στη συνέλευση τα μέλη του, τους πολίτες, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης.

Να σημειωθεί πως με επιστολή του πριν λίγες ημέρες ο σύλλογος έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους αρμόδιους φορείς αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε να μας διαφωτίσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο: Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου; Πότε αναμένεται η περάτωσή του; Πρόκειται για έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2019, άρχισε την 1η Αυγούστου του 2022 και πρέπει να παραδοθεί έως τις 24 Ιανουαρίου 2024, ενώ το τρέχον ΕΣΠΑ ολοκληρώνετε στις 31/12/2023. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή θα γίνουμε μάρτυρες αντίστοιχης παρωδίας με αυτήν που βιώσαμε με το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανός, όπου ο ένας προϋπολογισμός υπερέβαινε τον άλλον και ο ένας ανάδοχος διαδεχόταν τον άλλον. Επισημαίνουμε ότι μέχρι τώρα αυτό που έχει γίνει είναι η κοπή των δένδρων στη ζώνη απαλλοτρίωσης και ουσιαστικά οι εργασίες κατασκευής του έργου δεν έχουν ξεκινήσει.

Ερώτημα 2ο: Θα παρθούν κάποια πρόσθετα μέτρα ασφάλειας στον παραλιακό δρόμο από Γαργαλιάνους προς Φιλιατρά μέσω Μαραθόπολης, που λειτουργεί πλέον ως παράκαμψη για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας; Επισημαίνουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος έχει σοβαρά προβλήματα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς να δέχεται τέτοιο όγκο κυκλοφορίας έχει εκθέσει δεκάδες οδηγούς σε σοβαρά ατυχήματα.

Ερώτημα 3ο: Είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση στις παρακείμενες ιδιοκτησίες, προκειμένου οι κάτοχοί τους να τελούν ανεμπόδιστα τις απαραίτητες αγροτικές τους εργασίες;

Ερώτημα 4ο: Υπάρχει πλήρης υδραυλική μελέτη; Εγγυάστε ότι θα κατασκευαστούν τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις; Εκπλήξεις ανάλογες του Γαργαλιάνοι - Ρωμανός, όπου με τις πρώτες βροχές ύστερα από την ολοκλήρωση του δρόμου καταστράφηκαν περιουσίες.

Ερώτημα 5ο: Τι θα συμβεί ύστερα από τη διατάραξη του αναγλύφου και της φυσικής απορροής των υδάτων μετά την κοπή τόσων ελαιόδεντρων, χωρίς να διαφαίνεται κάποια πρόβλεψη για τη διευθέτηση αυτών; Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη κίνηση των ομβρίων στις επικείμενες βροχοπτώσεις και μέχρι την κατασκευή των οριστικών υδραυλικών τεχνικών έργων;

Ερώτημα 6ο: Η κοινωνία βοά και διερωτάται τι απέγινε η βιομάζα των ελαιόδεντρων; Εμβρόντητοι οι ιδιοκτήτες και η τοπική κοινωνία μπροστά σε έναν δυσοίωνο ενεργειακά χειμώνα, που όλοι προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη θέρμανσή μας, είδαν τα δέντρα τους να παίρνουν ένα δρόμο άγνωστο για την ώρα. Δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ούτε να κάψουν ή να δωρίσουν σε συνανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη δουλειά και τον κόπο τόσων χρόνων ή ακόμη να αναλάβει ο δήμος ή η Περιφέρεια να κόψουν και να διαθέσουν τα ξύλα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Υπογραμμίζουμε ότι τα ξύλα είναι δημόσια περιουσία μετά την αποζημίωση των ιδιοκτητών και δεν ανήκουν στην ανάδοχο εταιρεία.

Ερώτημα 7ο: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση; Γιατί δεν είχε προχωρήσει από το 2019 έως σήμερα; Πότε θα γίνει δυνατόν να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες; Η άρνηση πολλών ιδιοκτητών στην επίταξη δεν θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο; Έχετε λάβει υπόψη σας ότι παράλληλα με τον δρόμο και εντός ζώνης εκτέλεσης του έργου υπάρχουν ιδιωτικά δίκτυα άρδευσης; Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επικείμενα και να αποζημιωθούν, όπως έγινε και με το τμήμα Γαργαλιάνοι - Ρωμανός;».

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER