Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 15:32

Πενήντα στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Μαθία (φωτογραφίες)

Πενήντα στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Μαθία (φωτογραφίες)

 

Πενήντα στρέμματα καμένης γης, από τα οποία τα σαράντα ήταν δασική έκταση, είναι ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου έξω από το χωριό Μαθία του Πεταλιδίου.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και Καναντέρ έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο αργά το ίδιο βράδυ, ενώ και σήμερα παραμένουν στην περιοχή δυνάμεις για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο πριν τις 4 μ.μ. και λόγω των ανέμων πήρε γρήγορα ανησυχητικές διαστάσεις. Αμεσα κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικά οχήματα, εθελοντές, οχήματα του Δήμου Μεσσήνης και πολίτες. Μέσα στα πρώτα λεπτά ξεκίνησαν και οι ρίψεις από τα 3 PZL που έχουν μετασταθμεύσει στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και τα οποία συνέχισαν να επιχειρούν μέχρι αργά το απόγευμα, μαζί με 2 Καναντέρ που έφτασαν στην περιοχή. 

Ακόμα, επιχείρησαν συνολικά 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσωπικό του δήμου με 5 οχήματα, καθώς επίσης 2 οχήματα με 20 εθελοντές του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεταλιδίου. 

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, στην κατάσβεση συμμετείχαν ακόμη εθελοντές της ομάδας «Η  Αγία Σωτήρα» και κάτοικοι της περιοχής, μαζί με τον αντιδήμαρχο Νίκο Φύκιρη και τον δημοτικό σύμβουλο Φώτη Πουρναρά που ήταν παρόντες στην πυρκαγιά. Αναφέρεται επίσης ότι στο σημείο βρισκόταν και μια υπάλληλος του γραφείου πολιτικής προστασίας του δήμου, η οποία με εντολή του αρμοδίου αντιδημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου επιλήφθηκε της διοικητικής μέριμνας των εθελοντών που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά - με την εκδήλωση της οποίας ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του δήμου.

 

Το συντονισμό της επιχείρησης είχαν ο περιφερειακός διοικητής Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, και ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, πύραρχος Κυριάκος Κυριακουλέας.