Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 09:14

Στον απεργιακό ρυθμό σήμερα η Μεσσηνία

Στον απεργιακό ρυθμό σήμερα η Μεσσηνία

 

Δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί, στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η μία στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου θα μετέχουν το Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στη δύναμή τους.

Νωρίτερα στις 10, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, πραγματοποιείται η συγκέντρωση των σωματείων (εργαζομένων και συνταξιούχων) του ΠΑΜΕ.

* Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Εκτιμά ότι “η 24ωρη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη πρέπει να είναι μια λαϊκή κινητοποίηση που θα δώσει το μήνυμα ότι η κοινωνία ενώνεται, παλεύει και αντιστέκεται απέναντι στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της πιο κυνικής Δεξιάς”.

- Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας συμμετέχει και ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Μεσσηνίας. “Οι συνταξιούχοι δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό για δήθεν αυξήσεις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι ζητούν, μεταξύ άλλων: “Αποκατάσταση των συντάξεών μας στο σύνολο του τιμάριθμου για όλους τους συνταξιούχους. Αναδρομική απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων σε όλους και όχι μόνο στους δικαστικά προσφυγόντες”.

- Η Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας “Συμμετέχω” καλεί τα μέλη του συλλόγου και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην απεργία και στις εκδηλώσεις που έχουν

προγραμματιστεί από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και θα πραγματοποιηθούν στην πόλη.

- Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου θα συμμετέχουν, ακόμα, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Νομού Μεσσηνίας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας.

- Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας συμμετέχει στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, σημειώνοντας: “Να κάνουμε αυτήν την απεργία την αρχή του τέλους για το καθεστώς Μητσοτάκη. Απεργούμε για την αξιοπρέπειά μας, για τη Δημοκρατία, για να ζήσουμε”.

* Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας καλεί στη συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 10 το πρωί κι ενημερώνει για τη συγκέντρωση την Κυπαρισσία, στις 10.30 το πρωί, στο πρώην Εργατικό Κέντρο.

Αναφέρει ότι “καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων συναδέλφων μας να πέφτουν θύματα της εντατικοποίησης της εργασίας. Την Παρασκευή 4/11 γίναμε μάρτυρες άλλου ενός τέτοιου θλιβερού γεγονότος, σε εργοτάξιο της TEMEΣ στην περιοχή της Γιάλοβας στην Πύλο, όπου συνάδελφός μας 46 χρονών, εν ώρα εργασίας, την ώρα που περπάταγε..., έπεσε νεκρός” και δηλώνει ότι απαιτούμε: Δωρεάν ρεύμα - νερό, δωρεάν υγεία. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες. Φθηνό ρεύμα για τον λαό”.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στην Κυπαρισσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί και όπως αναφέρεται από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας: «Καμία ανοχή, καμία αναμονή. Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία». Σημειώνεται επίσης ότι το Παράρτημα Οικοδόμων Τριφυλίας θα δώσει αγωνιστικό "παρών" στην πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση απευθύνει και η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σε καλούμε να ενώσουμε τη φωνή της αγωνιστικής μας διεκδίκησης μαζί με τα εργατικά σωματεία, με τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, με τους αγροτικούς συλλόγους στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, ώρα 10.30 στο Εργατικό Κέντρο στην Κυπαρισσία.

Διεκδικούμε: Σταθερή εργασία με σταθερό ωράριο και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατάργηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, αυξήσεις στους μισθούς, με βάση το ύψος του πληθωρισμού. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας, ενίσχυση των νέων ζευγαριών, ειδικά της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας, δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Δημόσια και δωρεάν μαιευτήρια και γυναικολογικές κλινικές με όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του λαού, με ευθύνη του κράτους. Κανένας φοιτητής και φοιτήτρια χωρίς στέγη. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.) για να καλυφθεί των σύνολο των αναγκών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».

 

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

* Σήμερα απεργούν και οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε κοινή ανακοίνωση των Ενώσεών τους σημειώνεται: “Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργασιακού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όχι μόνο στον κλάδο των ΜΜΕ αλλά και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ. Απασχόληση πλήρους και εξαρτημένης εργασίας. Επαναφορά των περικοπών στις συντάξεις. Αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας. Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν”.