Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 15:45

Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου: Αφιερωμένο στη γιορτή σταφυλιού το ημερολόγιο του 2023

Γράφτηκε από την

Αφιερωμένο στη "Γιορτή σταφυλιού - μούστου και παραδοσιακών συνταγών" είναι το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου για το 2023.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη συνταγή του ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Πώς φτιάχνω σπιτικό μούστο – η Βασιλική Μαρίνη μας δείχνει βήμα-βήμα

Το Μουζάκι είναι ένα χωριό που έχει δραστήριους κατοίκους, που αγαπούν τον τόπο τους, τον πολιτισμό και την παράδοση. Να θυμίσουμε ότι η "1η Γιορτή Σταφυλιού - Μούστου" που έγινε στην πλατεία του χωριού τον περασμένο Σεπτέμβριο εντυπωσίασε άπαντες… παρόντες.

Υπήρχε ένας μεγάλος μπουφές, με παραδοσιακά εδέσματα από σταφύλι, σταφίδα και πετιμέζι, προσφορά των γυναικών του χωριού αλλά και άφθονο κρασί, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να απολαύσουν όλοι.

Παράλληλα είχε στηθεί ένα μικρό παραδοσιακό πατητήρι και έγινε όλη η διαδικασία παραγωγής του μούστου, με τα παιδιά του χωριού να πατούν τις ρώγες των σταφυλιών από όπου ξεχείλιζε ο μούστος. Στην συνέχεια οι γυναίκες του χωριού ανέλαβαν και έδειξαν όλη τη διαδικασία για το πώς φτιάχνεται το πετιμέζι και η μουσταλευριά.

Είναι ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για τον χρόνο που έρχεται με φωτογραφίες από τη γιορτή και μια συνταγή με παράγωγα του μούστου, στην αρχή κάθε μήνα.

Μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν όλοι "παραμελημένες" νοστιμιές, ήθη και έθιμα τα οποία τείνουν να ξεχαστούν!

Κ.Δρ.