Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 08:30

Σταθερά πάνω από 100 άτομα στο Δημοτικό Συσσίτιο Καλαμάτας

Σταθερά πάνω από 100 άτομα στο Δημοτικό Συσσίτιο Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Τα απανωτά οικονομικά “χτυπήματα” της τελευταίας δεκαπενταετίας επωμίζονται άτομα όλων των ηλικιών, χωρίς να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Μετά την εποχή των μνημονίων ήρθε η πανδημία και τα lockdown, για να φτάσουμε στην ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα πολλών, κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας συνδράμει από την πλευρά του αναλόγως, στηρίζοντας τους δημότες αυτούς μέσα από το Δημοτικό Συσσίτιο, το οποίο αποτελεί μία “ανάσα” για πάνω από 100 άτομα σε καθημερινή βάση. Το Δημοτικό Συσσίτιο προσφέρει δωρεάν γεύματα σε άπορους και άστεγους κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας. Οι ωφελούμενοι παραλαμβάνουν καθημερινά μερίδα φαγητού που καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες, ενώ η παρασκευή των γευμάτων πραγματοποιείται σε πλήρη συμφωνία με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις.

Όπως είπε στην “Ε” o αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Θεμάτων Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, σε καθημερινή βάση λαμβάνουν το γεύμα τους 105 άτομα. «Πρόκειται για ένα γεύμα την ημέρα, το οποίο δίνεται το μεσημέρι, επτά ημέρες την εβδομάδα, μέσα από ένα διατροφολόγιο, συμπεριλαμβάνοντας ο διατροφολόγος που το επιμελείται μεταξύ άλλων όσπρια, λαχανικά και είδη κρέατος, όπως χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι» ανέφερε, τονίζοντας πως κατά την τετραετία της δημοτικής αρχής οι αιτήσεις δεν παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις παραμένοντας σταθερές, με απόκλιση πέντε ατόμων πάνω ή κάτω κάθε φορά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΚΥΡΙΑ ΖΗΤΗΣΗ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν τα άτομα που παραλαμβάνουν τα γεύματά τους προέρχονται από την πόλη της Καλαμάτας ή και γειτονικές περιοχές του δήμου, ο ίδιος διευκρίνισε πως το 95% προέρχεται μέσα από την πόλη, τονίζοντας πως οι περισσότεροι παραλαμβάνουν μόνοι τους τα γεύματα, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου ο δήμος αναλαμβάνει την παράδοση του φαγητού στα σπίτια, για ιατρικούς λόγους.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιτήσεις και κατ’ επέκταση τα γεύματα δίνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε ανθρώπους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 4.750 ευρώ» τόνισε. Και πρόσθεσε ως προς τη δομή, πως για τα μαγειρεία εργάζονται καθημερινά δύο μάγειρες, ενώ στη δράση συμβάλλουν οι βοηθοί, άτομα που επιμελούνται τη λάντζα, καθώς και οι οδηγοί. «Εννοείται πως ανάλογα με το πρόγραμμα αλλάζουν κάθε φορά οι μάγειρες, καθώς η υπηρεσία διαθέτει στο σύνολό της πέντε», επισήμανε.

 

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, οι οποίες παρατηρήθηκαν κυρίως από το Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα, ο Γιώργος Φάβας σημείωσε πως οι αυξήσεις των πρώτων υλών για το Δημοτικό Συσσίτιο ήταν και είναι δεδομένες το νέο έτος, γι’ αυτό και αυξήθηκε ανάλογα ο προϋπολογισμός, ούτως ώστε να μην γίνει έκπτωση σε φαγητό και ποιότητα και πρωτίστως να μην μείνει κάποιος δικαιούχος χωρίς γεύμα. «Παράλληλα, και περιστασιακά όπως πρόσφατα με τους μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι της πόλης, τους προσφέρθηκαν γεύματα με δημοτικό κόστος, από την ίδια δομή» πρόσθεσε.

 

ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σχετικά με τα μηνύματα που λαμβάνει ο δήμος από ανθρώπους που είναι δικαιούχοι του Συσσιτίου, o αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Θεμάτων ενημέρωσε πως ο κόσμος εκτιμά πως παραλαμβάνει ένα πιάτο φαγητό δίχως να το ζητιανεύει από κάπου. «Ιδίως τις γιορτινές μέρες, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, υπάρχουν ειδικά γεύματα που ανακοινώνονται για τους δικαιούχους, γεγονός που τους ευχαριστεί πολύ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έρχονταν σε πολύ δύσκολη θέση» υπογράμμισε, λέγοντας πως σε ειδικές κατηγορίες κάποιες φορές δίνεται διπλό γεύμα, όπως σε ασθενείς, παρά το γεγονός πως η δομή φροντίζει οι μερίδες που δίνονται τα μεσημέρια να είναι ενισχυμένες.

«Ας μην ξεχνάμε πως όταν ξεκίνησε το Δημοτικό Συσσίτιο στην Καλαμάτα αφορούσε πέντε μέρες την εβδομάδα, μένοντας το Σαββατοκύριακο δίχως γεύματα, κάτι που άλλαξε τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας πλέον φαγητό επτά στις επτά μέρες» σημείωσε. Ακόμα, πέρα από το ετήσιο εισόδημα, ο κ. Φάβας στάθηκε στις αιτήσεις και πως η επιτροπή τις κρίνει ανάλογα, εγκρίνοντας συνήθως το 99% αυτών, καθώς υπάρχουν και κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις με δηλωμένο για παράδειγμα το προαναφερόμενο ποσό, αλλά και… ακίνητα στην κατοχή τους. «Όταν προκύπτει κάτι έκτακτο ως προς τα γεύματα, είναι κάτι που εξετάζουμε ξεχωριστά και περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο» κατέληξε.

Το Συσσίτιο λειτουργεί ώστε να προστατεύονται οι ωφελούμενοι, η ανωνυμία τους και τα προσωπικά τους δεδομένα. Η διανομή του φαγητού γίνεται καθημερινά στις εγκαταστάσεις της Α’ Λέσχης Φιλίας Καλαμάτας. Για πληροφορίες και αιτήσεις μπορείτε να απευθύνεστε κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, τηλέφωνα 27213 60638, 27213 60645.