Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 08:47

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος στα Τέμπη και την απονομή δικαιοσύνης ζητούν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ.

Και καλούν τους εργαζόμενους να μετάσχουν στην αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καλαμάτας Σωτήρης  Τσώνης δήλωσε ότι “ζητάμε να γίνει διερεύνηση και να αποδοθούν ευθύνες. Να βρεθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και οι υπεύθυνοι”. Ανέφερε πως “είναι διαχρονικές οι ευθύνες και πρέπει να παρθούν μέτρα να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα”. Επεσήμανε ότι”είναι κάθε μέρα και τα εργατικά ατυχήματα, ο κατάλογος μακραίνει” και μίλησε για “απαίτηση παντού για μέτρα ασφαλείας”.

Ο κ. Τσώνης ζήτησε “να γίνει εκσυγχρονισμός στον σιδηρόδρομο, να μπουν τα συστήματα τηλεδιοίκησης και οι νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα” και κατέληξε: “Πρέπει να λειτουργήσει με ασφάλεια ο σιδηρόδρομος, γιατί έχει ταξικά χαρακτηριστικά, τον χρησιμοποιούν φοιτητές και φτωχοί άνθρωποι”.

Ο γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Κώστας Γαλιώτος

μίλησε για τις χιλιάδες κόσμου που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Εκανε λόγο γι’ αυτούς που “από το 2009 πανηγύριζαν για το κομμάτιασμα, ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα”. Παρατήρησε πως “ούτε λάθος ήταν ούτε ατύχημα, ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ήταν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας”. Επέκρινε “την πολιτική που δεν χωράει στην ασφάλεια και την προστασία μας, επειδή κοστίζει και δεν φέρνει κέρδη στην υγεία και στην παιδεία  και κάλεσε “να απαιτήσουμε πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος στα Τέμπη και απονομή δικαιοσύνης”.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρο Καλαμάτας Παναγιώτης Μουλάς επεσήμανε ότι “η διερεύνηση σε βάθος, η απόδοση ευθυνών και η λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας”. Εκτίμησε πως “η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη” και σημείωσε: “Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τις προειδοποιήσεις των σωματείων και τις τυχόν ευθύνες των συνδικαλιστών, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καλαμάτας Σωτ. Τσώνης είπε ότι “πολύ καλά έκαναν οι εργαζόμενοι και προειδοποιούσαν. Αυτή είναι η δουλειά των συνδικάτων, όπου εντοπίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία και στην ασφάλεια, θα πρέπει να τα αναδεικνύουμε. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά αιτήματα. Τα αιτήματα για την υγεία και την ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά, είναι πρωταρχικό μας μέλημα”.

Αφού επέμεινε ότι “ο σιδηρόδρομος, οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν”, αποδοκιμάζοντας αυτούς που μίλησαν για ευθύνες των συνδικαλιστών, παρατήρησε πως “αν ο σιδηρόδρομος δεν εκσυγχρονίστηκε, αν απαξιώθηκε οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνες είναι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα. Κανείς δεν μπορεί να καταλογίζει ευθύνες στα συνδικάτα, αν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας δεν είναι σωστά και δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι, όταν έχουν υπάρξει ψηφίσματα αιτήματα για προβλήματα; Είναι θέμα κοινής λογικής”.

Γ.Σ.