Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 08:27

Μεσσηνία: Πρόταση για απεικόνιση των Ντρέδων στο νόμισμα των 2 ευρώ

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Πρόταση για απεικόνιση των Ντρέδων στο νόμισμα των 2 ευρώ

Ανοιχτό κάλεσμα για στήριξη του αιτήματος για απεικόνιση της ορκωμοσίας των Ντρέδων στην ελληνική όψη του επετειακού νομίσματος των 2 ευρώ για το 2024 απευθύνει η αρμόδια συντονιστική επιτροπή, που απαρτίζεται από αρκετούς επιφανείς Μεσσήνιους και όχι μόνο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρόταση του επιμελητή της έκδοσης  Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας" Σταύρου Σταθόπουλου, που έχει μάλιστα  ήδη σταλεί επισήμως στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Κάθε χρόνο οι εθνικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν την έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων (προς ευρεία κυκλοφορία), αλλά και συλλεκτικών με θέματα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εθνικής τους ιστορίας. Ενδεικτικά φέτος ένα από τα αναμνηστικά νομίσματα έχει ως θέμα τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Ετσι για το 2024 προτείνεται τα αναμνηστικά νομίσματα των 2 ευρώ (κυκλοφορία περίπου 750.000 τεμαχίων) να κοσμούνται στη μία όψη από την ορκωμοσία των Ντρέδων.

Το μετάλλιο με την ορκωμοσία των Ντρέδων, που προτείνεται να αποτυπωθεί στο νόμισμα των 2 ευρώ έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης - χαράκτης Γιώργος Σταματόπουλος, έργα του οποίου έχουν αποτυπωθεί σε ορισμένα από τα παλιότερα ελληνικά επετειακά νομίσματα.

Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια για την ανάδειξη μίας σημαντικής πτυχής της μεσσηνιακής, αλλά και εθνικής ιστορίας είναι ήδη ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης,  ο Στρατηγός ε.α. Βασίλειος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σύμβουλος Ασφαλείας σε επόμενες Ολυμπιάδες,  πρώην πρόεδρος και Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο ιδρυτής και πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου "New York College" Ηλίας Φούτσης, ο αναπληρωτής καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο Δ.Σ. του Νοσοκομείου "Ελπίς" Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο καθηγητής και πρόεδρος Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπάλτας, ο αναπληρωτής καθηγητής και Γ.Γ. του Συλλόγου ΔΕΠ της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρης Κ. Πανομήτρος, ο γιατρός, ιστορικό ερευνητής και συγγραφέα, βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών Γιάννης Μπίρης, ο διακεκριμένος δικηγόρος από του Σουλιμά Αλέξανδρος Παπατσώρης, ο πρώην δήμαρχος Λαυρίου, γιατρός, συγγραφέας Σταύρος Παπασταυρόπουλος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέα Ανδρέας Μπούσιος, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Καράμπελας, ο πρόεδρος Συλλόγου Ανω Δωριτών του Σουλιμά Ιωάννης Πάλλας, ο πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Τριφυλίων Ιωάννης Ρούσσης, η Δρ. Φιλολογίας, συγγραφέας και Ειδική Γραμματέας της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθηνών Φλωρεντία Ρήγα και ο επιμελητής της επετειακής έκδοσης "Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας" Σταύρος Σταθόπουλος.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κ. Σταθόπουλου στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος:

“Με αφορμή τη συμπλήρωση, κατά το προηγούμενο έτος, των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, και αναγνωρίζοντας την υψηλή συμβολή σας στην ενίσχυση της εθνικής ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, λαμβάνω το θάρρος να σας απευθύνω το ακόλουθο αίτημα: Να πραγματοποιηθεί στο ευρωνόμισμα των 2 ευρώ, στην Ελληνική όψη, απεικόνιση της ορκωμοσίας των Ντρέδων. Η κάλυψη του εν λόγω αιτήματος συνιστά μια καίρια απόφαση, ειδικά κατά την παρούσα χρονική στιγμή:

Πρώτιστα, είναι αναντίρρητα κομβικής σημασίας, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, το γεγονός της ορκωμοσίας των Ντρέδων, καθώς καθιστά μια καμπή στη νεοελληνική ιστορία, σηματοδοτεί την έναρξη του Έπους της Εθνικής Παλιγγενεσίας και, φυσικά, αποτελεί ένα ορόσημο, που επηρεάζει το ιστορικό γίγνεσθαι εντός και εκτός Ελλάδος.

Έπειτα, όπως καταδεικνύεται και μέσα από το κείμενο που επισυνάπτεται, η ιστορική συμβολή των Ντρέδων στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στην κοινωνική ανασύσταση του έθνους μας, υπήρξε κάτι παραπάνω από καθοριστική. Επομένως, η ικανοποίηση του παρόντος αιτήματος, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια μορφή υλοποίησης της ευγνωμοσύνης που αισθανόμαστε ως έθνος απέναντι στους ακρίτες της νεότερης ιστορίας μας, τους ήρωες που πολέμησαν στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, χωρίς να αποζητούν άλλο αντάλλαγμα για τη θυσία τους, παρά την εθνική και κοινωνική ελευθερία.

Παράλληλα, έχοντας κατά νου ότι το νόμισμα αποτελεί πολύτιμο φορέα της πολιτισμικής συνέχειας, αλλά και μια υλική αποτύπωση των οικονομικών αλλά και διπλωματικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών, θεωρείται ταιριαστή η διασύνδεση της έναρξης του Αγώνα του 1821 με τη σημερινή πρόοδο και ευημερία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Ελλάδα, ως οικονομικός και διπλωματικός εταίρος, έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη συνεισφορά στη διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης, σύμβολο της οποίας αποτελεί και το κοινό νόμισμα.

Συνοψίζοντας, από τα παραπάνω διαφαίνεται εναργώς η σημασία της ικανοποίησης αυτής της παράκλησης, εφόσον η συγκεκριμένη απεικόνιση, εκτός από μια συμβολική απόδοση τιμής στους πλέον άξιους αγωνιστές μας, θα αποτυπώνει σημειολογικά το μήνυμα της ετοιμότητας αλλά και της ενότητας που οφείλουμε διαχρονικά να πρεσβεύουμε.

Θα είναι ένα σπουδαίο δείγμα της πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης που θα προσφέρετε τόσο στους σύγχρονους απογόνους τους, αλλά και που θα κληροδοτήσετε ως θεμέλιο πολιτισμικό στοιχείο στη γενιά που θα κληθεί να εορτάσει τα 300 χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία.

Θερμή παράκληση, στο πλαίσιο της εξαιρετικής θητείας σας, όπως στηρίξετε αυτή τη συμβολική, αλλά μεγίστης σπουδαιότητας, ενέργεια, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με την πορεία της διοίκησής σας, που διακατέχεται τόσο από πίστη στις πατροπαράδοτες αξίες, όσο και από ένα καινοτόμο όραμα για το μέλλον της χώρας μας.

Ευελπιστώ σε αποδοχή της πρότασης και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση”.

Δ.Πλ.


NEWSLETTER