Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 08:50

Κροτίδες και βεγγαλικά κίνδυνος για τα παιδιά!

Γράφτηκε από την
Κροτίδες και βεγγαλικά κίνδυνος για τα παιδιά!

 

 

Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι αθώα… παιχνίδια ούτε και εύκολα στη χρήση. Δεν υπάρχει κανένα βεγγαλικό ή πυροτέχνημα που να είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά είναι άκρως επικίνδυνα υλικά που στα χέρια των παιδιών μπορούν να μετατραπούν σε “φονικά όπλα” απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους και των γύρω τους ή ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” εφιστά την προσοχή για τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται και αντιπροσωπεύουν περιστατικά παιδιών, οικογενειών, ανθρώπων που ζουν γύρω μας και αναπάντεχα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω κακής χρήσης τέτοιων υλικών. Ο Οργανισμός άλλωστε, μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες, έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Και ναι μεν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία είναι δεδομένες, αλλά οφείλουμε τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουμε τα παιδιά για να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως παλαιότερη έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), δείχνει ότι 7 στα 10 τραυματισμένα παιδιά έχουν ηλικία 10-14 ετών και είναι κυρίως αγόρια που αυτοτραυματίζονται. Ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα, το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη “παράδοση”. Και γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη. Η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα.

Για τον κίνδυνο οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού χωρίς την απαιτούμενη προσοχή προειδοποιούν η Ελληνική Αστυνομία και το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”.

 

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

 

Το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” συμβουλεύει για να αποφύγουμε τα ατυχήματα από πυροτεχνήματα:

  • Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε    να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
  • Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα χρησιμοποιούμε. Αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένα βεγγαλικά και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους.
  • Δεν μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή είναι πιθανό να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
  • Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους.
  • Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπό μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
  • Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα ανάμεσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
  • Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.


NEWSLETTER