Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 22:05

Ανησυχία για τα τροχαία ατυχήματα των διανομέων

Γράφτηκε από την
Ανησυχία για τα τροχαία ατυχήματα των διανομέων

Ανακοίνωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων διανομέων σε επισιτισμό και ταχυμεταφορές εξέδωσαν το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Τουρισμού - Επισιτισμού Ν. Μεσσηνίας.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «το τελευταίο διάστημα είναι επαναλαμβανόμενα τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των διανομέων, με πιο χαρακτηριστικό το ατύχημα τη 1 Ιούνη, που εργαζόμενος διανομέας είχε σοβαρό τροχαίο στην πόλη της Καλαμάτας. Η κατάσταση στον κλάδο έχει φτάσει στο απροχώρητο, με πολλά "μικρά" και "μεγάλα" ατυχήματα να έχουν γίνει "συνήθεια". Η τεράστια αύξηση των ατυχημάτων στους κλάδους αυτούς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής»,  ως «ανθρώπινου λάθους» ή έλλειψης παιδείας και «ατομικής ευθύνης» των εργαζομένων που πηγαίνουν σαν τους τρελούς και παραβιάζουν τον ΚΟΚ.»
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτούμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να ενταθούν οι έλεγχοι:
· Όλοι οι διανομείς να είναι ασφαλισμένοι ως τέτοιοι, με βάση την πανελλαδική υποχρεωτική σύμβαση και όχι με άσχετες συμβάσεις, άλλες ειδικότητες κτλ. Η σύμβαση από τον Ιούλη του 2022 είναι υποχρεωτική. Κανένας εργαζόμενος να μην είναι ανασφάλιστος και απροστάτευτος σε αυτή την εργασία. Να μπει τέλος στο χάλι της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
· Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση. Να είναι σύγχρονα και ασφαλή. Για όσους χρησιμοποιούν το δικό τους μηχανάκι ο εργοδότης να αποδίδει την υποχρεωτική προσαύξηση του 15% για την αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος.
· Να εφαρμοστεί η διάταξη της σύμβασης που επιβάλει στον εργοδότη να παρέχει δωρεάν τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας των εργαζομένων διανομέων (κράνος, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο).
·Να εφαρμοστούν όλες οι προσαυξήσεις που προβλέπονται από την σύμβαση για υπερωρίες, Κυριακές, νυχτερινά και δουλειά σε ημέρες αργίας.
 Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών σε εστίαση, courier κτλ να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας ώστε:
· Οι διανομείς να μπουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
· Πλήρη και σταθερή εργασία.
·Σύγχρονη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από την δουλειά μας να ζούμε με ασφάλεια και αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας.
 Φτάνει πια. Δε θα παίζουμε καθημερινά τη ζωή μας κορώνα - γράμματα και μάλιστα για ένα μισθό που δε φτάνει να ζούμε αξιοπρεπώς. Είμαστε εργαζόμενοι, όχι μηχανάκια».


NEWSLETTER