Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 10:50

Τι αποκαλύπτουν οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου: Κύκλωμα διακινητών με "πλοκάμια" σε 5 χώρες

Τι αποκαλύπτουν οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου: Κύκλωμα διακινητών με "πλοκάμια" σε 5 χώρες

Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος, με διασυνδέσεις σε τουλάχιστον 5 χώρες φαίνεται ότι οδηγούνται οι έρευνες των διωκτικών αρχών, μετά τις μαρτυρίες των διασωθέντων του αλιευτικού σκάφους, που ναυάγησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 14 του μήνα στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Οι 14 συλλήψεις ατόμων που έγιναν στο Πακιστάν θεωρείται άλλωστε ότι συνδέονται με το εν λόγω δίκτυο δουλεμπόρων, που οργάνωσε το ταξίδι θανάτου στρατολογώντας και τους 9 Αιγύπτιους κατηγορούμενους ως διακινητές.  

Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες διασωθέντων από το Πακιστάν. Στην περίπτωση μιας 4μελούς οικογένειας, ο πατέρας έδωσε προκαταβολή για το ταξίδι 8.000 δολάρια σε ομοεθνή του, για να έρθουν στην Ευρώπη. Φτάνοντας στην Ιταλία, ο αδερφός του θα έδινε τα υπόλοιπα.   

Κάποιοι Πακιστανοί είχαν μάλιστα ξεκινήσει το ταξίδι από τη χώρα τους, τουλάχιστον ένα μήνα πριν επιβιβαστούν στο αλιευτικό σκάφος, στο Τομπρούκ της Λιβύης. Όπως καταγράφεται στις μαρτυρίες, έφυγαν αεροπορικώς από το Πακιστάν για το Ντουμπάι και από εκεί για την Αίγυπτο, πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, τη Λιβύη. Εκεί, μέλη του κυκλώματος τους μετακινούσαν με αυτοκίνητα και τους έκρυβαν σε διαφορετικά σπίτια-κρησφύγετα στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και άλλες πόλεις, με πολλούς ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες -οι οποίοι περίμεναν και αυτοί να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Μόνο τις τελευταίες μέρες πριν το ταξίδι, τους οδήγησαν στο Τομπρούκ και τα ξημερώματα της 9ης Ιουνίου, τους πήγαν με φορτηγά σε μια παραλία, όπου μικρότερα σκάφη τους μετέφεραν για να τους στοιβάξουν οι διακινητές πάνω στο αλιευτικό.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ

Κάποιοι άλλοι περίμεναν μέχρι και δύο μήνες στα κρησφύγετα του κυκλώματος στη Λιβύη, μέχρι την ημερομηνία του ταξιδιού.

Επίσης, Σύροι διασωθέντες έχουν καταθέσει στις Αρχές ότι πλήρωσαν 4.700 ευρώ -τα οποία έδωσαν σε μετρητά όταν ανέβηκαν στο σκάφος για να ξεκινήσει το ταξίδι. Ένας άλλος Σύρος, κάτοικος Λιβάνου, φέρεται να έχει πει ότι βρήκε έναν Κούρδο από τη Συρία, που είχε ακούσει ότι κανόνιζε παράνομα ταξίδια για την Ευρώπη. Τον συνάντησε και για το ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε για αυτόν πριν από δύο μήνες, παίρνοντας αρχικά το αεροπλάνο από το Λίβανο με προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης, του έδωσε 4.500 δολάρια. Ένας ακόμα Σύρος, φέρεται να αναφέρει πως έδωσε για το ταξίδι 4.800 δολάρια σε έναν άντρα στο Λίβανο -ο οποίος τα έστειλε σε κάποια πρόσωπα του δικτύου των δουλεμπόρων, στη Λιβύη.

Άλλος Σύρος διασωθείς, που έμενε σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ιορδανία και ήθελε να πάει στη Γερμανία, φέρεται να ήρθε σε επαφή με έναν Σύρο, που κανονίζει παράνομα ταξίδια για την Ευρώπη μέσω Λιβύης. Το συγκεκριμένο άτομο, το συνάντησε όταν έφτασε στη Λιβύη και κανόνισε μαζί του να δώσει ο αδερφός του 4.000 δολάρια σε έναν μεσάζοντα στη Συρία, ώστε να του επιτρέψουν να ταξιδέψει με το αλιευτικό και όταν φτάσει στην Ιταλία να πληρωθούν. Επίσης, ένας άλλος Σύρος διασωθείς φέρεται να αναφέρει στη μαρτυρία του ότι ο πατέρας του έδωσε 4.200 δολάρια σε έναν μεσάζοντα που ζει στη Λιβύη, ενώ ένας Παλαιστίνιος που γεννήθηκε και ζούσε στη Συρία φέρεται να έδωσε 4.200 δολάρια για το ταξίδι.

Οι Σύροι διασωθέντες περιγράφουν όπως και οι Πακιστανοί ότι ξεκίνησαν νόμιμα το ταξίδι τους είτε με ενδιάμεσες πτήσεις, είτε ταξιδεύοντας απευθείας για τη Λιβύη. Εκεί, οι διακινητές τους μετακινούσαν κατά διαστήματα από κρησφύγετο σε κρησφύγετο. Επίσης, φέρονται να έχουν πει ότι μέλη της οικογένειας τους, που έμειναν πίσω στις χώρες τους, θα πλήρωναν τους μεσάζοντες όταν θα έφταναν στην Ιταλία, όπου και εκεί φαίνεται να είχε διασυνδέσεις το δίκτυο των δουλεμπόρων.