Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:53

Καταγγελία δημοσιογράφων για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Γράφτηκε από την

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΗΕΠΗΝ

Καταγγελία δημοσιογράφων για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας 

 

Κοινοποίηση

Γενική Γραμματεία ΜΜΕ

Γραφείο Γενικού Γραμματέα

 

Στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Μεσσηνίας "Φωνή της Δευτέρας", και συγκεκριμένα στο φύλλο της 21ης Οκτωβρίου 2013, δημοσιεύτηκε αυτούσιο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της εφημερίδας "Ελευθερία" Νικολέττας Κολυβάρη, το οποίο είχε δημοσιευτεί στην "Ελευθερία" την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013. Η δημοσίευση -επί λέξει- του εν λόγω ρεπορτάζ στη "Φωνή" έγινε χωρίς οποιαδήποτε αναφορά είτε στην πηγή είτε στη δημοσιογράφο που το συνέταξε. 

Για τη σύνταξη του συγκεκριμένου ρεπορτάζ και τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της, η δημοσιογράφος Νικολέττα Κολυβάρη παρακολούθησε επί δύο (2) ημέρες την περιγραφόμενη σε αυτό δίκη, πλην όμως η εφημερίδα "Φωνή της Δευτέρας" κυριολεκτικά το έκλεψε αυτούσιο και το δημοσίευσε χωρίς να αλλάξει ούτε μία λέξη. 

Καλούμε την Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπειρου - Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι κατά τη διεξαγωγή της δίκης την οποία κάλυπτε η Νικολέττα Κολυβάρη στο επίμαχο ρεπορτάζ της, στο δικαστήριο δεν υπήρχε κανένας δημοσιογράφος (ή άλλος εκπρόσωπος κ.λπ.) από τη "Φωνή της Δευτέρας". 

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή καλούμε και επισήμως την ΕΣΗΕΠΗΝ να ελέγξει εάν στη "Φωνή της Δευτέρας" εργάζονται ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι ή αν απασχολούνται ανασφάλιστοι που γεμίζουν τις σελίδες της εφημερίδας με τη μέθοδο "κλέβω και αντιγράφω", γνωστή στον ευρύτερο χώρο της επικοινωνίας και ως... "clopy - paste". 

H ΕΣΗΕΠΗΝ πρέπει να προστατέψει την εργασία των δημοσιογράφων από όσους θέλουν να λειτουργούν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς... δημοσιογράφους.

Υ.Γ. Συνημμένα αποστέλλονται τα επίμαχα φύλλα της "Ελευθερίας" και της "Φωνής της Δευτέρας", προκειμένου να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την καταφανή κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Οι δημοσιογράφοι της "Ελευθερίας" 

Ηλίας Μπιτσάνης

Θανάσης Λαγός 

Γιούλα Σαρδέλη

Παναγιώτης Πρεζεράκος

Κέλλυ Δημητρούλια

Βασίλης Μπακόπουλος

Κώστας Μπούρας

Γιάννης Σινάπης

Κώστας Ηλιόπουλος

Παναγιώτης Φαντάκος

Νίκος Τσουμπράκος

 

Νικολέττα Κολυβάρη