Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 19:51

"Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα": Δράση ενημέρωσης για την πρόληψη και στην Καλαμάτα (βίντεο)

 

«Η ζωή είναι ωραία, μη τη χάσεις για ένα ποτό!» προτρέπει η καθιερωμένη δράση ενημέρωσης για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων του ΙΟΑΣ, που υλοποιείται αύριο από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας (στο ναό των Αγίων Αποστόλων).

Στην δράση συμμετέχουν και φέτος εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Παραρτήματος της πόλης με τη συνδρομή της Τροχαίας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 21η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», προωθώντας το μήνυμα «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί». Για το σκοπό αυτό, σε περισσότερα από 35 νυχτερινά σημεία διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα, οι εθελοντές του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» προτείνουν στις παρέες να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά για να αναλάβει στο τέλος της το ρόλο του «οδηγού της παρέας» φορώντας ένα ειδικό βραχιολάκι που θα του το θυμίζει, με την ακόλουθη προτροπή: «Το να μείνεις νηφάλιος είναι τόσο απλό όσο να φορέσεις ένα βραχιολάκι! Απλά κάν’ το. Η ζωή είναι ωραία, μη τη χάσεις για ένα ποτό!».

4.000 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Πιο αναλυτικά, αυτό το Σάββατο τo Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, τη 17η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 37 μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, συνεχίζοντας δυναμικά τις δράσεις ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Με το σκεπτικό λοιπόν ότι οι κίνδυνοι της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ είναι σημαντικό να υπενθυμίζονται συνεχώς ώστε να σώζονται ζωές, το ΙΟΑΣ σε γραπτό μήνυμά του προειδοποιεί: Το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Η δράση στην Καλαμάτα συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη συμβολή του Τμήματος Τροχαίας της πόλης και τους πολύτιμους εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο… ΠΕΡΣΙΝΟΣ «ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ»

Η δράση του 2022 υλοποιήθηκε σε 37 σημεία διασκέδασης - 34 πόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν: η Καλαμάτα, η Κόρινθος, το Λυγουριό Αργολίδας, το Ναύπλιο, η Παλιά Επίδαυρος, η Σπάρτη και η Τρίπολη. Συμμετείχαν 2.000 οδηγοί και 500 εθελοντές, οι οποίοι έκαναν συνολικά 1.581 φιλικά αλκοτέστ. Τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ ήταν στα θετικά ποσοστό 49.4% (58% άντρες και 42% γυναίκες) με μηδενικά αλκοτέστ, ενώ στα αρνητικά ποσοστό 10.36% (73% άνδρες, 27% γυναίκες) να είναι πάνω από το όριο.

Η δράση υλοποιείται ως εξής: Εθελοντές του Ινστιτούτου βρίσκονται έξω από επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας όσους προσέρχονται για διασκέδαση, κυρίως τους νέους, να ορίσουν τον «οδηγό της παρέας», που, αφού συμφωνήσει θα φορέσει το ειδικό βραχιολάκι που τον δεσμεύει να μην καταναλώσει αλκοόλ το συγκεκριμένο βράδυ. Τελειώνοντας τη βραδιά του ο «οδηγός της παρέας» κάνει με δική του θέληση και με τη βοήθεια των εθελοντών του ΙΟΑΣ και κάποιου εκπροσώπου της Τροχαίας ένα φιλικό αλκοτέστ, ώστε να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ. Τότε ο «οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές τον συμβουλεύουν να μην οδηγήσει αλλά να γυρίσει σπίτι του με ταξί.