Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 19:56

Εκπαιδευτικά σεμινάρια επιμόρφωσης αστυνομικών για νεανική παραβατικότητα και ενδοοικογενειακή βία

 

Δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια για την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των αστυνομικών της Διεύθυνσης Μεσσηνίας σε ό,τι αφορά στη νεανική παραβατικότητα και την ενδοοικογενειακή βία, διοργάνωσε την Παρασκευή 13 και την περασμένη Πέμπτη 19 του μήνα η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, στο χώρο της Διεύθυνσης.

Το σεμινάριο για θέματα που αφορούν στη νεανική παραβατικότητα και τα αίτια που την προκαλούν, αλλά και την αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου, ήταν το πρώτο τέτοιο σεμινάριο που διοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΠΨΥ σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές και εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα δικτύωσης των Κέντρων Πρόληψης με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες αστυνομικοί μέσα από την ιστορία ενός εφήβου με παραβατική συμπεριφορά αναζήτησαν τους παράγοντες  που μπορούν να οδηγήσουν έναν νέο στην παραβατικότητα. Επίσης, επεξεργάστηκαν τους παράγοντες πρόληψης δίνοντας έμφαση στο ρόλο του αστυνομικού. Όπως άλλωστε επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, “ο αστυνομικός έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πυρήνας πρόληψης απέναντι στο φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας και να υποστηρίξει μια διαδικασία αναχαίτισης της εν λόγω συμπεριφοράς σε έναν ανήλικο, μέσα από την κατάλληλη προσέγγιση του εφήβου αλλά και μέσα από την παραπομπή του σε υπηρεσίες που μπορούν να υποστηρίξουν συμβουλευτικά τον ίδιο και την οικογένειά του”.

Το δεύτερο σεμινάριο που έγινε την περασμένη Πέμπτη είχε ως στόχο την εκπαίδευση των αστυνομικών σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, τις ψυχοκοινωνικές αιτίες και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε αυτό, οι συμμετέχοντες αστυνομικοί μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων προσπάθησαν να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου, αλλά και την ιδιαίτερη δυναμική που διαμορφώνεται για τα μέλη της οικογένειας που το βιώνει.

Αξίζει να αναφερθεί πως μεταξύ άλλων συμπερασμάτων που προέκυψαν κατά την επιμόρφωση, σημαντική ήταν η διαπίστωση των παραγόντων οι οποίοι συμβάλλουν ώστε μια γυναίκα που βιώνει τη βία, να διστάζει να προβεί σε καταγγελία και να αναζητήσει μια ουσιαστική στήριξη και λύση στο πρόβλημά της.

Ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο σεμιναρίο, η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ πρότεινε μάλιστα βασικές τεχνικές επικοινωνίας στους συμμετέχοντες αστυνομικούς, με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου τους όταν βρεθούν μπροστά σε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Ν.Κ.