Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 08:29

Αρνητικό ρεκόρ σε θανατηφόρα τροχαία - Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ψηλά στη λίστα της Eurostat

Αρνητικό ρεκόρ σε θανατηφόρα τροχαία - Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ψηλά στη λίστα της Eurostat

 

«Μαύρη πρωτιά» σε θανάτους από τροχαία κατέγραψε το 2021 η Περιφέρεια Πελοποννήσου  στην Ελλάδα ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ανάμεσα στις 24 Περιφέρειες τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τo 2021 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφηκαν 109 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύρια κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 45 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Στην Ελλάδα πίσω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη θλιβερή λίστα βρίσκονται οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου με 103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και Στερεάς Ελλάδας με 89 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με την Eurostat Το 2021, σημειώθηκαν 19.917 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της ΕΕ , που ισοδυναμούν με 45 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η περιφέρεια της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε   επίπεδο NUTS 2 ήταν η γαλλική εξόχως απόκεντρη περιφέρεια της Γουαδελούπης, με 159 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, ακολουθούμενη από το Severozapaden στη βορειοδυτική Βουλγαρία (133) και τη Guyane, μια άλλη εξόχως απόκεντρη περιφέρεια της Γαλλίας (120 ). Συνολικά, υπήρχαν 24 περιφέρειες της ΕΕ με τουλάχιστον 80 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, που υποδεικνύονται από το σκούρο μπλε χρώμα στον χάρτη. Αυτές οι περιοχές βρίσκονταν κυρίως στη Ρουμανία (έξι περιφέρειες), τις εξόχως απόκεντρες και νησιωτικές περιοχές της Γαλλίας (τέσσερις περιφέρειες), τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (τρεις περιφέρειες η καθεμία), την Κροατία, την Πολωνία και την Πορτογαλία (δύο περιφέρειες η καθεμία), με τις υπόλοιπες περιοχές να βρίσκονται σε Βέλγιο και Ιταλία (στοιχεία 2020).

Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης θανατηφόρων τροχαίων δυστυχήματα καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές, ενώ οι αστικές και οι πρωτεύουσες περιοχές έτειναν να αναφέρουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Δύο περιφέρειες της ΕΕ δεν ανέφεραν θάνατο από τροχαία δυστυχήματα: η Valle d'Aosta/Vallée d'Aoste στη βόρεια Ιταλία (στοιχεία 2020) και η σχετικά μικρή, αυτόνομη περιοχή Ciudad de Ceuta στην Ισπανία. Εκτός από αυτές τις δύο εξαιρέσεις, τα χαμηλότερα ποσοστά επίπτωσης παρατηρήθηκαν σε αστικές περιοχές, όπως η περιφέρεια της πρωτεύουσας του Βελγίου (Région de Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest) με 7 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, η περιφέρεια της αυστριακής πρωτεύουσας της Βιέννης (8 ), την περιφέρεια της Σουηδικής πρωτεύουσας της Στοκχόλμης (9) και τη βόρεια γερμανική περιφέρεια της Βρέμης (επίσης 9).