Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 07:33

Στο έλεος του καιρού οι αγρότες του Μπουρνιά

Γράφτηκε από την
Στο έλεος του καιρού οι αγρότες του Μπουρνιά

Να σταματήσει να βρέχει παρακαλάνε οι αγρότες στον Μπουρνιά, μήπως υποχωρήσει το νερό από τα χωράφια τους και μπορέσουν να σπείρουν. Οσοι είχαν ήδη σπείρει πατάτα, σιτάρι και τριφύλλι μετρούν τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των αγροτών- περί τα 300 στρέμματα χωράφια έγιναν... λίμνες. 

Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμάτας και αγρότης της περιοχής, Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, λέει ότι από τα 300 στρέμματα κηπευτικά που βρίσκονται κάτω από το νερό, τα 150 είναι πατάτα. Ζητά λοιπόν τουλάχιστον "να αποζημιώσουν τον κόσμο γιατί βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού". Οπως λέει, "ο Μουτελάκης (σ.σ. αποστραγγιστικό κανάλι του ΓΟΕΒ) μαζεύει όλα τα νερά της λεκάνης της κάτω Μεσσηνίας, της Μακαρίας μέχρι και από τον κάμπο του Αρι. Το αντλιοστάσιο 7 ώρες ήταν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος, αλλά και να λειτουργούσε δεν θα μπορούσε να τραβήξει αυτή την ποσότητα του νερού", γι' αυτό και πλημμύρισε ο τόπος. Υποστηρίζει ακόμα ότι "όλα τα αποστραγγιστικά κανάλια είναι σε άθλια κατάσταση, επικρατεί σαπίλα σε όλο το δίκτυο, δεν λειτουργεί τίποτα σωστά".

Ο Αντώνης Καρακαλπάκης επίσης επιρρίπτει ευθύνες για την καταστροφή στην κακή συντήρηση των καναλιών του ΓΟΕΒ και του αντλιοστασίου στα καρτ, αλλά και στα μπάζα που έχουν φράξει τη διέξοδο των νερών στη θάλασσα, από τότε που κατασκευάστηκε η γέφυρα στο ύψος του αντλιοστασίου. Λέει ότι "οι ζημιές δεν είναι μόνο σε κηπευτικά και σε πατάτα, είναι και ετήσιες καλλιέργειες όπως τριφύλλια για ζωοτροφή και σιτάρια". Και προσθέτει ότι άλλοι αγρότες δεν πρόλαβαν να πάρουν τη σοδειά τους, η οποία καταστράφηκε από τον μεγάλο όγκο του νερού που πλημμύρισε τον Μπουρνιά.

Ο Γρηγόρης Καρδάσης λέει ότι τα χτήματα έχουν μετατραπεί σε λίμνες και τονίζει πως "επειδή τα νερά ανεβαίνουν, θα πάθουμε ζημιές και σε εξοπλισμό". Αναφέρει ακόμα ότι, ακόμα και να στεγνώσουν τα χωράφια, "πώς να καλλιεργήσεις ξανά χωρίς αντιπλημμυρικά έργα και με ένα αντλιοστάσιο το οποίο τραβάει δύο 24ωρα και τα νερά δεν πέφτουν; Στη... γωνία με περιμένουν η Εφορία, το δάνειο, τι θα τους πω εγώ;". 

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER