Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 22:30

Ξεχασμένο θέμα ο κόμβος της Μαρίας Κάλλας στον περιφερειακό

Ξεχασμένο θέμα ο κόμβος της Μαρίας Κάλλας στον περιφερειακό

Ο ημιτελής κόμβος της οδού Μαρίας Κάλλας στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τον “Μορέα” (στη θέση των φαναριών να φτιαχθεί κυκλικός κόμβος), γιατί δεν έχει προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση, ενώ δεν έχει κατατεθεί ακόμα αίτημα στο δικαστήριο για καθορισμό τιμής μονάδας.

Και την ευθύνη για την απαλλοτρίωση έχει το υπουργείο Υποδομών.

Αυτά επισημάνθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, όταν για το συγκεκριμένο θέμα απηύθυνε ερώτηση ο σύμβουλος της μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης.

“Είναι μοναδική ευκαιρία ο Μορέας να κατασκευάσει το ημιτελές έργο που έχει αφήσει εκεί, στη διασταύρωση της οδού Μαρίας Κάλλας”, ανέφερε ο κ. Τζαμουράνης και ρώτησε τη δημοτική αρχή: “Εχουν ολοκληρωθεί από μεριάς του Δήμου Καλαμάτας οι ενέργειες που οφείλονται να γίνουν, ώστε το πεδίο να είναι ελεύθερο για να μπορεί να κατασκευαστεί ο κόμβος; Προτίθεστε να πάρετε πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση;”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι “δεν μπορούμε από μεριάς Δήμου Καλαμάτας να κάνουμε τίποτα, για να δοθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση. Πρέπει να ολοκληρωθεί από το υπουργείο (Υποδομών)” και πρόσθεσε: “Εχουμε προτείνει στο υπουργείο να αναλάβουμε εμείς το κόστος της αποζημίωσης, να κινήσουμε εμείς τις διαδικασίες. Δεν μπορούμε, όμως, πρέπει να το ολοκληρώσει το υπουργείο. Οπότε δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον Μορέα να μπει μέσα και να το φτιάξει, που γι’ αυτούς είναι πάρα πολύ εύκολο. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση, που δεν μπορούμε να την κάνουμε εμείς”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης είπε ότι “όσον αφορά το κομμάτι της καθόδου της Μαρίας Κάλλας, από το 2016 έχει δοθεί από το υπουργείο η ανάθεση στον κ. Ντοκόπουλο να κάνει την πράξη εφαρμογής για το συγκεκριμένο κομμάτι” κι ενημέρωσε: “Τότε υπήρχε μια διένεξη, ποιος θα πληρώσει τα χρήματα της απαλλοτρίωσης που αφορά τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία που είναι περίπου 100.000 ευρώ. Από τότε και μετά ο κ. Ντοκόπουλος έχει πει ότι την έχει αποπερατώσει. Ομως, άλλαξε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, είναι ο κ. Χριστόπουλος. Μίλησα μαζί του και μου είπε πως δεν γνωρίζει καθόλου το θέμα”.

Ωστόσο, ο κ. Καραγιάννης πληροφόρησε πως τον πήρε τηλέφωνο ο κ. Σπανός (ο εργοταξιάρχης του Μορέα στο αντιπλημμυρικό του Μορέα στον περιφερειακό), τον οποίο ενόχλησε ο γενικός διευθυντής και ζήτησε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει.

“Θα βρούμε την αλληλογραφία και θα το προχωρήσουμε”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, αλλά ξεκαθάρισε: “Για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη διάνοιξη, πρέπει να χαρακτηριστεί τιμή μονάδας, η οποία δεν έχε ακόμα κατατεθεί στο δικαστήριο, για να γίνει η σχετική απαλλοτρίωση”.

Γ.Σ.