Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 17:00

Προστασία ΠΟΠ ελιάς και φέτας στη Νέα Ζηλανδία

Προστασία ΠΟΠ ελιάς και φέτας στη Νέα Ζηλανδία

Την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και της ελληνικής φέτας εγγυάται μεταξύ άλλων η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νέας Ζηλανδίας που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 524 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 21 αποχές.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) θα καταργήσει το 100% των δασμών της Νέας Ζηλανδίας στις εξαγωγές της ΕΕ κατά την έναρξη ισχύος της και θα άρει το 98,5% των δασμών της ΕΕ στο εμπόριο της Νέας Ζηλανδίας μετά από επτά χρόνια. Η συμφωνία, προστατεύει όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά μαζί με έναν κατάλογο 163 διάσημων ΓΕ τροφίμων της ΕΕ.

Περιγράφεται από τους ευρωβουλευτές ως συμφωνία «χρυσού προτύπου», αυτή η ΣΕΣ είναι η πρώτη της ΕΕ που περιλαμβάνει εκτελεστές δεσμεύσεις στη Συμφωνία του Παρισιού και στα βασικά πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Το διμερές εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας έφτασε τα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, με την ΕΕ να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας. Το εμπόριο μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ροές επενδύσεων της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από 80%, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις.