Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 14:14

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Νεκρός ο επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας μετά τη συντριβή του Τ2 στην 120 ΠΕΑ (βίντεο)

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Νεκρός ο επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας μετά τη συντριβή του Τ2 στην 120 ΠΕΑ (βίντεο)

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς εντοπίστηκε νεκρός ο 40χρονος επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2E Buckeye σήμερα το πρωί λίγο μετά την απογείωσή του από την 120 ΠΕΑ.

Ο Επαμεινώνδας Κωστέας υπηρετούσε στην 363 Μοίρα Εκπαιδεύσεως Αέρος "Δαναός" στην Καλαμάτα και η μοιραία πτήση του επρόκειτο να ήταν η τελευταία με αυτόν τον τύπο αεροσκάφους πριν μεταπηδήσει στα Τ-6.

Το αεροσκάφος συνετρίβη μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, 150 μέτρα από την βόρεια πύλη της 120 ΠΕΑ σε έκταση με καλάμια στον Αρι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε μία έκρηξη εν πτήσει και άμεσα αποκολλήθηκαν τμήματα του αεροσκάφους με αποτέλεσμα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τη συντριβή του.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται από το 1958 και βρίσκονται στη διάθεση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το 1976. Σε εξέλιξη εδώ και καιρό βρίσκονται σε πρόγραμμα αντικατάστασης λόγω παλαιότητας, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η τελευταία που τα χρησιμοποιεί παγκοσμίως.

Πριν λίγο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε και επισήμως το τραγικό γεγονός"

"Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

"Βαθιά θλίψη και οδύνη αισθανόμαστε για την απώλεια ενός γενναίου πιλότου, του Καλαματιανού Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας μας, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας, στην Πολεμική Αεροπορία και στην 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ που θρηνεί ένα άξιο μέλος της".