Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 08:27

Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στην Καλαμάτα

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Απεργιακή συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά της ακρίβειας, αλλά και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία - έγκλημα των Τεμπών, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας, στον πεζόδρομο της Αριστομένους.

Στην κινητοποίηση θα μετάσχουν και αγρότες από τη Μεσσήνη με τα τρακτέρ τους, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο “Rex”, επικεφαλής και μέλη τοπικών συνδικαλιστικών φορέων κάλεσαν τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στην απεργία και την κινητοποίηση, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τις αυξήσεις των μισθών και τα εργασιακά δικαιώματα, την στελέχωση κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών  και την συγκάλυψη που επιχειρείται στο δυστύχημα - έγκλημα των Τεμπών.

Ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Κώστας Γαλιώτος ζήτησε “αυξήσεις μισθών και στελέχωση υπηρεσιών για να ζούμε με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια” και σημείωσε: “Έναν χρόνο μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023 δεν ξεχνάμε την δολοφονία στα Τέμπη. 57 οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος και δεν θα λογοδοτήσει κανείς, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν υπάρχει ευθύνη σε κανέναν. Δεν ξεχνάμε, είμαστε όλοι μαζί και δεν θα αφήσουμε να συγκαλύψουν τις ευθύνες όπου και όσο ψηλά υπάρχουν”.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “πρέπει να είναι ηχηρό το μήνυμα που θα δώσουμε. Ολοι μαζί μπορούμε” και προέτρεψε “να συμμετάσχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση και για τα θύματα των Τεμπών και για όλα τα προβλήματα που ζούμε”.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας ζήτησε “κάθε μέρα δουλειά και ένσημο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς,διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, ένταξη στα βαρέα και άλλων ειδικοτήτων,γιατί τα λεφτά δεν φθάνουν για ολόκληρο τον μήνα”. Κι επέκρινε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και της ΓΣΕΕ που απέχουν.

Ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος δήλωσε ότι “ο αγροτικός κόσμος θα συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που απεργούν ενάντια στο έκτρωμα της ακρίβειας και στο έγκλημα των Τεμπών” και πρόσθεσε: “<Το πάμε και όπου βγει>, που οδήγησε σε ένα τέτοιο έγκλημα, δεν γίνεται να συνεχιστεί και στις ζωές μας καθημερινά, με το ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, την τεράστια διαφορά της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. Να δείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε και να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή μας”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Χριστίνα Λαδά, αφού ανέφερε ότι “η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων οδηγεί μόνο σε εγκλήματα”, σημείωσε:

“Απεργούμε και διαδηλώνουμε, γιατί ο μισθός μας είναι καθηλωμένος χρόνια και τελειώνει πριν τελειώσει ο μήνας. Γιατί 51.000 συνάδελφοί μας είναι αναπληρωτές - μπαλάκι του υπουργείου σε όλη την Ελλάδα, γιατί ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές που παλεύουν εδώ και 2 μήνες για τα πτυχία τους, γιατί θα ενώσουμε τις φωνές μας με τους αγρότες που παλεύουν για το εισόδημά τους”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Δήμητρα Δημητρούλια προέτρεψε “να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν αντέχουμε άλλο την υποστελέχωση, τις ελλιπείς υπηρεσίες, την ανυπαρξία υποδομών με τραγικές συνέπειες” κι επεσήμανε: “Ζητάμε στελέχωση των υπηρεσιών, στελέχωση με διαδικασίες ΑΣΕΠ με καταρτισμένους επιστήμονες για να βελτιωθούν τα πράγματα, ειδικά στους νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας και σε όλα τα επίπεδα”.

Ο Γιώργος Κανέλης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας δήλωσε ότι “την ημέρα που συμπίπτει με το έγκλημα των Τεμπών, που άρχισε να θάβεται πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα, απεργούμε και διεκδικούμε: Κλαδικές συμβάσεις εργασίας, την πλήρη αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων, την άμεση και χωρίς όρους επαναφορά καθορισμού του κατώτατου μισθού, θέσπιση ρήτρας αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο”.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, η Α’ ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στις ΔΟΥ Μεσσηνίας - Αρκαδίας - Λακωνίας, Υπαλλήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,, τα Συνδικάτα Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας, τα Σωματεία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Εργαζομένων  ΟΤΑ Μεσσηνίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ και Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας.

Το Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ δηλώνει: “Διεκδικούμε: Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς. Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 - 17. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές”.


NEWSLETTER