Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 17:25

Σεμινάριο παραδοσιακού χορού έγινε στα Φιλιατρά

Σεμινάριο παραδοσιακού χορού έγινε στα Φιλιατρά

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το σεμινάριο ελληνικού παραδοσιακού χορού, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Εισηγητές ήταν ο Λευτέρης Κορναράκης και η Βασιλεία Κορναράκη καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ερευνητές και δάσκαλοι παραδοσιακών χορών και είχε ως θέμα την «Πολυμορφία συρτού και πηδηχτού χορού της Κρήτης». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας από τους μουσικούς Στέφανο Μπατουδάκη (λαγούτο) και Μάριο Καραβάκη (βιολί).

Ο εισηγητής Λευτέρης Κορναράκης παρουσίασε την πολυμορφία του συρτού και του πηδηχτού χορού σε όλους τους νομούς της Κρήτης προσπαθώντας να μυήσει τους συμμετέχοντες όχι μόνο στα αυθεντικά χορευτικά μοτίβα των τόπων αλλά και στη φιλοσοφία της παράδοσης της Κρήτης. Προσπάθησε να διαφωτίσει και να απαλείψει λανθασμένες απόψεις σχετικά με τους χορούς της Κρήτης που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε την εισήγησή του με βίντεο από πανηγύρια ή ηλικιωμένους χορευτές ακόμα και από τη δεκαετία του ‘60 που αποτελούν μέρος της έρευνάς του. Η Βασιλεία Κορναράκη παρουσίασε τους αντίστοιχους γυναικείους χορούς. Ο κ. Κορναράκης διέθεσε για τους συμμετέχοντες θεωρητικό υλικό και 140 περίπου μουσικά κομμάτια που αφορούν τους χορούς που παρουσίασε. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν χοροδιδάσκαλοι και χορευτές από συλλόγους της Μεσσηνίας και της Αργολίδας. Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων προσέφερε σε όλους καφέ, χυμούς, γλυκά και γευστικές δημιουργίες από το μέλος του Κατερίνα Βλαχαδάμη. Το σεμινάριο υποστήριξε ηχητικά το «Ηχόπολις» - Χαράλαμπος Λυμπερόπουλος.

Το σεμινάριο αυτό που ήταν το 4ο κατά σειρά που οργάνωσε ο σύλλογος, αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία και την ταυτότητά του, που είναι η προσήλωση στη διάδοση της παράδοσης στην αυθεντική της μορφή.