Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 10:10

Τα 5,7 Ρίχτερ αναστάτωσαν Μεσσηνία και Ηλεία – Πού παρατηρήθηκαν ζημιές – Ελεγχοι κτηρίων

 

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε χθες το πρωί στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 9:12 το πρωί με επίκεντρο 17 χλμ. νοτιοανατολικά των Στροφάδων.

Σχεδόν ένα λεπτό νωρίτερα προηγήθηκε στο ίδιο επίκεντρο σεισμός 4,3 Ρίχτερ, που συνδυαστικά με τον μεγάλο έκαναν το ταρακούνημα εντονότερο, ενώ εντός μίας περίπου ώρας ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί από 3,2 έως 3,4 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο στο νότιο Ιόνιο, μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αναφορές υπήρξαν και από περιοχές της Αττικής.

 

ΖΗΜΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Στη Μεσσηνία δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνο έπεσαν μικρά τμήματα από εγκαταλελειμμένα οικήματα χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Στις Στροφάδες μικρές ζημιές υπέστη για μία ακόμα φορά το το μοναστήρι, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην Ηλεία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ζαχάρως, όπου παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τμήμα των κερκίδων και των αποδυτηρίων στο Δημοτικό Στάδιο της περιοχής, καθώς επίσης σε παλιά σπίτια και μαντρότοιχους στην ευρύτερη περιοχή. Ζημιές, κυρίως ρωγμές σε σχολεία, παρατηρήθηκαν στον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, ενώ έγειρε επικίνδυνα εξωτερικός τοίχος στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλλικώμου, όπου χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για να προστατευθούν πολίτες και αυτοκίνητα.

 

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η ώρα του χθεσινού σεισμού συνέπεσε με τις πρώτες ώρες λειτουργίας των σχολείων, γεγονός που ανάγκασε τους εκπαιδευτικούς στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων σε Μεσσηνία και Ηλεία να βγάλουν με προσοχή τους μαθητές στα προαύλια. Στα περισσότερα σχολεία της Μεσσηνίας οι μαθητές έμειναν στα προαύλια έως τις 11 για να ελεγχθούν οι τάξεις και να ηρεμήσει η κατάσταση, ενώ στην Τριφυλία με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη σε συνεννόηση με τη Πολιτική Προστασία αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα άμεσα κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αντώνη Βλάχο ξεκίνησε αυτοψία στις σχολικές μονάδες, όπου ευτυχώς δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα.

Στην Ηλεία με απόφαση του τοπικού αντιπεριφερειάρχη Νίκου Κοροβέση αποφασίστηκε άμεση προληπτική εκκένωση όλων των σχολείων, ενώ οργανώθηκε και σύσκεψη για τον συντονισμό των ελέγχων στα δημόσια κτήρια και τη γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Μεσσηνίας συγκλήθηκε χθες το μεσημέρι υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, τονίστηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων με βάση τις αρμοδιότητες τους. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα από την σεισμική δραστηριότητα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, ενώ κλιμάκια των Δήμων επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες χωρίς να διαπιστώσουν σοβαρά ζητήματα. Επισημάνθηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παρουσιαστεί.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης και πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής, Χρήστος Λαμπρόπουλος ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Λάμπρος Τζούμης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Τζίνα Μαραβά, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τριφυλίας Αντώνης Βλάχος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Μεσσηνίας Παναγιώτης Τσιλίκας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Μεσσηνίας Δημήτριος Καλδής, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεοφανία Σιούτη-Μερκούρη και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Φραγκής.

Για την κατάσταση στη Μεσσηνία και για τα μικροπροβλήματα που παρατηρήθηκαν μόνο σε παλιά μη κατοικημένα οικήματα μίλησε στην “Ε” χθες το πρωί ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Λάμπρος Τζούμης προαναγγέλλοντας την σύγκληση του Σ.Ο.Π.Π. για τον συντονισμό ελέγχων και περαιτέρω ενεργειών.

 

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Ο σεισμολόγος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι “ο σεισμός έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά και δεν συνδέεται με ρήγματα που κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό”. “Δεν υπάρχει όμως θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου” συμπλήρωσε”.

Δ.Πλ.