Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 07:53

Τίμησαν την επέτειο της μάχης του Μανιακίου

Τίμησαν την επέτειο της μάχης του Μανιακίου

 

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου την Δευτέρα 20η Μαΐου, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Δήμο Πύλου - Νέστορος.

Αρκετός κόσμος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στη Φλεσσιάδα και στο Μανιάκι.

Αρχικά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στα Ταμπούρια της Φλεσσιάδας, μπροστά από το μνημείο του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου - Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του ναού της Ανάστασης στο Μανιάκι, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας πραγματοποιήθηκε από την Νικολίνα Λέκκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού - Οικονομικού της Π.Ε. Μεσσηνίας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν από τον αθλητικό πολιτιστικό σύλλογο “Παράδεισος” Καλαμάτας, τμήμα αναβίωσης “Παναγιώτης Κεφάλας”. Απαγγελίες ποιημάτων έγιναν από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου και του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας.

“Την 20η Μαΐου αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας, εδώ στα ένδοξα Ταμπούρια Φλεσσιάδος και στο ιστορικό Μανιάκι”, δήλωσε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και πρόσθεσε: “Με αφορμή την επέτειο της μάχης στο Μανιάκι του 1825, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο - Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, η αυτοθυσία των ηρώων μας υπενθυμίζει ξανά σε όλους τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητα της κάθε περιοχής του τόπου μας με σεβασμό στην τοπική ιστορία και την παράδοσή της”.