Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 20:24

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο "Mediterranean diet": Πρόταση έκδοσης ξεχωριστού βιβλίου συνταγών μαγειρικής

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο "Mediterranean diet": Πρόταση έκδοσης ξεχωριστού βιβλίου συνταγών μαγειρικής

 

Με τη συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος, ως εκπροσώπου της Κορώνης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/5 τηλεδιάσκεψη των φορέων των χωρών-μελών του θεσμού “Μεσογειακή διατροφή - Mediterranean diet” (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Μαρόκο).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η επικείμενη συνάντηση των μελών στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 στην πόλη Τavira της Πορτογαλίας, η έκδοση τεύχους με παραδοσιακά χειροτεχνήματα από τις χώρες-μέλη και η από κοινού παραγωγή μικρής διάρκειας video με συνεντεύξεις εκπροσώπων  των κοινοτήτων-μελών αναφορικά με τις θέσεις-προτάσεις της κάθε κοινότητας. Η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη πρότεινε την έκδοση βιβλίου, με συντονιστή το Ίδρυμα και με θέμα την παρουσίαση συνταγών μαγειρικής που συνδέονται εθιμικά με γεγονότα-σταθμούς στη ζωή του ανθρώπου (γάμος, θάνατος κ.α.), και από τις επτά χώρες.

Στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης υποστηρίζουν τις δράσεις του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, αναφορικά με τη σωστή διατήρηση και τη διάδοση του πλούτου των τοπικών ποικιλιών λαχανικών, μέσω της δημιουργίας τράπεζας σπόρων, ενθαρρύνοντας και προωθώντας την καλλιέργειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 6 Ιουλίου στην Κορώνη, θα οργανωθούν εκδηλώσεις, που αφορούν τη διατήρηση του γενετικού υλικού και της ποικιλότητας αυτής της κατηγορίας γεωργικών προϊόντων, την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, τη διάσωση, καλλιέργεια και ανάδειξη παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών και τη συμβολή τους στον γαστρονομικό τουρισμό και τη Μεσογειακή Διατροφή εν γένει. Εκτός από την ενημέρωση από τους ειδικούς, καταξιωμένοι σεφ θα αναδείξουν γεύσεις και αρώματα σε συνταγές με πρώτη ύλη από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών.