Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 14:45

H γουρνοπούλα νέα τάση του street food - Το viral βίντεο από την Καλαμάτα στο Tik-Tok και οι «ουρές» στην Αθήνα

H γουρνοπούλα νέα τάση του street food - Το viral βίντεο από την Καλαμάτα στο Tik-Tok και οι «ουρές» στην Αθήνα

Νέα τάση στο street food φαίνεται πως αποτελεί η γουρνοπούλα της Καλαμάτας, αλλάζοντας τα δεδομένα στον γαστρονομικό χάρτη.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο “Athens Street Food Festival” και μέσα από τις ατέλειωτες ουρές επισκεπτών μπροστά από τον πάγκο του ψητοπωλείου “Η Γουρνοπούλα”, το οποίο ταξίδεψε από την Καλαμάτα για να σερβίρει φρέσκια, ψητή γουρνοπούλα και πατάτες, προτείνοντας συνδυασμούς που δεν θα μπορούσε το κοινό να φανταστεί πως μπορεί να γευτεί.

Χαρακτηριστικά ήταν τα διθυραμβικά σχόλια γνωστών αθηναϊκών site, τα οποία αποθέωσαν το διάσημο έδεσμα της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων χιουμοριστικά (ή και όχι) πως αποτελεί αφορμή για να… μεταναστεύσει κάποιος στην πόλη της Πελοποννήσου.

Ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από την Καλαματιανή γουρνοπούλα μόνο τυχαίος δεν ήταν, μιας και είχε προηγηθεί το βίντεο – αφιέρωμα για την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα του γνωστού Tik Toker Γιώργου Θεοδωρόπουλου (The Greek Master Chef), το οποίο εστίασε μεταξύ άλλων στην γουρνοπούλα. Είναι ενδεικτικό πως το συγκεκριμένο βίντεο απέσπασε εκατοντάδες σχόλια στα social media, κάνοντας ευρέως γνωστή “εκτός συνόρων” μια γευστική πρόταση, η οποία για τους ντόπιους θεωρείται δεδομένη, με αποκορύφωμα της Αναλήψεως.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

@thegreekmasterchef Αλλο ενα floutsou in the road παρέα με το @instacar και πήγα καλαματα στο κατάστημα «η γουρουνοπούλα» να την δοκιμασω σε ολες τις εκδοχες. #kalamata #souvlaki #sandwich ♬ original sound - Thegreekmasterchef

Για τη μοντέρνα εκδοχή της γουρνοπούλας -της οποίας έκοψε πρώτος το “νήμα” όχι μόνο σε επίπεδο Μεσσηνίας αλλά Πανελλαδικά- καθώς και για την διαδικτυακή αποθέωσή της μίλησε στην “Ε” o Δημήτρης Φίλντισης, ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου “Η Γουρνοπούλα”. Με βασική του επαγγελματική δραστηριότητα την ηχοληψία για πάνω από 40 χρόνια και παράλληλη ενασχόληση με την εστίαση από τις αρχές του 90’, το 2021 αποφάσισε εν μέσω της πανδημίας η οποία επηρέασε κατά πολύ το επάγγελμα του να στραφεί στο κομμάτι του φαγητού, κάνοντας μια σχετική έρευνα στην “πόλη του γουρνοπούλας” όπως την χαρακτήρισε, διαπιστώνοντας κατά την κρίση του πως η ποιότητα συνολικά δεν συνάδει με τη φήμη της, στην περιοχή. «Κατόπιν επαφής μας με τον κρεοπώλη-ψήστη τέταρτης γενιάς Δημήτρη Σακκά από τα Αρφαρά, εντρυφήσαμε στο συγκεκριμένο είδος κρέατος και το εξελίξαμε, με στόχο να το φτάσουμε στο επίπεδο που του αρμόζει, μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικό, τοπικό φαγητό» σημείωσε. Σχετικά με τα βήματα που ακολούθησε, o Δημήτρης Φίλντισης ενημέρωσε πως ξεκίνησε με μερίδες και μπέργκερ, προσθέτοντας στη συνέχεια κωδικούς πάντα με βάση τη γουρνοπούλα, όπως πίτα, κλαμπ σάντουιτς, spring rolls κ.α., σε μια μίξη της παράδοσης με πιο ευέλικτες προτάσεις οι οποίες “κλείνουν” το μάτι στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες μπορεί να μην γνώριζαν ή να μην ήθελαν να γευτούν το εν λόγω κρέας. «Πλέον, ύστερα και από την παρουσία μας στην Αθήνα, παρατηρούμε πως ξεπηδάνε παρόμοια προϊόντα από άλλες επιχειρήσεις, κάτι που ενδεχομένως δείχνει πως ανοίξαμε ένα νέο δρόμο στο σκέλος αυτό» πρόσθεσε.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ

Για το αν η φήμη της γουρνοπούλας χρόνο με το χρόνο, αποτελεί πρό(σ)κληση για να επισκεφτεί κάποιος την Καλαμάτα, ο κ. Φίλντισης υπογράμμισε βάση της εικόνας στο κατάστημα του, πως πολλές φορές η πλειοψηφία των πελατών του προέρχεται από μέρη εκτός της πόλης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αναφορικά με τη ζήτηση του κρέατος, ο ίδιος στάθηκε στο έθιμο της Αναλήψεως, παρότι όπως είπε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα απόλυτα η σύνδεση της γουρνοπούλας με τη μέρα αυτή. «Της Αναλήψεως, του Αγίου Πνεύματος, της Υπαπαντής και τον Δεκαπεντάυγουστο, είναι μέρες-σταθμοί στη ζήτηση. Θεωρώ έτσι, πως αν είχαμε τη δυνατότητα να ψήσουμε της Αναλήψεως 500-700 κιλά γουρνοπούλα, θα έφευγε άνετα μέχρι το μεσημέρι, ωστόσο έχοντας ένα ταβάνι για να κρατηθεί η ποιότητα σταθερή, δεδομένου πως το κρέας το ψήνουμε οι ίδιοι, δεν μπορούμε να φτάσουμε -έστω και αν θέλαμε- αυτά τα νούμερα» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως παρότι τα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει τις παραγγελίες τους σε κρέας λόγω της γενικότερης ακρίβειας, η παράδοση της Αναλήψεως δεν λέει να σβήσει, με τη ζήτηση να είναι σε γενικές γραμμές σταθερή, κόβοντας ενδεχομένως τα συνοδευτικά ο κόσμος ώστε να μην προκύψει μεγαλύτερος λογαριασμός.

Η ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Σε ερώτηση της “Ε” για το κόστος της γουρνοπούλας στα χρόνια των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, ο ίδιος ενημέρωσε πως το χοιρινό την τελευταία τριετία έχει πάρει πάνω κατά 80%. «Αν συνυπολογίσουμε το ρεύμα για επιχειρήσεις που ψήνουν σαν τη δικιά μας, η πίεση που δεχόμαστε είναι μεγάλη, ωστόσο προσπαθούμε να την κρατάμε σε προσιτές τιμές, ώστε ο λαϊκός κόσμος να μπορεί να την γευτεί, κινούμενοι στη λογική του νόστιμου, ποιοτικού φαγητού» αποσαφήνισε, λέγοντας πως η τιμή στο κιλό κυμαίνεται πλέον στα 14 ευρώ το κιλό, χωρίς κόκκαλο, κόστος που κατά το παρελθόν είχε κατηφορικές τάσεις, έως και 2 ευρώ.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον κ. Φίλντιση, η κουβέντα πήγε στη διαφορά του χοιρινού απ’ τη γουρνοπούλα, μιας και κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί το πρώτο να… βαφτίζεται με τη ονομασία της δεύτερης. «Υπάρχουν ορισμένα μεζεδοπωλεία τα οποία σερβίρουν χοιρινό στο φούρνο με πατάτες, έχοντας στον τιμοκατάλογο ωστόσο την ένδειξη γουρνοπούλα. Για κόσμο που μπορεί να μην γνωρίζει, η γουρνοπούλα πρέπει να έχει λίπος πριν ψηθεί, με αυτό αφότου ψηθεί σωστά να εξαφανίζεται, κάνοντας το κρέας ζουμερό και μυρωδάτο. Προϋπόθεση βέβαια των παραπάνω είναι το ψήσιμο 9-10 ωρών, και όχι 3 που χρειάζεται το απλό χοιρινό, το οποίο συνήθως είναι μικρότερο ζώο, εν αντιθέσει με την αυθεντική γουρνοπούλα που ζυγίζει από 90 έως 110 κιλά» διευκρίνισε.

ΤΟ TIK-TOK ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σχετικά με το viral βίντεο του καναλιού “The Greek Master Chef” το οποίο ανέδειξε περαιτέρω τη γουρνοπούλα στο ευρύ κοινό, ο Δημήτρης Φίλντισης πληροφόρησε πως ο παρουσιαστής εξέφρασε το ενδιαφέρον από μόνος του να έρθει στην Καλαμάτα και να γευτεί γουρνοπούλα σε διάφορες εκφάνσεις, προκύπτοντας ένα αφιλοκερδώς βίντεο και για τις δύο πλευρές, το οποίο έμελε να κάνει την Καλαμάτα έναν από τους top γαστρονομικούς προορισμούς στους κύκλους των social media (tik-tok, instagram, youtube), στο κομμάτι του street food. «Το βίντεο αυτό δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν την παρουσία μας στο “Athens Street Food Festival”, με αποτέλεσμα από την μια να φέρει πολύ κόσμο στο περίπτερο μας, αλλά από την άλλη να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αυξημένο ενδιαφέρον των Καλαματιανών, λόγω του γεγονότος πως το κατάστημα υπολειτουργούσε, ελέω της απουσίας μας στην Αθήνα» σημείωσε, λέγοντας πως αποδείχτηκε στην πράξη η σημαντική επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Από πλευράς Φεστιβάλ, ο ίδιος μετέφερε τα σχόλια των επισκεπτών, οι οποίοι παρότι περίμεναν ακόμα και 1.5 ώρα στην ουρά, όπως έλεγαν δεν το μετάνιωσαν στιγμή, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να έρθουν με την πρώτη ευκαιρία στην Καλαμάτα.

Υπενθυμίζεται πως για να συμμετάσχει μια επιχείρηση στο “Athens Street Food Festival” συμπληρώνει μια ειδική φόρμα, με το μέσο όρο αιτήσεων να κινείται στις 150. Από αυτές, 20 μόνο παίρνουν το εισιτήριο, με τα κριτήρια να εστιάζουν στην πρωτοτυπία, την ποιότητα και τη φαντασία.

Τα τριήμερα του Athens Street Food Fest αποτελούν αφορμή μάζωξης με την παρέα. Στη φετινή διοργάνωση στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, ήρθαν γεύσεις από κάθε γωνία του πλανήτη, με τον τρόπο που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί τους. Μυρωδιές και πιάτα από κουζίνες του κόσμου βρέθηκαν στη σειρά σε μίνι κουζίνες που προετοίμασαν μεγάλα πιάτα.

Δείτε το βίντεο του Alpha και την αναφορά στη γουρνοπούλα:

Στην ίδια διοργάνωση μάλιστα, συμπεριλήφθηκε επεισόδιο του φετινού MasterChef, με βασική θεματολογία φυσικά το street food.