Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 18:07

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Βέργας

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Βέργας

 

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη θέση Βέργα Αλμυρού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 10.30 π.μ., στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας Αλμυρού Καλαμάτας.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο, λιτανεία της Ιερής Εικόνας και μετάβαση Αρχών και κοινού στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, επιμνημόσυνη Δέηση προ του εκεί υπάρχοντος Ηρώου των Πεσόντων και εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από τον επίτιμο Υπαρχηγό Π.Σ., Αντιστράτηγο ε.α. Χαράλαμπο Αφάλη. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη των Πεσόντων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και παραδοσιακοί χοροί. Στη διοργάνωση, την ευθύνη της οποίας έχει η Π.Ε. Μεσσηνίας, συμβάλει ο Δήμος Καλαμάτας. Αύριο, παραμονή της επετείου της ιστορικής Μάχης στη Βέργα Αλμυρού, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΤΩ ΒΕΡΓΑΣ

7.30 μ.μ.  Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας και εν συνεχεία παράκληση – δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας, που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση “Χάλπινο” του Καλαθίου Όρους.

7.45 μ.μ. Κάθοδος της Ιεράς Εικόνος «Παναγία η Ελπιδοφόρος» από το παλιό καλντερίμι, συνοδεία των μελών του Πολιτιστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας και πιστών.

8.30 μ.μ. Άφιξη και εναπόθεση της Ιεράς Εικόνος στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας, παρουσία αρχών και κοινού.

ΑΛΣΥΛΛΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ

8.45 μ.μ. “Τοίχος Απροσμάχητον”, προβολή βίντεο για τη Μάχη της Βέργας – Καλωσόρισμα επισκεπτών με παραδοσιακό κέρασμα.

9 μ.μ. Χαιρετισμός από την πρόεδρο του Συμβουλίου Δημ. Κοινότητας Βέργας Άρτεμη Κότση και την Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Μαρία Καμπουγέρη.

9.10 μ.μ. Χαιρετισμοί επισήμων.

9.15 μ.μ. Ομιλία από τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου.

9.30 μ.μ. Απαγγελία ποιημάτων από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βέργας – Τραγούδια από τα παιδιά της Βέργας υπό την καθοδήγηση της Μουσικού Πόπης Βαζαίου.

9.45 μ.μ. Παραδοσιακοί Χοροί από τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου “Λεύκιππος” και του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Ομίλου Βέργας.

10.30 μ.μ. Κλείσιμο της εκδήλωσης με τις φωνές της Βέργας «Τί έχουν της Μάνης τα Βουνά».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο Πρόεδρος Συμβουλίου Δημ. Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.