Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 08:45

Ζήτηση για στέγη στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας - Κλειστές οι περισσότερες κατοικίες στα ορεινά χωριά

Ζήτηση για στέγη στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας - Κλειστές οι περισσότερες κατοικίες στα ορεινά χωριά

Σε 17 από τις 34 κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας οι μισές κατοικίες είναι κενές και σε 12 κοινότητες τα σπίτια είναι περισσότερα από τους μόνιμους κατοίκους.

Ανάλυση: Θανάσης Λαγός 

Ουσιαστικά η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2021 στο Δήμο Καλαμάτας δείχνει ότι ζήτηση για στέγη υπάρχει στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας, στη Βέργα και στις κοινότητες που έχουν πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο Α7 και στη Εθνική Οδό. Αντιθέτως κενές παραμένουν οι περισσότερες κατοικίες των ορεινών χωριών και οι εξοχικές κατοικίες της Μικρής Μαντίνειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστιαία τα λιγότερα κλειστά σπίτια είναι στα Λέικα (16,7%) και τα περισσότερα στο Καρβέλι (80,8%)

Στην Κοινότητα Καλαμάτας απογράφηκαν 33.479 κατοικίες (8.797 κενές) στην Κοινότητα Βέργας 1.398 κατοικίες (572 κενές) και στην Κοινότητα Αρφαρών 803 κατοικίες (342 κενές). Στην άλλη άκρη της κλίμακας στη Κοινότητα Βελανιδιάς απογράφηκαν 61 σπίτια (31 κενά), στη Κοινότητα Σταματινού 73 (44 κενά) και στη Κοινότητα Ανεμόμυλου 86 σπίτια (47 κενά).

Περισσότερους κατοίκους από σπίτια έχουν οι κοινότητες Καρβελίου, Νέδουσας, Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Βελανιδιάς, Πολιανής, Πηγών, Άμμου, Μικρής Μαντίνειας, Αγρίλου, Σταματινού και Βρομόβρυσης.

Περισσότερες από τα μισά σπίτια είναι κλειστά στις κοινότητες, Καρβελίου, Αρτεμισίας, Νέδουσας, Βελανιδιάς, Πολιανής, Αλαγονίας, Πηγών, Μικράς Μαντινείας, Λαδά, Σταματινού, Αγρίλου, Άμμου, Ελαιοχωρίου, Βρομόβρυσης, Ανεμόμυλου, Πλατέος και Αγίου Φλώρου.

Αναλυτικά στοιχεία ανά παρουσιάζονται στον πίνακα:

Σε επόμενο φύλλο τα στοιχεία για τις κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης...