Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 09:28

Η λειψυδρία ταλαιπωρεί τη Μάνη στο φουλ της τουριστικής σεζόν

Η λειψυδρία ταλαιπωρεί τη Μάνη στο φουλ της τουριστικής σεζόν

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης ενώ η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο κατακόρυφο,  και το φετινό καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο καταγράφεται στην Καρδαμύλη, όπου η ελκυστική και με σημαντική τουριστική κίνηση περιοχή έχει χωριστεί στα τρία και υπάρχουν τμήματά του, στις άκρες, που για μέρες δεν έχουν νερό. Αλλα χωριά έχουν νερό για κάποιες ώρες την ημέρα. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, λόγω της μείωσης των νερών στις πηγές.

Η δημοτική αρχή προσπαθεί με γεωτρήσεις να περιορίσει το πρόβλημα, ενώ ανάσα αναμένεται να δώσει η μονάδα αφαλάτωσης που προγραμματίζεται.

Βελτιωμένη και χωρίς προβλήματα είναι η εικόνα στην Στούπα και τον Αγιο Νικόλαο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γιατράκος μας ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα ξεκινάει η αξιοποίηση γεώτρησης για την Καρδαμύλη που παραχώρησε ιδιώτης, που θα δίνει 400 με 500 κυβικά το 24ωρο και αρχές Αυγούστου, πιθανότατα, θα πέσει στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού.

 Ο πρόεδρος της Καρδαμύλης Δημήτρης Κιτρινιάρης μας επεσήμανε ότι “χωρίζουμε το χωριό στα τρία, στο κέντρο και στα δύο άκρα, προς το Καλαμίτσι και προς τα Ριτσά, περιοχές με υψομετρική διαφορά. Κάποιοι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές, στα ψηλά μένουν 20 μέρες χωρίς νερό”. Ανέφερε πως “πάντα είχε πρόβλημα με το νερό η Καρδαμύλη” αλλά παρατήρησε ότι “φέτος είναι πιο έντονο, ξεκίνησε νωρίς, από τις αρχές Μαΐου. Εχουν μειωθεί οι πηγές. Στο δίκτυο του χωριού πέφτουν 250 κυβικά την ημέρα και θέλει 700. Η Καρδαμύλη δεν έχει γεωτρήσεις και όλο το διαθέσιμο νερό είναι πόσιμο. Δεν υπάρχει νερό για λάντζες, για καζανάκια”.

Για τη δύσκολη καθημερινότητα μας είπε ότι “ο Δήμος κάνει το πρόγραμμα των διακοπών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γιατράκος τρέχει κι εγώ τον βοηθάω”.

Ο ξενοδόχος Διονύσης Πονηρέας, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημείωσε πως “παίρνουμε νερό από το δίκτυο ύδρευσης της Καρδαμύλης 6 με 7 ώρες, κάθε 2 ημέρες. Αναγκαζόμαστε και αγοράζουμε νερό, κάθε 3 μέρες βυτίο με 30 κυβικά. Γίνεται προσπάθεια από τον Δήμο, αλλά για να λυθεί χρειάζεται σχέδιο και πρόγραμμα, που θα πάρει χρόνο”.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι “είναι μεγάλο το κόστος για τον ιδιοκτήτη μιας ξενοδοχειακής μονάδας, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα λειψυδρίας”.

Ο πρόεδρος Νεοχωρίου Λεύκτρου (περιλαμβάνει και τη Στούπα) Γιώργος Χοντζέας μας ενημέρωσε ότι “εμείς δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, παίρνουμε νερό από γεωτρήσεις”, αλλά παρατήρησε: “Αν δεν κάνουμε κάτι, όμως, στο μέλλον θα υπάρξει πρόβλημα. Υπάρχει οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή. Εχει μεγαλώσει το χωριό, η πομώνα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο”.

Ο ξενοδόχος και τέως πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Θεοδωρακέας επιβεβαίωσε ότι “η Στούπα δεν έχει πρόβλημα, είναι πάνω στα νερά. Εχει δύο γεωτρήσεις με δεξαμενές”. Ωστόσο, ανέφερε πως “υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο εργολάβος του παραλιακού δρόμου δεν έκανε συνδέσεις σε 2 σημεία με το δίκτυο και υπάρχει μια πτώση πίεσης 6 με 8 το απόγευμα”.

Ο πρόεδρος του Αγίου Νικολάου Νίκος Αποστολίδης μας ενημέρωσε ότι “δεν έχει πρόβλημα το χωριό” αλλά “έχουν πέσει πολύ οι πηγές της περιοχής”. Παρατήρησε ότι “η μονάδα αφαλάτωσης που σχεδιάζεται, πρέπει να γίνει μεγαλύτερης δυναμικότητας. Τα 1.000 κυβικά δεν φθάνουν, θέλουμε 5.000 κυβικά”.

Ο πρόεδρος του Αγίου Νίκωνα Γιώργος Παναγέας ανέφερε ότι για πόσιμο έχουν άφθονο νερό, αλλά σημείωσε πως “για πλύσιμο έχουμε κάθε δεύτερη μέρα, όπως και άλλα χωριά της περιοχής. Είναι λίγο το νερό για τα ορεινά χωριά”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Αλέξης Ρουτζούνης μας είπε ότι υπάρχουν χωριά με σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, έχουν πέσει οι πηγές” και σημείωσε: “Εδώ και 30 χρόνια δεν έχουμε αυξήσει το νερό στη Μάνη, πέρα από κάποιες γεωτρήσεις που στην πορεία είναι ακατάλληλες. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει λιμνοδεξαμενές και φράγματα και να λειτουργούν ως ταμιευτήρες. Η αφαλάτωση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Υπάρχουν νερά που χάνονται, που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί”.

Ακόμα, ανέφερε ότι “είχα προκαλέσει τη δημοτική αρχή από τον Ιανουάριο για το ζήτημα του νερού, γιατί είναι το πρόβλημα που ως περιοχή μας τραβάει κάτω” και πρόσθεσε: “Είχα ζητήσει άμεσα μέτρα και τώρα παίρνουν εισπρακτικά. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα, θέλει σχεδιασμό έγκαιρα”.

Ο αρμόδιος για την ύδρευση αντιδήμαρχος Γιώργος Γιατράκος είναι ο άνθρωπος που τρέχει συνεχώς για να δώσει λύσεις. Τον βρήκαμε σε γεώτρηση στα Ανω Ρίγκλια, ενώ μια προηγούμενη που έγινε στο Πετροβούνι, απέτυχε.

“Το πολύ σοβαρό πρόβλημα το έχει η Καρδαμύλη”, μας επεσήμανε ο κ. Γιατράκος και παρατήρησε: “Στούπα και Αγιος Νικόλαος έχουν κανονικά νερό και όλα τα άλλα χωριά έχουν τουλάχιστον 5 - 6 ώρες την ημέρα. Κάνουμε μεγάλο αγώνα. Εχουν πέσει οι πηγές, η πηγή της Καρδαμύλης βγάζει πολύ λιγότερο νερό”.

Μας ενημέρωσε ότι “για την Καρδαμύλη ιδιώτης μας έδωσε γεώτρηση και από τη Δευτέρα ξεκινάμε τη σωλήνωση, επιφανειακά. Θα μας δίνει 400 με 500 κυβικά το 24ωρο. Είναι 5 χιλιόμετρα. Αρχές Αυγούστου, αν όλα πάνε καλά, όπως μου λένε αυτοί που γνωρίζουν, θα πέσει στο δίκτυο της Καρδαμύλης”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΙΟΥΡΕΑ - ΣΠΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας επεσήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας εντοπίζεται στα χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές του Ταϋγέτου, ενώ οι γεωτρήσεις αντέχουν. Διευκρίνισε ότι “ο περασμένος χειμώνας ήταν άνυδρος, με αποτέλεσμα οι πηγές τον φετινό Ιούνιο να έχουν πέσει αρκετά και να εμφανίζουν εικόνα Αυγούστου”, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση και προκαλούνται τα περισσότερα προβλήματα.

Για τον Αγιο Νικόλαο και την Στούπα που δεν έχουν πρόβλημα, ανέφερε πως έχει γίνει καλύτερη διαχείριση κι εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συνεχιστεί και τον επόμενο κρίσιμο μήνα.

Για το σοβαρό ζήτημα της ύδρευσης, ο κ. Χιουρέας συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, καθώς στο υπουργείο υπάρχει αδιάθετο ποσό και συζήτησαν για την χρηματοδότηση έργων αφαλάτωσης, της δημιουργίας δύο ακόμα μονάδων, πέρα από αυτήν που έχει προγραμματιστεί να κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

“Παρότι η αφαλάτωση είναι ενεργοβόρα και το κόστος μεγάλο, ίσως είναι μία από τις τελευταίες λύσεις”, επεσήμανε ο δήμαρχος. Και μας ενημέρωσε ότι εξέτασαν με τον υφυπουργό το πού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι δύο μονάδες.

Ακόμα, εξήγησε ότι η αφαλάτωση είναι για να δώσει νερό για τις πρώτες ανάγκες, για πλύσιμο και για τα καζανάκια και παρατήρησε πως θα πρέπει να φτιαχθεί ξεχωριστό δίκτυο, καθώς το πόσιμο νερό δεν μπορεί να διατίθεται για άλλες χρήσεις. Και αυτό εξετάζει το υπουργείο, με προτεραιότητα στις πόλεις. “Πρέπει μα υπάρχει σχέδιο για την ύδρευση”, κατέληξε ο κ. Χιουρέας.