Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 18:37

ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: Συμπαράσταση σε νοσηλεύτρια που δέχτηκε επίθεση από ασθενή στην Κυπαρισσία

ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: Συμπαράσταση σε νοσηλεύτρια που δέχτηκε επίθεση από ασθενή στην Κυπαρισσία

Το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ συμπαραστέκεται στη συνάδελφο νοσηλεύτρια εργαζόμενη του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που δέχτηκε επίθεση από ασθενή.

Επισημαίνει ότι “οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κινδυνεύουν από τη χρήση βίας από τους πολίτες, στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους”. Και καταγγέλλει “τον υπουργό και το υπουργείο Υγείας για την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομείων όλης της Ελλάδας”.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του Ν.Τ. αναφέρει ότι “το πρωτοφανές όσο και απαράδεκτο αυτό περιστατικό έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιουλίου, στο Ορθοπεδικό Ιατρείο, όταν ασθενής που είχε προσέλθει σε τακτικό ιατρικό ραντεβού ενημερώθηκε για καθυστέρηση, λόγω έκτακτου χειρουργείου. Ο ασθενής οργισμένος έσπρωξε τη νοσηλεύτρια και εκείνη έπεσε στο εξεταστικό κρεβάτι, ενώ από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η συνάδελφος προχώρησε σε μήνυση κατά του συγκεκριμένου πολίτη”.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας “καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση κάθε μορφής βίας απέναντι τους εργαζόμενους, οι οποίοι μέσα σε αντίξοες συνθήκες με υποστελεχωμένες υπηρεσίες παλεύουν καθημερινά να εξυπηρετήσουν τους πολίτες” και σημειώνει: “Ειδικά το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης. Ταυτόχρονα, πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι εκτίθενται σε κινδύνους σε καθημερινή βάση λόγω της φύσης της εργασίας τους. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κινδυνεύουν από τη χρήση βίας από τους πολίτες, στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και φυσικά δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και τις καθυστερήσεις που προκαλούνται εξαιτίας αυτών, γεγονός που αναγκάζει όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά να επιλέγουν τις ιδιωτικές δομές υγείας”.

Το Ν.Τ. καταγγέλλει “τον υπουργό και το υπουργείο Υγείας για την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομείων όλης της Ελλάδας, προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών κι επιδιώκοντας την στροφή των πολιτών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ( αυτά που στην κρίση του covid ήταν ανύπαρκτα). Η διοίκηση του νοσοκομείου θα πρέπει να συνδράμει στις διαδικασίες, ώστε να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο υπαίτιος του εν λόγω περιστατικού, όπως ορίζει ο νόμος 5090/2024”.