Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 07:45

Αυτοκίνητα, θόρυβος, σκοτάδι και κλειστά καταστήματα

Αυτοκίνητα, θόρυβος, κλειστά μαγαζιά και σκοτάδι τις νύχτες συνθέτουν την εικόνα στο βόρειο μονοδρομημένο τμήμα της οδού Φαρών. Επαγγελματίες και κάτοικοι, που βιώνουν καθημερινά την εγκατάλειψη που υπάρχει στη συγκεκριμένη πολυσύχναστη αλλά υποβαθμισμένη οδό, ζητούν να δοθούν λύσεις σε βασικά προβλήματα και να υπάρξουν κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις και ν' ανοίξουν καταστήματα στην περιοχή, όπου τώρα λειτουργούν κυρίως καφενεία.

Μεταξύ των όσων ζητούνται είναι να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία στους ιδιοκτήτες παλαιών κτηρίων για την αναστήλωση - ανακατασκευή τους, ώστε να είναι ασφαλή, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν. Μεταξύ άλλων προτάσεων που γίνονται, είναι ακόμα και η επαναφορά της κίνησης των οχημάτων σε διπλή κατεύθυνση στο εν λόγω τμήμα, καθώς επαγγελματίες είναι της άποψης πως η μονοδρόμηση μετέτρεψε σε... νεκροταφείο το συγκεκριμένο δρόμο.

Οσον αφορά στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους, είναι η μη ύπαρξη φρεατίων με συνέπεια να πνίγονται τα καταστήματα στο δυτικό πεζοδρόμιο και η έλλειψη φωτισμού. Τα στενά και σε κακή κατάσταση πεζοδρόμια είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στο να περπατά ελάχιστος κόσμος στην οδό Φαρών, που κατά τα άλλα είναι πνιγμένη στα αυτοκίνητα, τόσο από παρκαρισμένα όσο και από όσα κατευθύνονται από τη βόρεια προς τη νότια Καλαμάτα. Αλλωστε, πρόκειται για το δρόμο που δέχεται το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο τόσο από την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου και του νεκροταφείου όσο και από τα ανατολικά, μέσω της οδού Λακωνικής.

Ο Τάσος Φιλόπουλος στέκεται ιδιαίτερα στον κίνδυνο που υπάρχει να πλημμυρίσουν τα ισόγεια καταστήματα και σπίτια στο δυτικό πεζοδρόμιο. Οπως περιγράφει, όταν βρέχει ο κόσμος χρειάζεται... βάρκα για να διασχίσει το δρόμο και πρέπει άμεσα να γίνει κάνει για την απορροή του νερού της βροχής.

Ο Γιώργος Πράττης επισημαίνει την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται κάθε φορά που βρέχει, αφού ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι.

Ο Γιάννης Μαυρέας εκτιμά πως η οδός Φαρών στο βόρειο τμήμα της έχει υποβαθμιστεί αρκετά. Ολα τα καταστήματα σχεδόν είναι ξενοίκιαστα ενώ την ίδια ώρα όλοι παρκάρουν στο συγκεκριμένο δρόμο, όπου δεν υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση, για να κάνουν τις αγορές τους στο κέντρο. Γενικότερα η κατάσταση είναι κακή, καθώς τα πεζοδρόμια είναι στενά και σε άθλια κατάσταση και δεν υπάρχει καθαριότητα. "Το κέντρο τελικά είναι μόνο δύο τετράγωνα" παρατηρεί, σημειώνοντας πως στη Φαρών δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα για γρήγορο Ιντερνετ.

Η Τζίνα Κότση βλέπει μόνο αυτοκίνητα να περνούν. Οπως λέει, δεν υπάρχει κόσμος να περπατά και τα πεζοδρόμια είναι άδεια διαρκώς. Ειδικά μόλις πέσει το σκοτάδι, επικρατεί η απόλυτη ερημιά. Και η ίδια παρατηρεί πως πλήθος οδηγών παρκάρουν στη Φαρών για να κάνουν τα ψώνια τους στην Αριστομένους. "Μακάρι όμως να δούμε κόσμο και στη Φαρών, να ζωντανέψει αυτός ο δρόμος που είναι τόσο κοντά το κέντρο". Οπως παρατηρεί ακόμα, ούτε γραμμή του αστικού λεωφορείου δεν περνά από το εν λόγω τμήμα, πράγμα που ίσως βοηθούσε να περπατά περισσότερος κόσμος στην περιοχή. "Αν νοικιαστούν κάποια καταστήματα ίσως προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Για την ώρα πάντως, μόνο... καφενεία λειτουργούν και ορισμένες ακόμα επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

Ο Νίκος Βαλσαμάκης διαπιστώνει πως τα καφενεία είναι το μόνο είδος καταστημάτων που λειτουργεί στη Φαρών και βέβαια αυτό δεν το θεωρεί καλό. "Η μόνη αλλαγή που γίνεται στα ξενοίκιαστα μαγαζιά είναι όταν ένα καφενείο μετακομίσει από ένα σε άλλο κτήριο". Θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για τους ιδιοκτήτες όλων αυτών των μικρών ιδιοκτησιών, ώστε να δραστηριοποιηθούν για να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Πρέπει λέει να υπάρξουν υποστηρικτικές δράσεις για το μικρό επιχειρηματία, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει και στην αύξηση των ενοικίων που σήμερα κυμαίνονται στα 200 ευρώ αλλά δεν κινείται... φύλλο. Αυτές οι δράσεις θα πρέπει να γίνουν και από το δήμο και από την Πολιτεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια χρηματοδότησης για την ανακαίνιση - αναπαλαίωση όλων των προπολεμικών ακινήτων που υπάρχουν κατά μήκος της Φαρών. Αυτό θα βοηθούσε στην αξιοποίηση όλων των κτηρίων και γενικότερα των ακινήτων της περιοχής, που έχει το καλύτερο κλίμα στην Καλαμάτα, τονίζει ο κ. Βαλσαμάκης. Οπως επισημαίνει, την εποχή της ανοικοδόμησης δεν έγινε τίποτα σ΄ αυτή την περιοχή, ενώ πολλά σεισμόπληκτα έμειναν ημιτελή. Ο ίδιος θυμάται όταν είναι παιδί, πως ο εν λόγω δρόμος ήταν ο πιο εμπορικός της Καλαμάτας και βέβαια δούλευαν και τα συνοικιακά μαγαζιά. Τώρα δε δουλεύει τίποτα, σε ένα δρόμο που δεν έχει ούτε γραμμή του αστικού, ούτε πεζοδρόμια κι έχει πνιγεί στην κίνηση των διερχόμενων οχημάτων που κινούνται από βορρά προς νότο: "Αυτό έχει μειώσει την αξία της ακίνητης περιουσίας. Υπάρχει θόρυβος και σκόνη. Χρειάζεται κυκλοφοριακή μελέτη για την αποσυμφόρηση της Φαρών" τονίζει.

Η Ελένη Βασιλογιαννακοπούλου προτείνει να επανέλθει στη Φαρών η κίνηση των οχημάτων σε διπλή κατεύθυνση, αφού από τη δεκαετία του '90 που μονοδρομήθηκε έχει γίνει... νεκροταφείο. Επίσης, δεν υπάρχει καθαριότητα και ο κόσμος κινδυνεύει από τα... ερείπια. Περιγράφει την πολύ κακή κατάσταση παλαιών κτηρίων στην περιοχή που διατηρεί το φαρμακείο της κι επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν από έναν ενδεχόμενο μικρό έστω σεισμό. Παρατηρεί ακόμα πως το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει φωτισμός στην περιοχή και γενικά η περιοχή είναι υποβαθμισμένη. "Δυστυχώς δε διατηρήσαμε τα ιστορικά μας κέντρα. Χρειάζονται κίνητρα για την αναστήλωση - ανακατασκευή των κτηρίων" παρατηρεί.