Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2025 14:07

Εκδήλωση στην Κυπαρισσία για το ναυάγιο στην Πύλο

Γράφτηκε από τον

Εκδήλωση στην Κυπαρισσία για το ναυάγιο στην Πύλο

Εκδήλωση - συζήτηση για τα 2 χρόνια από το ναυάγιο της Πύλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στην Κυπαρισσία, στον προαύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές ήταν ένα ναυάγιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στη Μεσόγειο. Έγινε αναφορά στις συνθήκες που κινήθηκε το φορτωμένο με 750 ψυχές καΐκι και στο ότι, ότι όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των διασωθέντων, το ναυάγιο προκλήθηκε καθώς δέθηκε και τραβήχτηκε από το σκάφος του Λιμενικού. Επίσης έγινε αναφορά σε ό,τι ακολούθησε μετά τη διάσωση αλλά και στον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών των λιμενικών αρχών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αυτοοργανωμένη Συνέλευση Κυπαρισσίας "Κατά Σαδδουκαίων", εκ μέρους της οποίας ο Σπύρος Βλαχαδάμης σημείωσε ότι «το ναυάγιο αυτό ήταν το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στη Μεσόγειο, ένα έγκλημα αποτέλεσμα των διακρατικών συμφωνιών με ρατσιστικά κίνητρα. Τόσο το Λιμενικό όσο και η Frontex βλέποντας ένα σκάφος φορτωμένο με 750 άτομα που κινδύνευε, δεν φρόντισαν για τη διάσωσή του, αλλά έκαναν το γνωστό "πους μπακ" για να κατευθυνθεί προς την Ιταλία. Το έγκλημα αυτό πρέπει να αποτελέσει ορόσημο στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και πρέπει να σταματήσει η συγκάλυψη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».
Στη συνέχεια ο Λουκάς Σταμέλλος από το ΟΜΝΙΑ ΤV, η Έφη Δούση δικηγόρος επιζώντων ναυαγίου και η Χρύσα Καούνη δικηγόρος, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας αναφέρθηκαν στα γεγονότα που οδήγησαν στο ναυάγιο αλλά και σε ό,τι ακολούθησε. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι ενώ θα έπρεπε μετά τον εντοπισμό του σκάφους να ξεκινήσει η διάσωση, αυτό δεν έγινε και στήθηκε ένα αφήγημα ότι θέλει να συνεχίσει προς Ιταλία. Το σκάφος δέθηκε και τραβήχτηκε, με αποτέλεσμα την ανατροπή του, όπως λένε όλες οι μαρτυρίες των επιζώντων. Επίσης απέδωσαν ευθύνες στο Λιμενικό για τις διαδικασίες που ακολούθησε. Τέλος τονίστηκε ότι 9 από τους διασωθέντες κατηγορήθηκαν ως διακινητές, ωστόσο μετά από έναν χρόνο αθωώθηκαν, λέγοντας πως είναι πάγια τακτική ένα μέρος των διασωθέντων να κατηγορείται για διακίνηση με δικογραφίες που ετοιμάζονται μέσα σε λίγες ώρες.

Κ.Μπ.