Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 07:53

Ανάσταση για τα μαγαζιά η βελτίωση του καιρού

Ανάσταση για τα μαγαζιά η βελτίωση του καιρού

Μούσκεμα τα έκανε ο καιρός στους επαγγελματίες εστίασης τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, αλλά τουλάχιστον τους αποζημίωσε κάπως την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα.

Μάλιστα ακόμα και χθες αρκετός κόσμος έμεινε στην Καλαμάτα και τη Μάνη, για να φύγει το απόγευμα ή σήμερα το πρωί. Πριν από την αναχώρησή τους οι επισκέπτες απόλαυσαν ένα καφέ ή το φαγητό τους στις τοπικές καφετέριες και τα εστιατόρια. Ωστόσο, λιγότερο καλά πήγαν οι δουλειές για τα μπαρ του Ιστορικού Κέντρου στην Καλαμάτα, καθώς πολύς κόσμος προτίμησε έναν απογευματινό καφέ από το να βγει βράδυ και να ξοδέψει περισσότερα χρήματα. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέα Ζαγάκο, η πόλη της Καλαμάτας και τα ξενοδοχεία γέμισαν, αλλά «το να αφήσει χρήματα ο κόσμος έχει να κάνει με το... κριτήριο του καιρού». Οπως λέει, «Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο, που παραδοσιακά έβγαινε ο κόσμος να πιει ένα ούζο ή να κάνει τα ψώνια του και να κάτσει για έναν καφέ, έβρεχε. Και επειδή η πλειοψηφία των καταστημάτων ειδικά στην Παραλία δουλεύει έξω, ο κόσμος δεν μπόρεσε να καθίσει». Αλλά το σκηνικό άλλαξε την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα: «Εγινε το αδιαχώρητο στην Παραλία και το κέντρο της Καλαμάτας, ενώ και σήμερα (σ.σ. χθες) ο κόσμος έχει παραμείνει και κινείται στην πόλη». 

Ο Γιάννης Μανέττας, υπεύθυνος στο σύλλογο για τον τομέα του κέντρου, λέει πως «αν εξαιρέσουμε τις ημέρες με τη βροχή, κάτι που ήταν πρόβλημα για όλους μας, εμπορικά και εστίαση, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα ο κόσμος βγήκε». Και επειδή «ο καιρός ήταν άστατος, ο κόσμος ήταν παντού μοιρασμένος, σε όλες τις περιοχές της πόλης». Θεωρεί πάντως ότι «πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από την κίνηση, γιατί και φέτος ήρθε κόσμος στην Καλαμάτα - μπορεί και λίγο περισσότερος από πέρυσι». Ωστόσο όπως λέει, «η κατανάλωση ήταν μικρότερη λόγω της εποχής που έπεσε το Πάσχα και δεν είχαν πληρωθεί στο Δημόσιο». 

Ο Σταύρος Αλεξανδρόπουλος, υπεύθυνος στο σύλλογο για τον τομέα του Ιστορικού Κέντρου, διαπιστώνει ότι «ο κόσμος βγήκε αλλά η κίνηση στα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης ήταν περιορισμένη». Επιπλέον «έκανε κρύο και ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου· αν και πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει και με τα οικονομικά του καθενός, αφού τα έτοιμα λεφτά έχουν τελειώσει και το Πάσχα έπεσε σε ημερομηνία που ο κόσμος δεν είχε πληρωθεί». Κατά συνέπεια, «περιμέναμε κάτι καλύτερο, αφού κόσμος κατέβηκε αλλά δεν ξόδεψε - ήρθε για να περάσει όσο πιο οικονομικά γινόταν, και το βράδυ που είναι πιο πολυέξοδο δεν βγήκε». 

 

Ο Σταύρος Γιαννακέας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και ταβέρνας στη Μάνη, διαπιστώνει πως «ο κόσμος στη Μάνη βγήκε, αλλά ταλαιπωρήθηκε με το κρύο και τη βροχή». Τονίζει πάντως ότι οι επισκέπτες αποζημιώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα και λέει ότι «προσωπικά δεν είδα δυσαρεστημένο κόσμο». Αλλωστε, όπως εξηγεί, «στη Μάνη κατεβαίνει κάθε χρόνο το Πάσχα σταθερός κόσμος ή έρχεται συστημένα μέσω φίλων να γνωρίσει τα έθιμά μας. Ειδικά η Καρδαμύλη τα τελευταία 20 χρόνια είναι κάθε Πάσχα γεμάτη». Λέει ακόμα ότι εξαιτίας του καιρού οι επαγγελματίες έχασαν τους Καλαματιανούς πελάτες, «που έρχονται τη βόλτα τους κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά φέτος δεν ήρθαν γιατί φοβήθηκαν τον καιρό». Ωστόσο «ακόμα και σήμερα (σ.σ. χθες) έχει μείνει κόσμος στη Μάνη, και οι πιο πολλοί πάνε στη θάλασσα».