Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 08:29

Ικανοποίηση στον Αγ. Νικόλαο για την κίνηση του Πάσχα

Ικανοποίηση στον Αγ. Νικόλαο για την κίνηση του Πάσχα

Ικανοποιημένοι από την κίνηση του Πάσχα είναι οι επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης, καθώς παρά τον άστατο καιρό, πλήθος ξένων κι Ελλήνων επισκεπτών πέρασαν τις γιορτινές ημέρες στο όμορφο μανιάτικο χωριό τους.

Βέβαια, θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι οι επισκέπτες της Μεγάλης Εβδομάδας αν ο καιρός ήταν καλοκαιρινός. Ομως η περιοχή δε ζημιώθηκε, αφού η επισκεψιμότητα κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κι έσφυζε από ζωντάνια και καλή διάθεση ντόπιων και παραθεριστών. Οι επαγγελματίες που γενικά διαπιστώνουν πως ο κόσμος έρχεται ξανά και ξανά στην περιοχή τους λόγω των φιλικών ανθρώπων που τους υποδέχονται και των καλών υπηρεσιών που παρέχονται, εκτιμούν πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους και το πολύ μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, που ταλανίζει όλη την ευρύτερη τουριστική περιοχή.

Ο Λάμπρος Λάνης διατηρεί ενοικιαζόμενα στην περιοχή και όπως έχει διαπιστώσει και η φετινή σεζόν ξεκίνησε ικανοποιητικά. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Πάσχα φιλοξένησε ένα γκρουπ από την Αυστρία και για τη συνέχεια περιμένει μεμονωμένες παρέες, κυρίως Ελλήνων, για το διάστημα ειδικά Ιουλίου - Αυγούστου. Οπως λέει, πέρυσι ο Αγιος Νικόλαος δούλεψε αρκετά καλά με Ελληνες και ελπίζει το ίδιο να συμβεί και φέτος, αν και όπως παρατηρεί, οι Ελληνες λόγω της γενικότερης κρίσης προσπαθούν να ρίξουν κι άλλο τις ήδη μειωμένες τιμές, πράγμα αδύνατο, όπως λέει, αφού όλα παραμένουν στα ύψη.

Τις ημέρες του Πάσχα στον Αγιο Νικόλαο κυκλοφορούσε αρκετός κόσμος, ενώ πολλοί έμειναν σε σπίτια φίλων και συγγενών. Οπως επισημαίνει, όλη η περιοχή είναι πολύ όμορφη, οι γιορτές πέρασαν χωρίς ιδιαίτερη βαβούρα, πράγμα που εκτιμούν οι επισκέπτες, όμως κατά τη γνώμη του πολλά άλλα πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν. Οπως λέει "ειδικά οι επαγγελματίες θα πρέπει να βγουν από τη λογική τού «χύμα» και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της εποχής, καθώς πλέον ο πελάτης έχει την απαίτηση να γνωρίζει ακόμα και την ποικιλία του κρασιού που πίνει και να γεύεται ντόπια προϊόντα". Αναφορικά με τα προβλήματα της περιοχής, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ντόπιων αλλά και των τουριστών.

Ο Νίκος Αποστολίδης θεωρεί πως για πρώτη φορά ο Αγιος Νικόλαος φιλοξένησε τόσο πολύ κόσμο το Πάσχα. Οπως λέει η ηρεμία της περιοχής και το γεγονός πως πολλοί έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε φίλους και συγγενείς, αύξησε την επισκεψιμότητα κατά τη γιορτινή περίοδο. Επίσης, σημαντικό παράγοντα για την αύξηση των επισκεπτών θεωρεί το γεγονός πως συνέπεσαν οι γιορτές με το Πάσχα των ξένων κι έτσι περισσότεροι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πριν το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Βέβαια, ο ίδιος διαπίστωσε πως ήταν περισσότεροι οι Αγγλοι και οι Γερμανοί στην περιοχή, πολλοί από τους οποίους -περιγράφει- έδειχναν στους φίλους τους μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους τις ομορφιές της Ελλάδας. Γενικά λοιπόν διαπιστώνει πως οι επαγγελματίες δούλεψαν καλά ειδικά μετά τη Μεγάλη Πέμπτη, λόγω του καιρού. Αναφερόμενος στις ανάγκες της περιοχής, εξηγεί πως πέρα από την ανάγκη για μεγάλα έργα υπάρχουν και ζητήματα καθημερινότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είναι η διαχείριση των σκουπιδιών. Ο ίδιος αποδίδει στο φιλότιμο και τη φιλοπατρία των ντόπιων και στο σημαντικό έργο των εθελοντών την καθαριότητα της περιοχής.

Ο Στυλιανός Περδικέας φέτος είδε πολλούς νέους επισκέπτες, Ελληνες, που δεν είχαν έρθει ξανά στην περιοχή κι έφυγαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, αφού πέρασαν όμορφα και σχετικά ήρεμα τις γιορτές, χωρίς πολλή βαβούρα κι... επικίνδυνα έθιμα. Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμάνθηκε και η δουλειά στο κρεοπωλείο του, όπου πολλοί έκαναν αγορές για την καθιερωμένη σούβλα ή έστω για την ψησταριά της αυλής τους, έστω δηλαδή και σε μικρές ποσότητες. Για τη συνέχεια περιμένει ξένους επισκέπτες στην περιοχή, οι οποίοι όπως λέει, δεν αγοράζουν κρέας όμως τρώνε καθημερινά στα εστιατόρια. Αναφορικά με τα μεγάλα έργα που πιστεύει πως πρέπει να γίνουν στην περιοχή είναι ένα μεγάλο λιμάνι για να υποδέχεται κότερα και να προγραμματιστεί μια ικανοποιητική συγκοινωνία, που θα εξασφαλίζει οικονομική και χωρίς ταλαιπωρία μετακίνηση ειδικά από και προς την Αθήνα.

Ο Παναγιώτης Νοέας δούλεψε ικανοποιητικά στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειάς του στον Αγιο Νικόλαο. Ο ίδιος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στην περιοχή και δηλώνει αρκετά ικανοποιημένος, αφού γενικά τα μαγαζιά δούλεψαν και η περιοχή προσφέρει όλα τα καλά.

Ο Κωνσταντίνος Κολοβέας διατηρεί σούπερ μάρκετ και από τη μεριά του διαπίστωσε πως οι επισκέπτες του Πάσχα ήταν σχετικά συγκρατημένοι στις αγορές τους, ενώ διαπίστωσε πως ήταν λιγότεροι από πέρυσι οι επισκέπτες, ειδικά από την Αθήνα, καθώς πολλοί απέφυγαν τα ταξίδια λόγω του κόστους της βενζίνης και των διοδίων. Το βράδυ της Ανάστασης βέβαια κυκλοφόρησε αρκετός κόσμος στον Αγιο Νικόλαο ενώ τις γιορτινές ημέρες τα καταλύματα που λειτουργούσαν ήταν γεμάτα. Πάντως, πιστεύει πως όλα θα γίνουν ακόμα καλύτερα εάν λυθούν κάποια προβλήματα καθημερινότητας στην περιοχή, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικά περιγράφει πως "ο κάθε επισκέπτης γυρνάει με μια σακουλίτσα σκουπίδια την οποία δεν ξέρει πού πρέπει να την πετάξει, αφού οι κάδοι έχουν μετακινηθεί περιφερειακά, λόγω της γενικότερης αδυναμίας που υπάρχει στη διαχείριση των σκουπιδιών".