Τετάρτη, 07 Μαϊος 2014 08:08

Εστία μόλυνσης το σαπιοκάικο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Εστία μόλυνσης το σαπιοκάικο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Εστία μόλυνσης χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας Κώστα Ροϊλό το παλιό καΐκι που βρέθηκε ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου εγκαταλελειμμένο προφανώς από διακινητές μεταναστών και έχει μεταφερθεί στο λιμάνι της πόλης. Πάνω στο σκάφος μένουν παρατημένα και εκτεθειμένα διάφορα είδη ρουχισμού όπως και υπολείμματα τροφίμων, με τα ποντίκια να κάνουν παρέλαση, ενώ και το ίδιο το σκουριασμένο σκαρί του σκάφους είναι από μόνο του εστία μόλυνσης. 

Μάλιστα, το καΐκι βρίσκεται δεμένο στην προβλήτα όπου τους καλοκαιρινούς μήνες δένουν τα τουριστικά ιστιοπλοϊκά που προσεγγίζουν το λιμάνι, όπως και τα μεγάλα αλιευτικά καΐκια. Από το Σύλλογο Αλιέων ζητείται σε πρώτη φάση να μετακινηθεί το σαπιοκάικο σε άλλο σημείο του λιμανιού και παράλληλα να κινηθούν οι διαδικασίες για την οριστική του απομάκρυνση. Ο κ. Ροϊλός πάντως μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση του λιμανιού επισημαίνει ότι παραμένει σε κακό χάλι, με πολλά προβλήματα, ενώ όσα τους έχουν υποσχεθεί έχουν μείνει στα λόγια.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ροϊλός επισήμανε: 

«Το σκάφος αυτό που ρυμουλκήθηκε την Μεγάλη Παρασκευή στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, παραμένει εδώ δεμένο, με πολλά προβλήματα. Είναι εστία μόλυνσης, τόσο από μόνο του όσο και από τα υπολείμματα από ρούχα και τρόφιμα των ανθρώπων που υπήρχαν σε αυτό. Σαν σύλλογος έχουμε κάνει έγγραφο προς το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας και Πύλου και το Δήμο Τριφυλίας. Ζητάμε να απομακρυνθεί το σκάφος από το σημείο που έχει προσδεθεί, πρώτον γιατί είναι εστία μόλυνσης και επίσης γιατί στο σημείο αυτό αράζουν ιστιοφόρα την περίοδο του καλοκαιριού. Δεν μπορεί οι τουρίστες το πρώτο που αντικρίζουν να είναι αυτό το χάλι, αλλά και να μην έχουν πού να δέσουν - όπως και τα μεγάλα αλιευτικά που συνήθως δένουν στο σημείο αυτό. 

Αποτελεί μια "βόμβα" μόλυνσης. Απάντηση όμως ακόμη δεν έχουμε πάρει για αυτό το θέμα και πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει. Ζητάμε τουλάχιστον προς το παρόν να απομακρυνθεί από εδώ και ας δεθεί στον προσήνεμο μόλο. Και μετά με τις νόμιμες διαδικασίες να απομακρυνθεί τελείως από το λιμάνι της Κυπαρισσίας. Δεν μπορεί να παραμένει αυτό το χάλι μέσα στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Το λιμάνι έχει τόσα χάλια, αφού εδώ και τόσο καιρό δεν υπάρχει τίποτα φτιαγμένο. Ολα είναι στα λόγια».

Μιλώντας ειδικότερα για τα προβλήματα του λιμανιού επισήμανε: 

«Δεν έχει γίνει τίποτα για το λιμάνι, για το σπάσιμο του λιμανιού. Πριν λίγες μέρες είχαμε ένα ατυχές γεγονός με δύο νέα παιδιά που πνίγηκαν. Αν υπήρχε φωτισμός ίσως να είχε αποτραπεί αυτό το γεγονός. Το Λιμενικό Ταμείο μας έστειλε μια ειδοποιήσει να φτιάξουμε μια μελέτη ύψους 100 χιλ. για χρήματα που είναι από το ΕΣΠΑ, για να φτιάξουμε τον ηλεκτροφωτισμό του λιμανιού. Βλέπετε το χάλι με τις σπασμένες κολόνες. Επειδή δεν υπάρχει μελετητής στο δήμο δεν προχώρησε. Ας το δώσουν σε εξωτερικό μελετητή, ας γίνει κάτι να μην χαθούν αυτά τα χρήματα.  

Επίσης στον προσήνεμο μόλο που έχει σπάσει δεν έχει γίνει τίποτα, απλώς έχει γίνει μια μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Από εκεί και πέρα στάλθηκε εμπειρογνώμονας, είδε κάποια πράγματα, όμως πώς έγιναν αυτά δεν μπορεί να τα ξέρει.

Για την αποκατάσταση δεν υπάρχει τίποτα. Πριν ένα χρόνο πέρασε από εδώ ο κ. Τατούλης, μας είπε ότι σε 10 μέρες η μελέτη είναι έτοιμη, μετά από 2 μήνες ακούστηκε ότι η μελέτη είναι προ των πυλών και ακόμη συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Ολοι λένε -σύμβουλοι και παρασύμβουλοι- ότι το λιμάνι θα φτιαχτεί και μπήκε στο ΕΣΠΑ. Ποιο ΕΣΠΑ; Αυτά όλα ας τα δουν οι Τριφύλιοι και οι Μεσσήνιοι και να βγάλουν συμπέρασμα τι πρέπει να κάνουν στις επερχόμενες εκλογές».

Κ.Μπ.