Παρασκευή, 16 Μαϊος 2014 08:06

Αγοράζουν μόνοι τους άρβυλα οι πυροσβέστες

Γράφτηκε από την

Δεν έχουν πάρει καινούργια άρβυλα και στολές πυρκαγιάς από το 2008 οι πυροσβέστες της Μεσσηνίας. Ετσι αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τον εξοπλισμό τους, ενώ την ίδια στιγμή η υπηρεσία ψάχνει χορηγούς για να αλλάξει λάστιχα στα πυροσβεστικά οχήματα, όπως δήλωσε προ ημερών στην "Ε" και ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας, πύραρχος Κυριακούλης Κυριακουλέας.

Εν τω μεταξύ από τα 13 συνολικά οχήματα τα οποία χρειάζονται λάστιχα, έγινε δωρεά για την αλλαγή τους σε 3 από αυτά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Νικήτας Μενούνος, υπάρχουν 10 ακόμη οχήματα -τα περισσότερα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών-, που μένουν εκτός δράσης. Ο κ. Μενούνος μας μίλησε και για τα ζητήματα που υπάρχουν με τις υδατοδεξαμενές, από τις οποίες σε 7 έχουν καταστραφεί οι εσωτερικές μεμβράνες και δεν συγκρατούν το νερό. Μεταξύ τους είναι οι υδατοδεξαμενές στην Χρυσοκελαριά, το Εξωχώρι της Μάνης, το Νεοχώρι Ταϋγέτου και στην Φαλάνθη Πυλίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ωστόσο με τη λιμνοδεξαμενή στην Πολιανή, η οποία μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού -όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των πυροσβεστικών υπαλλήλων- θα έχει χάσει όλο το νερό. Ομως από αυτή μπορούν και γεμίζουν εκτός από οχήματα και ελικόπτερα. «Φανταστείτε σε ένα συμβάν να μην έχουμε νερό και να νομίζουν οι κάτοικοι ότι εμείς αδιαφορούμε», λέει ο Ν. Μενούνος - και προσθέτει ότι «κάθε χρόνο δείχνουμε υπερβάλλοντα ζήλο για να καλύψουμε θέματα που έχουμε με τα αυτοκίνητα και τον ατομικό εξοπλισμό». Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα που μένουν εκτός επειδή δεν έχουν λάστιχα, είπε πως «υπάρχει μια πιθανότητα να ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός, αλλά και πάλι θα δοθούν κάπου 2.000 ελαστικά πανελλαδικά - αυτό σημαίνει ότι αναλογικά θα καλύψουν ένα ή δύο οχήματα ανά νομό!». Ενώ και από τα συνολικά 440 νέα οχήματα που θα προμηθευτεί το Πυροσβεστικό Σώμα - έχει εγκριθεί η προμήθεια των πρώτων 250, σημείωσε πως «δύσκολα θα προλάβουμε την αντιπυρική περίοδο, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα δοθούν στις υπηρεσίες στο τέλος Αυγούστου». Αφού όπως εξήγησε μετά την προμήθειά τους από το Δημόσιο, εταιρεία αναλαμβάνει να τα εξοπλίσει και να τα μετατρέψει σε πυροσβεστικά. Ετσι προτείνει, λόγω της καθυστέρησης που πάντα υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις, «τα πρώτα 250 να διανεμηθούν κατά προτεραιότητα στους πυρόπληκτους νομούς, που κάθε χρόνο έχουν να αντιμετωπίσουν δασικές πυρκαγιές, όπως ο νομός μας». 

Αναφορικά με τα PZL που αναμένονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τον περιφερειακό διοικητή Πελοποννήσου, αρχιπύραρχο Κων. Γιόβα, θα είναι 3 και φέτος αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν πότε θα έρθουν. Επίσης ενημερώθηκαν ότι οι εποχικοί πυροσβέστες θα αναλάβουν καθήκοντα το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για να ενισχυθούν οι ανάγκες των ΠΥ στο νομό. Κι αν ο αριθμός τους είναι ίδιος με πέρυσι, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με ελλείψεις προσωπικού. 

Κλείνοντας ο Νικήτας Μενούνος επεσήμανε ωστόσο ότι και φέτος «με όλα τα προβλήματα οι πυροσβέστες θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όπως πάντα, για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας». 

Ν.Κ.