Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 15:12

Εκδήλωση στους Γαργαλιάνους για τα χημικά της Συρίας

Γράφτηκε από τον
Εκδήλωση στους Γαργαλιάνους για τα χημικά της Συρίας

«Εκδήλωση ενημέρωσης και δράσης» διοργανώνουν πολίτες των Γαργαλιάνων για την επικείμενη εναπόθεση των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο, όπως αναφέρουν. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, με ομιλητή  τον Κωνσταντίνο Τενεκετζή, περιβαλλοντολόγο, εκπρόσωπο του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο.) Μάνης.

Με κεντρικό σύνθημα «όχι τα χημικά τοξικά απόβλητα του πολέμου στις θάλασσές μας» σε ανακοίνωση τους οι διοργανωτές σημειώνουν:  «Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μεσόγειος, για την επικείμενη απόθεση -μετά την εξουδετέρωσή τους, με την αμφισβητούμενη και μη έγκυρη μέθοδο της υδρόλυσης- 700 τόνων τοξικών χημικού πολέμου, από το οπλοστάσιο της Συρίας. 380 τόνοι ΒΧ, που είναι πολλαπλάσια δηλητηριώδες από το Σαρίν και 320 τόνοι αέριου μουστάρδας, πρόκειται να αποτεθούν στο βυθό της Μεσογείου, νότια της Κρήτης-νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Στην Κρήτη, όπου οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού ενημερώθηκαν ήδη από τον 3/14, 10.000 κατέβηκαν στα Χανιά για να εναντιωθούν σε αυτό το σχέδιο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και να πληγεί όλη η παράκτια και τουριστική ζώνη. Οι ίδιες αντιδράσεις γίνονται στη Μάνη, τα Κύθηρα, την Ελαφόνησο, στην Καλαβρία της Ιταλίας. Στην Τριφυλία, ο δήμος ψήφισε ομόφωνα κατά της σχεδιαζόμενης ''εξουδετέρωσης'', στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και πανεπιστημιακά ιδρύματα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Καλούμε τους φορείς της περιοχής μας, αλιείς, ξενοδόχους, επαγγελματίες, αγρότες, σωματεία και συλλόγους πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς κ.α. για να ενημερωθούμε, να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας και να απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση, που έχει την προεδρία της ΕΕ, να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων και να γίνει παρέμβαση στον ΟΗΕ.

Θέλουμε καθαρές θάλασσες για μας και τα παιδιά μας, θέλουμε υγιές το περιβάλλον και τα ψάρια που αλιεύονται από τις θάλασσές μας, τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη για την περιοχή μας. Αλλά πρωτίστως νιώθουμε την υποχρέωση ως πολίτες, κάτοικοι της περιοχής, να διαφυλάξουμε αυτά τα αγαθά για μας και τις επόμενες γενιές».

 

Κ.Μπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER