Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 08:12

Επίσκεψη μόνο με ραντεβού στα Ακοβίτικα για τα πρωτοελλαδικά μέγαρα και το ιερό του Ποσειδώνα

Γράφτηκε από την
Επίσκεψη μόνο με ραντεβού στα Ακοβίτικα για τα πρωτοελλαδικά μέγαρα και το ιερό του Ποσειδώνα

Ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα δεν είναι επισκέψιμος και ανοίγει μετά από συνεννόηση με τη ΛΗ’ Εφορία Αρχαιοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αντικρίζουν λουκέτα στις πόρτες οι οποίες οδηγούν στα πρωτοελλαδικά μέγαρα και στο ιερό του Ποσειδώνα.

 

Τα πρωτοελλαδικά μέγαρα και το ιερό του Ποσειδώνα δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδέχονται επισκέπτες. Οποιος είναι τυχερός και πετύχει εκεί το φύλακα ή κάποιον εργάτη, θα μπορέσει να δει τα αρχαία από κοντά. Διαφορετικά θα μείνει έξω από το φράχτη και θα αναρωτιέται γιατί ένας αρχαιολογικός χώρος που αναφέρεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς είναι κλειστός κατακαλόκαιρο και η περιοχή τόσο εγκαταλειμμένη. Βέβαια η ΛΗ’ Εφορία Αρχαιοτήτων έχει φροντίσει για την καθαριότητα των χώρων όπου βρίσκονται τα αρχαία, ωστόσο όσοι πάνε μέχρι εκεί βλέπουν πρώτα μπροστά τους σκουπίδια, δρόμο κλειστό από τα καλάμια και, εκτός ωραρίου φύλακα, λουκέτο στην πόρτα...

 

Από την ΛΗ’ Εφορία Αρχαιοτήτων επισημαίνουν ότι ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα δεν είναι οργανωμένος. Οπως εξηγούν, ανοίγουν με δική τους πρωτοβουλία τους χώρους στα πρωτοελλαδικά μέγαρα και το ιερό του Ποσειδώνα, στο ωράριο εργασίας των εργατοτεχνιτών και του φύλακα. Γιατί δυστυχώς, γι’ αυτά τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, δεν υπάρχουν τα χρήματα για να συνεχιστούν οι ανασκαφές και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους περιπατητές αλλά και για τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Οπότε, όποιος επιθυμεί να περιηγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει πρώτα να κανονίσει μια ξενάγηση με την ΛΗ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, ώστε να υπάρχει κάποιος εκεί για να ξεκλειδώσει.

Και φέτος, εξηγούν από την Εφορία, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για όποιον θέλει να δει από κοντά τα πρωτοελλαδικά μέγαρα και το ιερό του Ποσειδώνα, γιατί υπάρχει φύλακας και μέσα στο ωράριό του αφήνει τους επισκέπτες να μπουν στον πρώτο χώρο και ξεκλειδώνει το δεύτερο. Βέβαια η παρουσία του δεν είναι απαραίτητα καθημερινή. Χθες για παράδειγμα, όταν πήγαμε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, δεν ήταν κανείς εκεί, ούτε εργάτης ούτε ο φύλακας.

Ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να τον πετύχει εκεί κάποιος τις καθημερινές, αφού το ωράριό του -από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, 6 μέρες την εβδομάδα- διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της Εφορίας.

Τον τελευταίο καιρό μαθαίνουμε ότι από τη ΛΗ’ Εφορία προσανατολίζονται σε συνεργασίες με συλλόγους, όπως είναι το "Πάμε Βόλτα", ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες. Επίσης δηλώνουν ανοιχτοί στη συνεργασία με επιτροπές κατοίκων, προκειμένου ο δρόμος που οδηγεί στα αρχαία να καθαρίζεται και να φροντίζεται. Γιατί η πρώτη εικόνα που βλέπει όποιος μπαίνει στον παράλληλο με τον ποταμό Αρι δρόμο... είναι μια στοίβα με σκουπίδια, ενώ υπάρχουν πολλά καλάμια και διάσπαρτα ακόμα σκουπίδια: μια εικόνα που σίγουρα δεν κολακεύει μια υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Οποιος ενδιαφέρεται να επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους και να είναι σίγουρος ότι δεν θα βρει κλειστές τις πόρτες, καλό είναι να τηλεφωνήσει πρώτα στη ΛΗ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, στα τηλ. 27210 63100 ή 27210 26410, και μόλις εξηγήσει τι θέλει θα τον κατευθύνουν ανάλογα.

Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι προσπάθειες γίνονται ώστε να βρεθεί χορηγός για να φτιαχτεί μια πινακίδα, η οποία θα τοποθετηθεί έξω από το ιερό του Ποσειδώνα (ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος που αντικρίζει κανείς και με λουκέτο στην πόρτα) για θα ενημερώνει σχετικά με το ωράριο του φύλακα και τις ημέρες που μπορεί το κοινό να τον βρει στα πρωτοελλαδικά μέγαρα για να τους ανοίξει.


NEWSLETTER