Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 08:30

Εμποροι της Καλαμάτας μιλούν στην "Ε": Μεγάλες προσδοκίες για τη Λευκή Νύχτα (φωτογραφίες)

Μεγάλες προσδοκίες τρέφουν οι έμποροι της Καλαμάτας για τη δεύτερη Λευκή Νύχτα που διοργανώνεται σήμερα στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Περιμένουν να βάλουν ζεστό χρήμα στα ταμεία τους πουλώντας περισσότερα εμπορεύματα από πέρσι. Εκτιμούν ότι η περσινή επιτυχία θα προσελκύσει φέτος περισσότερους επισκέπτες και γι' αυτό έχουν φροντίσει να υπάρχουν έξτρα εμπορεύματα στο μαγαζί τους και προετοιμάζονται για πολύ καλές προσφορές, που θα κάνουν τον κόσμο να ψωνίσει.

Αλλά και οι καταναλωτές εδώ και περίπου ένα μήνα ρωτάνε για τη Λευκή Νύχτα και αυτή την εβδομάδα η κίνηση έχει πέσει αισθητά στα καταστήματα της πόλης. Οι ίδιοι οι έμποροι λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος περιμένει να ψωνίσει στις προσφορές της Λευκής Νύχτας. Παράλληλα τα μπαρ, τα καφέ, οι ταβέρνες έχουν προετοιμαστεί καλύτερα ώστε να μην ξεμείνουν φέτος από ποτά και από φαγητό, όπως συνέβη πέρσι. 

Η Λίλιαν Ψηλάκη πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και ιδιοκτήτρια καταστήματος με λευκά είδη λέει πως ο εμπορικός κόσμος της πόλης προσδοκά η δεύτερη Λευκή Νύχτα "να έχει μεγαλύτερη επιτυχία από πέρυσι και να κατορθώσουμε να διπλασιάσουμε τον πληθυσμό της Καλαμάτας". Ηδη "τα μηνύματα είναι πολύ θετικά από όλους τους νομούς, γιατί έχει κάνει πάρα πολύ καλή διαφήμιση ο Δήμος Καλαμάτας και έχει γίνει μεγάλος προγραμματισμός". Αρκεί "και οι συνάδελφοι να είναι καλύτεροι από πέρυσι ως προς τις τιμές και τα εμπορεύματά τους", σημειώνει. Και προσθέτει ότι "πάρα πολλοί έχουν οργανωθεί και έχουν φέρει πολύ ωραία εμπορεύματα, και θα έχουν τιμές σοκ το Σάββατο - και πιστεύω να μιμηθούν όλοι το παράδειγμα κάποιων και να μην έχουμε το περσινό φαινόμενο που τη μερίδα του λέοντος την πήραν οι πολυεθνικές, γιατί οι συνάδελφοι δεν είχαν καλύτερες τιμές εκείνο το βράδυ". Φέτος λοιπόν πιστεύει πως αν όχι όλοι "οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι πιο οργανωμένοι και από εμπορεύματα και από τιμές και θεωρώ ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι και από άποψη επιτυχίας, και από όλες τις απόψεις". Και σε αυτό όπως λέει "έχουν συμβάλει τόσο ο Δήμος Καλαμάτας, όσο και πάρα πολλοί φορείς που συμμετέχουν στην οργάνωση". 

Ο Μιχάλης Καούνης από το κατάστημα ρούχων "Genesis" πιστεύει ότι ο κόσμος θα βγει να ψωνίσει όπως έκανε και πέρυσι, μιας και "όλα τα καταστήματα θα ρίξουν τις τιμές τους και θα κάνουν προσφορές που όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι". Λέει επίσης πως ο κόσμος περιμένει τη Λευκή Νύχτα για να ψωνίσει και αυτό φάνηκε μέσα στην εβδομάδα, που η κίνηση ήταν πεσμένη.

 

Η Λευκοθέα Καπετανάκη από τα κοσμήματα "Λευκοθέα" περιμένει η δεύτερη Λευκή Νύχτα να πάει καλύτερα από την περσινή. "Πέρυσι ο κόσμος βγήκε για να ψωνίσει και φέτος με τόσους επισκέπτες που βρίσκονται ακόμη στην πόλη πιστεύω θα πάμε καλύτερα", λέει. Επίσης "ο δήμος έχει κάνει καλή διαφήμιση και η Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας έχει ακουστεί σε όλη την Πελοπόννησο". 

Ο Λεωνίδας Μακρής από το βιβλιοπωλείο "Μακρής" συμμετέχει στη Λευκή Νύχτα και δηλώνει ευχαριστημένος από τη γιορτινή ατμόσφαιρα και τη συμμετοχή όλων των καταστημάτων με προσφορές. Επιπλέον "είναι μεγάλη διαφήμιση για την πόλη και κόσμος θα έρθει από όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα, θα ψωνίσει και θα κάνει και το μπάνιο του το επόμενο πρωινό". 

Ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος από τα οπτικά "Παναγιωτόπουλος" πιστεύει ότι "θα έχουμε κοσμοσυρροή όπως και πέρυσι και ο κόσμος θα συμμετέχει γιατί το βλέπει σαν ένα μεγάλο εμπορικό πανηγύρι". Λέει ακόμα ότι πέρυσι η διοργάνωση έδειξε ότι μπορεί να συγκεντρώσει τόσο κόσμο "που η Καλαμάτα δεν είχε δει σε μεγάλες γιορτές ούτε τις καλές εποχές". 

Ο Γιάννης Λαφαζάνος από τα υποδήματα "Λαφαζάνος" ευελπιστεί "να υπάρχει σημαντική κίνηση όπως πέρυσι και καλύτερα". Και προσθέτει "εμείς είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και περιμένουμε καλή κίνηση".

Η Βάνα Περρωτή από το κατάστημα παπουτσιών "Rossi" εύχεται να έχει η φετινή διοργάνωση την περσινή επιτυχία. "Συμμετέχουμε με προσφορές τέτοιες που να μπορεί να ψωνίσει ο κόσμος και περιμένουμε ανάλογη επιτυχία με την περσινή", λέει.

Ο Κώστας Ηλιόπουλος από τo κατάστημα αθλητικών "Alma Sport" λέει πως "αν πάει όπως η περσινή χρονιά, θα έχουμε μια επιτυχημένη Λευκή Νύχτα". Για τα καταστήματα "είναι ένα εμπορικό πανηγύρι, που ο κόσμος το περιμένει και μας ρώταγε πότε θα γίνει". Προσθέτει ακόμα ότι συμπίπτει με την τελευταία μέρα των εκπτώσεων και οι προσφορές θα είναι μεγάλες για να φύγει το καλοκαιρινό εμπόρευμα. 

Ο Κώστας Βλαχονικολός από τα καταστήματα αθλητικών "Cosmos" λέει ότι η περσινή επιτυχία τους έκανε φέτος να οργανωθούν καλύτερα. "Θα έχουμε το βράδυ 15 άτομα έξτρα προσωπικό για να εξυπηρετηθεί σωστά ο κόσμος, και θα κάνουμε καλύτερες τιμές", αναφέρει. Ευχαριστεί το δήμο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και ζητά να υπάρχει μέριμνα για την ασφάλεια του κόσμου, με ασθενοφόρα σε δύο σημεία της πόλης και εθελοντές που θα είναι σε κίνηση, έτοιμοι να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. 

Ο Τριαντάφυλλος Σίτσας από το αρωματοπωλείο "Maison de la perfumerie" άνοιξε φέτος, οπότε γι' αυτούς "είναι κάτι το πρωτόγνωρο και περιμένουμε ότι κόσμος θα έρθει από πολλές άλλες περιοχές και θα εκμεταλλευτεί τις μειωμένες τιμές για να κάνει αγορές". Λέει ακόμα ότι τέτοιες διοργανώσεις "είναι θετικό και για την προβολή της πόλης και για τον εμπορικό κόσμο της Καλαμάτας".

Η Βίκυ Γκότση από τα αξεσουάρ "Φετίχ" λέει πως "φέτος είμαστε πιο οργανωμένοι, γιατί πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά και δεν περιμέναμε ότι θα είχε τέτοια επιτυχία". Φέτος λοιπόν "έχουμε περισσότερο εμπόρευμα και καλύτερες προσφορές, και πιστεύουμε ότι η Λευκή Νύχτα θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από πέρυσι". Εξάλλου βλέπει ότι αυτή την εβδομάδα "έχει νεκρώσει η αγορά, γιατί όλοι περιμένουν την αποψινή νύχτα". 

Η Λίτσα Κουκούτση από τα είδη δώρων "Επιλογές" περιμένει κοσμοσυρροή, ίδια με πέρυσι. "Εδώ και ένα μήνα ρωτάει ο κόσμος για τη Λευκή Νύχτα, και περιμένουμε πολύ κόσμο από τα περίχωρα και τους γύρω νομούς", λέει. Πάντως η ίδια σαν έμπορος κρίνει ότι "η Λευκή Νύχτα μου στερεί χρήματα από το ταμείο πριν και μετά, για να τα εισπράξω εκείνη τη νύχτα". Επίσης, θεωρεί ότι "το μπαλάκι δεν πρέπει να πέφτει στους εμπόρους όσον αφορά τα κεράσματα και τη διασκέδαση και ο δήμος είχε υποσχεθεί ότι φέτος θα φροντίσει για κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο που θα πιάσει και τις γειτονιές, αλλά δεν το έκανε". 

Η Εφη Σαραντοπούλου από τα είδη δώρων "Sotrek" πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή γιατί "φέτος και ο δήμος είναι πιο οργανωμένος, αλλά και οι υπόλοιποι φορείς που εμπλέκονται". Λέει ακόμα ότι "ο κόσμος θα ψωνίσει τη Λευκή Νύχτα και θα το συνδυάσει με διασκέδαση". Αλλωστε, όπως λέει, η πόλη θα αποκτήσει μια διαφορετική αύρα απόψε το βράδυ και κόσμος θα συρρεύσει από όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα γιατί έχει γίνει καλή διαφήμιση. "Επιτέλους ως πόλη αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματά μας και η Καλαμάτα γίνεται πρωτοπόρος σε διοργανώσεις όπως αυτή της Λευκής Νύχτας", λέει καταλήγοντας. 

Η Φωτεινή Κυριακοπούλου από το κατάστημα ρούχων "Femelle" περιμένει η φετινή Λευκή Νύχτα να πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι. Αλλωστε πιστεύει ότι "η ανταπόκριση του κόσμου στη φετινή διοργάνωση θα είναι καθοριστική στο αν θα υπάρξουν επόμενες Λευκές Νύχτες".

Η Ειρήνη Πανταζή από τα παιδικά "Billy" εύχεται "όπως καλά πήγε πέρυσι, έτσι να πάει και φέτος και καλύτερα".