Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 07:45

Νέα λουκέτα το Σεπτέμβριο μετά τις θερινές εκπτώσεις

Γράφτηκε από την

Νέα ενοικιαστήρια ξεφυτρώνουν στις βιτρίνες καταστημάτων της Καλαμάτας, καθώς μετά τις καλοκαιρινές εκπτώσεις και τις προσφορές του Σεπτεμβρίου, μπήκαν νέα λουκέτα. Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο όσο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αποτυπώνει την εικόνα της αγοράς σήμερα, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν μην αντέχοντας την υψηλή φορολογία και τα συσσωρευμένα χρέη.

Σε κάθε περίπτωση τα λουκέτα πληθαίνουν το Σεπτέμβριο μετά τις θερινές εκπτώσεις στις οποίες οι καταστηματάρες ξεπουλάνε το εμπόρευμα με στόχο να κλείσουν όσες περισσότερες τρύπες μπορούν. Στην συνέχεια μένουν άνεργοι και στο έλεος του Θεού, αφού έχουν χάσει την ασφάλισή τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν εισφορές. 

Επίσης, κάποιοι έμποροι αποφασίζουν να ξενοικιάσουν το μαγαζί τους και να μετακομίσουν σε ένα με πιο φθηνό ενοίκιο.

Η "Ε" μίλησε με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία λέει ότι λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο να κλείσουν μαγαζιά, καθώς τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και προσφορών που ξεπερνούν το 50%, σημαίνουν πως είτε κάποιος χρειάζεται χρήματα για να βγάλει υποχρεώσεις, είτε ετοιμάζεται για κλείσιμο. Και δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων κλείνουν τα μαγαζιά τους μένουν χρεωμένοι, και το χειρότερο δεν βρίσκουν δουλειά. 

«Οταν βλέπουμε υψηλά ποσοστά έκπτωσης σημαίνει ότι ο συνάδελφος ή θέλει να μαζέψει χρήματα για να πληρώσει κάποιες υποχρεώσεις ή θέλει να κλείσει - γι' αυτό είδαμε μετά τις θερινές εκπτώσεις καταστήματα να κλείνουν», λέει. Ομως ακόμα και για να βάλεις λουκέτο, θα πρέπει να πληρώσεις την Εφορία ή να κάνεις διακανονισμό. «Για να κάνεις διακοπή άσκησης επαγγέλματος πρέπει να πληρώσεις την Εφορία. Αλλά και πάλι όσοι κλείνουν μένουν με πολλά χρέη. Μπορεί ακόμα και να μην έχουν εξοφλήσει στην Εφορία και να χρωστάνε δόσεις - οπότε θα κάνουν διακανονισμό για να κλείσουν», σημειώνει. Αλλά δεν είναι μόνο οι εκκρεμότητες με την Εφορία· «θα χρωστάνε στον ασφαλιστικό τους φορέα, και εκεί για να πάρουν σύνταξη θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει. Ενδεχομένως να χρωστάνε και ενοίκια. Οποιος φεύγει από την αγορά, φεύγει χρεωμένος». Σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, σύμφωνα με την  κ. Ψηλάκη, οφείλεται και το ότι «βλέπουμε πολλά εμφράγματα αυτό τον καιρό, που δίνουν και παίρνουν στον επαγγελματικό κόσμο». Οσο για το τι θα κάνουν μετά το λουκέτο, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου λέει ότι οι περισσότεροι δεν βρίσκουν δουλειά. Και προσθέτει πως ακόμα και το Ταμείο Αλληλεγγύης που πληρώνουν οι επαγγελματίες δεν βοηθά τους εμπόρους αν αυτοί χρωστάνε, που είναι οι περισσότεροι. «Ο νόμος χωλαίνει ακόμα και για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Ο συνάδελφος πρέπει να μην χρωστά πουθενά. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει και να μην χρωστάει!», παρατηρεί. Κι επειδή οι περισσότεροι κλείνουν έχοντας χρέη, επιλέγουν «να φύγουν μετανάστες, και έχουν φύγει πολλοί. Διαφορετικά τους συντηρεί κάποιος άλλος από την οικογένεια». 

 

ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΙΟ ΦΘΗΝΟ ΕΝΟΙΚΙΟ

Η Λίλιαν Ψηλάκη λέει επίσης ότι κάποιοι άλλαξαν επαγγελματική στέγη και έφυγαν από ένα κεντρικό σημείο - «για παράδειγμα από την οδό Αριστομένους τα περισσότερα τοπικά καταστήματα έχουν φύγει γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τα υψηλά ενοίκια, που παραμένουν υψηλά παρόλο που οι ιδιοκτήτες έχουν χαμηλώσει τα μισθώματα». Πάνε λοιπόν «σε λιγότερο εμπορικούς δρόμους με πιο λογικά ενοίκια, γι' αυτό και στην Αριστομένους βλέπουμε τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα». Οσο για το πού θα μετακινηθεί ένας επαγγελματίας, λέει «όπου βρει ο καθένας πιο μικρή επαγγελματική στέγη και λιγότερο ενοίκιο. Μπορεί σήμερα να βρω ένα φθηνό ενοίκιο στην Αναγνωσταρά και αύριο να είναι στην Φραντζή φθηνό, αν και παραμένει ακριβή περιοχή».

Ν.Κ.