Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 16:43

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο: Σοβαρά θέματα με την προκήρυξη του μέτρου για τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Γράφτηκε από την

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι, ιχθυολόγοι και κτηνίατροι) στην συνεδρίασή της, της 15/2/2011 εξέτασε τα σοβαρά θέματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την προκήρυξη του μέτρου 121 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Η προκήρυξη αυτή μετά από συνεχείς υποσχέσεις και καθυστερήσεις υπογράφτηκε αλλά εξακολουθεί να παραμένει «κουτσή» και έωλη.
«Κουτσή» γιατί ενώ ο χρόνος έναρξης υποβολής προτάσεων πλησιάζει, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί η φόρμα με τους σχετικούς πίνακες για την ηλεκτρονική υποβολή, έωλη δε γιατί η μοριοδότηση αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών από την πρόσβαση στο μέτρο. Από τα 100 μόρια που αντιστοιχούν σε κάθε κλάδο παραγωγής,  περίπου τα 60 δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αγροτών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα μόρια βάσης για επιλεξιμότητα στο μέτρο. Ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο με τον μικρό κλήρο και τις μικρές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις η κατά προτεραιότητα μοριοδότηση μεγάλων εκμεταλλεύσεων, συνεργασιών με super market, απαίτηση έκδοσης προκαταρκτικών αδειοδοτήσεων την στιγμή που με την εφαρμογή του νόμου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης) υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε διεκπεραίωση φακέλων, επενδύσεις σε ιδιόκτητα ακίνητα (όταν για την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρεμμάτων απαιτείται πολλές φορές η σύναψη πολλαπλών ενοικιαστηρίων) και επενδύσεων σε Α.Π.Ε. (όταν το δίκτυο σε πολλές περιοχές είναι ήδη κορεσμένο) αποτελούν μερικούς μόνο από τους απαγορευτικούς παράγοντες για την ένταξη μικρών αγροτών στο μέτρο.
Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν διαφαίνεται καμία διάθεση για υποστήριξη των μικρών κυρίως αγροτών, οι οποίοι στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία αφού με την προκήρυξη, όπως αυτή έχει κυκλοφορήσει, τους στερείται ουσιαστικά η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, σε μια περίοδο μάλιστα όπου επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη να στηριχθούν για να επιβιώσουν μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και της βελτίωσης της ποιότητας τω προϊόντων τους. Έτσι λίγα από τα χρήματα που έχουν προκηρυχθεί στο μέτρο θα απορροφηθούν από τους ελάχιστους που μπορεί να πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά ισχύουν αυτή την στιγμή.
Προκειμένου λοιπόν να μην συνεχιστούν οι παραπάνω αδικίες και να φανεί πως υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για στήριξη του αγροτικού κόσμου θα πρέπει:
Να τροποποιηθούν άμεσα οι μοριοδοτικοί περιορισμοί αποκλεισμού και να επαναπροσδιορισθούν με βάση τον ρεαλισμό και την κοινή λογική, κυρίως δε να μειωθεί το βαθμολογικό κατώφλι για ένταξη στο μέτρο
Να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που βοηθούν στον πραγματικό εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων μέσα από την στήριξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και συστημάτων που στηρίζουν την περιβαλλοντική αειφορία. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο προσανατολισμός της γεωργίας στα παραπάνω θα πρέπει να είναι σταδιακός ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και στους μικροπαραγωγούς για να προσαρμοστούν και να επεκταθούν χωρίς στο ενδιάμεσο διάστημα να αποκλείονται από μέτρα στήριξης
Να οργανωθούν συναντήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους Γεωπόνους του Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα, ώστε να υπάρξει ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την προκήρυξη
Να ξεκαθαρίσει ο ρόλος των περιφερειακών υπηρεσιών και οι τρόποι συνεργασίας με το Υπουργείο προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην παραλαβή των σχεδίων και στην καταβολή των χρημάτων στους αγρότες δικαιούχους
Ελπίζουμε πως θα προχωρήσετε σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια ένταξης αγροτών στο μέτρο, τα οποία ισχύουν με βάση τις Κ.Υ.Α. προαναφέρθηκαν.

Για την Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σ. Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος