Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:54

Πυρκαγιά έκαψε 150 στρέμματα στους Μύλους Κυπαρισσίας

Πυρκαγιά έκαψε 150 στρέμματα στους Μύλους Κυπαρισσίας

Περίπου 150 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε τελικά η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί μέσα στην καρδιά του χειμώνα στην περιοχή της Κυπαρισσίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και το έργο της κατάσβεσης κατέστη πολύ δύσκολο.
Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 9 το πρωί στον ορεινό όγκο ανατολικά της Κυπαρισσίας, πίσω από την περιοχή όπου βρίσκονται οι κεραίες, πάνω από τον οικισμό Μύλοι. Στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι έντασης 7-8 Μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί άμεσα και ν' ανοίξει σε δυο μέτωπα, απειλώντας κι ένα ποιμνιοστάσιο σε κοντινή απόσταση.
Αμέσως έφτασαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή, οι οποίες προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά. Αρχικά κατάφεραν να ανακόψουν το μέτωπο που κινείτο νότια. Το μεγάλο βάρος δόθηκε στο άλλο μέτωπο που είχε δυτική κατεύθυνση, με γραμμή άμυνας έναν αγροτικό δρόμο που διέσχιζε την περιοχή. Πράγματι εκεί κατάφεραν να ανακόψουν την καταστροφική δράση της πυρκαγιάς - που αν ξεπερνούσε το δρόμο, μέσα από τη δασική περιοχή θα έφτανε πλέον μέχρι τους Μύλους. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης ο οικισμός των Μπλεμενιάνων.
Τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις μεσημεριανές ώρες κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο και να τη σβήσουν. Η επιχείρηση συντονιζόταν από τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Δεσινιώτη, και τους διοικητές των Π.Υ. Καλαμάτας πύραρχο Βασίλη Καπέλιο και Γαργαλιάνων υποπυραγό Κώστα Γεωργακόπουλο. Συνολικά πήραν μέρος 13 οχήματα με 25 άνδρες, ενώ κλήθηκαν και 2 αεροσκάφη Καναντέρ - τα οποία όμως λόγω των ανέμων δεν μπόρεσαν να κάνουν ρίψεις.
Την προσπάθεια κατάσβεσης ενίσχυσαν τα πυροσβεστικά οχήματα και οι υδροφόρες του Δήμου Τριφυλίας, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκαν ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Φιλντίσης, καθώς επίσης οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης.