Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 14:33

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα γεωργικά φάρμακα

Γράφτηκε από την

Δεν είναι πλέον μακριά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα γεωργικά φάρμακα, καθώς ήδη ξεκίνησε η υποβολή αίτησης από τη μεριά των γεωπόνων προκειμένου να ενταχθούν στο μητρώο συνταγογράφων και ακολουθεί η εκπαίδευση των αγροτών, προκειμένου να πιστοποιηθούν στη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Και φυσικά, από τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, οι αγρότες, κάθε ηλικίας, από τους νέους μέχρι τους υπερήλικες, θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις... μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, απαντώντας σε 200 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.  Και αυτό, όσο λογικό και αν φαίνεται σε εκείνους που συντάσσουν τις εγκυκλίους, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου καθώς δεν έχει ληφθεί υπόψη η μεγάλη ηλικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών. 

Βέβαια, οι διαδικασίες σταδιακά ωριμάζουν και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με την ελπίδα να έχει βρεθεί λύση και για τους λεγόμενους ερασιτέχνες αγρότες, που δε δικαιούνται τις επαγγελματικές συσκευασίες που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο. Για την ώρα εκτιμάται πως οι εταιρείες θα θέσουν σε κυκλοφορία μικρότερες συσκευασίες αλλά και αυτό παραμένει στον αέρα, όπως και αρκετές καλλιέργειες, καθώς δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φάρμακα για ορισμένες, γεγονός που ενδεχομένως προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στο μέλλον.   

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος κάνει λόγο για μια διαδικασία που θα επιβαρύνει τους ήδη φορτωμένους με αρκετή γραφειοκρατία συναδέλφους του γεωπόνους. Σε πρώτη φάση γίνεται η εγγραφή στο μητρώο, όμως χρειάζονται, όπως επισημαίνει, ενημέρωση και διευκρινίσεις από το υπουργείο καθώς οι διαδικασίες είναι καινούργιες. Κατά την άποψή του είναι απαραίτητα αρκετά σεμινάρια και συζητήσεις προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις, σκέψεις, προβληματισμοί και να γίνουν συνεργασίες μεταξύ των ιδιωτών γεωπόνων, του συλλόγου ελευθέρων επαγγελματιών του κλάδου και των διευθύνσεων γεωργίας ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση και φυσικά να ενημερωθούν σωστά οι επαγγελματίες χρήστες. Είναι βέβαιος ωστόσο πως για όλα θα βρεθούν λύσεις και θα παρθούν μέτρα και πως δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας εκτεθειμένος, ούτε οι ερασιτέχνες. Και όλα αυτά καθώς το υπουργείο προφανώς θα αναζητήσει τη φόρμουλα προς όφελος της αγροτικής παραγωγής, της ασφάλειας των τροφίμων, των παραγωγών και των των ιδιωτών γεωπόνων, ώστε όλες αυτές οι λειτουργίες, που είναι καινούργιες και γραφειοκρατικές, να βοηθήσουν επί της ουσίας και να μη δημιουργήσουν προβλήματα, είτε οικονομικά, είτε διαδικαστικά στους φορείς που εμπλέκονται".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας Γιάννης Βορβίλας αναφέρεται τις σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με την εκπαίδευση των επαγγελματιών χρηστών, πράγμα στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα και ο γραμματέας του σωματείου Αποστόλης Ζωντανός. Οπως εξηγεί, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο Σύλλογος αν και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, ακόμα αναμένει τις διαδικασίες του υπουργείου. Οπως όμως εξηγεί, "πλέον εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνταγογραφούμε γεωργικά φάρμακα μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, το οποίο θα προκύψει από την εκπαίδευση και τα σεμινάρια των αγροτών. Αγνωστα όμως παραμένουν τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου" παρατηρεί. Θεωρεί ότι "η συνταγογράφηση είναι σε μια σωστή κατεύθυνση, ώστε να πάρουμε την ευθύνη για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί. Ο ρόλος μας είναι καταλυτικός. Η συνταγογράφηση έρχεται να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε οι μόνοι που έχουμε τις γνώσεις". Αλλωστε, σημειώνει ότι "σε μια γεωργία ανταγωνιστική, που μπορεί να βοηθήσει να βγει η χώρα από το τέλμα, η ασφάλεια του προϊόντος, του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση η ασφάλεια των καταναλωτών είναι πάρα πολύ σημαντικά".

Αναφορικά με τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθούν οι αγρότες, όπως εξηγεί, από τη σχετική εγκύκλιο προκύπτει πως υποχρεωτικά θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς αναμένεται να γίνουν on line οι εξετάσεις. Ωστόσο σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν σχετικά με την εκπαίδευση των παραγωγών.

Ο Κώστας Λαμπρινός, σημειώνει πως καθώς αναμένεται από το Μάρτιο η πιστοποίηση των επαγγελματιών χρηστών, χρειάζεται άμεσα ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο τόσο για τα σεμινάρια όσο και για τα παράβολα και την εξέταση. Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου του 2015 οι επαγγελματίες χρήστες θα πρέπει να κατέχουν το πιστοποιητικό κι έναν αριθμό για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων που έχουν ανάγκη και απαιτούνται για την καλλιέργειά τους. Σημειώνει δε πως σεμινάρια θα γίνουν μόνο για τους επαγγελματίες χρήστες, ενώ παράλληλα παραμένει το ζήτημα για τι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται οι ερασιτέχνες και αναμένονται οι σχετικές ενημερώσεις. 

Ο Λάζαρος Ντανταβασίλης αναφέρεται στην πρώτη προθεσμία που έχει καθοριστεί για την 31η Μαρτίου τονίζοντας πως όλη αυτή η διαδικασία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους γεωπόνους με γραφειοκρατικές διαδικασίες στο πλαίσιο μιας... "κακής εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγιών σε ελληνικές συνθήκες". Κατά την άποψή του, θα δημιουργηθούν δυσλειτουργίες και προβλήματα" μέχρι να αποδειχθεί μη εφαρμόσιμο" κατά την εκτίμησή του. Βλέπει πως υπάρχουν κενά στο νομικό πλαίσιο, και για τους υποαπασχολούμενους - ερασιτέχνες".

Ο Ανδρέας Μάραντος εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι γεωπόνοι, όπως λέει, είναι ενημερωμένοι και θα πιστοποιηθούν, προκειμένου να πάρουν κωδικό και να ξεκινήσουν τη συνταγογράφηση. Ακόμα βέβαια δεν έχουν πιστοποιηθεί οι ψεκαστές, ούτε έχουν ενημερωθεί οι αγρότες γενικά ενώ εκκρεμεί το ζήτημα των ερασιτεχνών. "Πρέπει να το δούμε συνολικά, αλλά θα προσαρμοστούμε, ανάλογα και μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς". Κατανοεί πως θα πρέπει να λυθούν επιμέρους ζητήματα κι εκτιμά πως μέχρι το τέλος της χρονιάς όλα θα έχουν μπει σε μια σειρά.

Ο Αλέκος Τσοπανάκης εξηγεί πως αυτό το διάστημα γίνονται οι αιτήσεις για εγγραφή των γεωπόνων στο μητρώο συνταγογράφων. Ακολούθως αναμένεται η πιστοποίηση των επαγγελματιών χρηστών και τα σεμινάρια για την ενημέρωσή τους και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις με σύστημα πολλαπλής επιλογής για τη σωστή χρήση των φαρμάκων, έως το Νοέμβριο του 2015. Η άποψή του με τη συνταγογράφηση είναι πως "ναι μεν επιχειρείται να μπει μια τάξη, αλλά να λάβουμε υπόψη μας πως πέρα από τους νέους υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και συνεχίζουν να καλλιεργούν". Για τη συνέχεια, μεταξύ των προβλημάτων που θα αντιμετωπιστούν, πιστεύει πως κάποια θα έχουν να κάνουν με τους μικρούς αγρότες, με λίγα στρέμματα στη διάθεσή τους, αφού ακόμα είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να πιστοποιηθούν ως επαγγελματίες χρήστες. "Αυτό ίσως να μπορούσε να ισχύσει σε περιπτώσεις με διαφορετικό κλήρο στους αγρότες" σημειώνει και παρατηρεί επιπλέον πως "ακόμα δεν υπάρχει φυτοφάρμακο με έγκριση για πολλές καλλιέργειες, όπως η συκιά. Θα δούμε".