Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 19:29

Παρατηρήσεις μητροπολίτη Ιερεμία και αποχώρηση Κωνσταντοπούλου στο μνημόσυνο εκτελεσθέντων στις Βίγλες Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την

Επεισοδιακή αποδείχθηκε χθες Κυριακή στη Μεγαλόπολη η τελετή του μνημοσύνου, που έγινε στο ναό του Αγίου Νικολάου, για τους 212 Ελληνες που εκτελέσθηκαν το 1944 στη θέση Βίγλες, στα Μαλλωτά, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Οπως αναφέρει ειδικότερα στην ιστοσελίδα του το kafeneio – megalopolis.gr, ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας επέπληξε δριμύτατα για την καθυστερημένη -όπως υποστήριξε- προσέλευσή τους στην εκκλησία, την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Κώστα Ησυχο, όπως και το δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο, αλλά και τους υπόλοιπους επίσημους.

Ο ιεράρχης, σύμφωνα με την πιο πάνω πηγή, “δεν αρκέστηκε σε μια απλή παρατήρηση, αλλά σε πολύ έντονο ύφος έκανε μακροσκελείς παρατηρήσεις”, με συνέπεια οι επίσημοι να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν, κατευθυνόμενοι προς τον χώρο του μνημείου, στις Βίγλες.

Στην εκδήλωση που έγινε εκεί, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Σώματος, τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι “οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων θα είναι όχι μόνο πολλές και συστηματικές αλλά και αποτελεσματικές, διότι το χρέος αυτό είναι χρέος οφειλόμενο, ιστορικό και ηθικό”.