Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 19:28

Κινούμενα σχέδια στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Το πρόσφατο Φεστιβάλ Animation Κέρκυρας ταξιδεύει στην Καλαμάτα αυτό το Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 10.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κάθε χρόνο το "Be there! Corfu Animation Festival" εκπέμπει από το νησί της Κέρκυρας τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές κινουμένων σχεδίων. Η λίστα των έργων έχει ως εξής: "Trailer" 2014 (30'') Νίκος Μουστάκας, Ιωάννα Λογκάκη, "Η αίσθηση της επαφής" Jean-Charles Mbotti Malolo 14' 30'', σχεδίαση στο χαρτί, Μέγα βραβείο Be there! Corfu Animation Festival 2014. Η Chloé και ο Louis είναι κρυφά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον. Κάθε λέξη είναι μια κίνηση, κάθε πρόταση είναι μια χορογραφία. Ο Louis καλεί, τελικά τη Chloé στο σπίτι του για δείπνο, και την αφήνει να μπει με γατάκια που βρήκε στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι είναι αλλεργικός στο τρίχωμα. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η σκοτεινή πλευρά του Louis αρχίζει να φαίνεται...

"Δεινόσαυροι" 5' 19'', 2D Computer animation, Ειδική μνεία για φοιτητική ταινία. Ενα animation μικρού μήκους για τους δεινόσαυρους, τους ανθρώπους, τη ζωή, κτλ. Ενα κοριτσάκι μεγαλώνει ένα μικρό δεινόσαυρο και έχουν διάφορες περιπέτειες.

"Μπλάκγουντ" 6' 36', 2D computer animation. "Δείπνο δια ολίγους", Βραβείο κριτικής επιτροπής. Το "Dinner For Few" είναι μία δεκάλεπτη αλληγορική κοινωνικοπολιτική ταινία κινουμένων σχεδίων που καθρεφτίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει σε μια ιεραρχικά δομημένη κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, το σύστημα λειτουργεί σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Συνεχώς τροφοδοτεί τους λίγους που ανόητα καταναλώνουν όλους τους πόρους, ενώ άλλοι μόλις και καταφέρνουν να μαζέψουν ό,τι λιγοστό πέφτει από το τραπέζι. Αναπόφευκτα, όταν οι πόροι εξαντληθούν όλα οδηγούνται σε μια βίαιη και καταστροφική λύση. Δυστυχώς, το γέννημα αυτής της ριζικής και βαθιάς αλλαγής αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα σημάδι ελπίδας, αλλά η φτυστή εικόνα αυτού που το δημιούργησε.

"Ηρθε το νερό", 3' 10'', 2D computer animation, ντεκουπαρισμένα υλικά. Ο νεαρός κ. Stone συναντά τον μηχανικό κ. Latham και μαζί καταστρώνουν ένα θαυμάσιο σχέδιο για να παρέχουν νερό σε κάθε σπίτι στην κοιλάδα Itchen. Το σχέδιο λειτουργεί ακόμη και σήμερα. 

"Μουσείο Γερόντων", 4' 53", διαδικτυακό λογισμικό. Σε ένα μουσείο όπου τα εκθέματα είναι γέροι άνθρωποι, οι γέροντες αισθάνονται μοναξιά καθώς περιστοιχίζονται από ανειλικρινείς και αδιάφορους επισκέπτες που τους παρατηρούν. Μετά το κλείσιμο του μουσείου, τη νύχτα, ένας ληστής κλέβει το πιο ζηλευτό απόκτημα του μουσείου, μια γιαγιά 104 ετών.

"Σι Λουντσάι", 8' 36'', 2D computer animation. Ο φτωχός αλλά έξυπνος απατεώνας Si Lunchai υπερισχύει θριαμβευτικά του σκληρού βασιλιά. Μια διασκευή ενός μύθου της Ινδονησίας, εμπνευσμένη από το στυλ του Νοτιοανατολικού Ασιάτικου θεάτρου σκιών, «Wayang Kulit».

"Το κλειδί", 7', 2D computer animation, ντεκουπαρισμένα υλικά, σχεδίαση στο χαρτί, ροτοσκόπηση. Οταν οι κάτοικοι ξυπνούν για να βρουν το κλειδί να λείπει από την πύλη της πόλης σύντομα εξοργίζονται. Μόνο το κλειδί είναι χαρούμενο που έχει χαθεί και πρόθυμο

να αποδείξει ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να βρεθούν.

"Ο Μαύρος Κανούκ", 9' 44''. Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας. Σε μία σκοτεινή αίθουσα ανακρίσεων, ένας φάκελος ανθρωποκτονίας βρίσκεται ανοιγμένος μπροστά σε δύο ενοχλημένους μπάτσους. Στην άλλη πλευρά του καθρέφτη κάθεται ο βασικός ύποπτος, μία επιβλητική μαύρη αρκούδα επ' ονόματι Μαύρος Κανούκ. Μία ιστορία μυστηρίου με έναν εκφραστικό και ενδιαφέροντα πρωταγωνιστή, η ταινία Canuck Black αμφισβητεί την απελευθέρωση των ζώων και το πώς καθορίζουμε την ταυτότητά μας.

"Μοσκίνα", 4' 46''. H Ponkina, ένα μικρό κορίτσι σχεδιάζει όταν ξαφνικά μια μύγα έρχεται κοντά. Η Ponkina χτυπά τη μύγα, γυρίζει ξανά στα σχέδια της και σύντομα αποκοιμιέται. Όταν ξυπνάει, ανακαλύπτει ότι έχει φτερά και χαίρεται, αλλά δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί.

"Το χαρτοβασίλειο του τρόμου". Σε ένα ήσυχο γραφείο ένας πελάτης περιμένει μία έγκριση για τη δουλειά του, αλλά για τον υπάλληλο που τον εξυπηρετεί δεν θα είναι και τόσο εύκολο να βρει τη σωστή σφραγίδα.

"Η γιαγιά μου είναι πάντα γεμάτη", Βραβείο καλύτερης Ελληνικής φοιτητικής ταινίας 2014. Η μικρούλα Σοφία αγαπάει τη γκρινιάρα γιαγιά της, παρόλο που πεινάει συνέχεια και τρώει το λιγοστό φαγητό που μπορούν να αγοράσουν. Η σύνταξή της γιαγιάς είναι το μοναδικό εισόδημα για την ίδια και τον πατέρα της. Μέχρι πού θα φτάσουν όταν η γιαγιά δεν ζει πια;